Citromos-mandulás pite
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Dávid
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
- 5% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 13% Zsír
A tésztához
-
25g finomliszt91 kcal
-
4g cukor15 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
7g tojás9 kcal
-
0g víz0 kcal
-
0 kcal
A kandírozott citromhoz
A töltelékhez
Összesen
521
kcal
- 5% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 13% Zsír
A tésztához
-
200g finomliszt728 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
3g víz0 kcal
-
0 kcal
A kandírozott citromhoz
A töltelékhez
Összesen
4156
kcal
- 5% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 13% Zsír
A tésztához
-
15.8g finomliszt58 kcal
-
2.4g cukor9 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
7.9g vaj57 kcal
-
4.4g tojás5 kcal
-
0.2g víz0 kcal
-
0.3g vanília kivonat0 kcal
A kandírozott citromhoz
-
1.4g citromhéj1 kcal
-
27.7g cukor107 kcal
-
9.5g víz0 kcal
-
0.3g vanília kivonat0 kcal
A töltelékhez
Összesen
329
kcal
- 5% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.1 g
Zsír
-
Összesen 19.7 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 94 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 290 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 57 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 48 mg
-
Foszfor 136 mg
-
Nátrium 32 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 81.1 g
-
Cukor 59 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 44.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 115 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 24 micro
-
Kolin: 66 mg
-
Retinol - A vitamin: 113 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 21 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 98 micro
Összesen
521
kcal
- 5% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 65 g
Zsír
-
Összesen 157.5 g
-
Telített zsírsav 60 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 67 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 21 g
-
Koleszterin 755 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2320.3 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 120 mg
-
Kálcium 455 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 381 mg
-
Foszfor 1089 mg
-
Nátrium 255 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 648.6 g
-
Cukor 473 mg
-
Élelmi rost 20 mg
VÍZ
-
Összesen 356.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 917 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 31 mg
-
C vitamin: 58 mg
-
D vitamin: 119 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 195 micro
-
Kolin: 531 mg
-
Retinol - A vitamin: 903 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 165 micro
-
β-crypt 28 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 781 micro
Összesen
4156
kcal
- 5% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.1 g
Zsír
-
Összesen 12.5 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 60 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 183.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 36 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 30 mg
-
Foszfor 86 mg
-
Nátrium 20 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 51.4 g
-
Cukor 37 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 28.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 73 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 42 mg
-
Retinol - A vitamin: 72 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 13 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 62 micro
Összesen
329
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
200 g finomliszt
-
3 ek cukor
-
2 csipet sütőpor
-
100 g vaj
-
1 db tojás
-
1 teáskanál víz
-
1 teáskanál vanília kivonat
A kandírozott citromhoz
-
3 citromból nyert citromhéj
-
350 g cukor
-
1.2 dl víz
-
1 teáskanál vanília kivonat
A töltelékhez
Elkészítés
A tésztához
- A lisztet, a cukrot és a sütőport egy keverőtálba tesszük, majd hozzáadjuk a felkockázott, hideg vajat, és kézzel alaposan elmorzsoljuk benne.
- A tojást összekeverjük a vízzel, a vaníliával, hozzáadjuk a tésztához, és cipóvá gyúrjuk.
- Fóliába csomagoljuk, és legalább egy órára hűtőbe tesszük.
- A tésztát a piteforma nagyságának megfelelő méretűre nyújtjuk, a kivajazott/kilisztezett formába óvatosan beletesszük és belenyomkodjuk, majd villával megszurkáljuk.
- 175 fokos sütőben 10 perc alatt elősütjük.
A kandírozott citromhoz
- A citromokat zöldséghámozóval pucoljuk meg, de csak a sárga részét szedjük le, majd vágjuk fel julienne-re.
- 10-12 percre áztassuk vízbe, majd szűrjük le.
- A cukrot öntsük egy lábasba, és adjuk hozzá a vizet, majd kezdjük el forralni. (Ha van hőmérőnk, akkor nagyjából 110 fokig hevítsük.)
- Tegyük hozzá a vaníliát és a citromhéjat, majd zárjuk el a lángot, és hagyjuk állni 30 percet.
A töltelékhez
- A tojást és a cukrot elektromos habverővel 4-5 percig, fehéredésig keverjük.
- Adjuk hozzá a mandulát, a citrom héját és levét, majd alaposan keverjük össze.
- Az elősütött pitetésztába öntsük bele a mandulás keveréket, és tegyük 170 fokra előmelegített sütőbe, és süssük 25 percig.
- A citromhéjat szűrjük le, de a szirupot ne öntsük ki! A citromhéjat rendezzük el a pite tetején, majd a szirupot tegyük vissza tűzre, és kezdjük el melegíteni, amíg be nem sűrűsödik. Egy vékony réteget öntsünk a szirupból a pitére.
- Hűtve tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 25
- Sütés ideje: 35 perc
- Receptkönyvben: 94
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 4741
- Feltöltés dátuma: 2015. május 13.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Dávid
350 recept
Julia Child kultikus szakácskönyvéből van a recept, ami egyszerre fanyar és édes. Bármikor, bármilyen alkalomra tökéletes desszert.