Citromos crème brûlée
- 5% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 25% Zsír
-
75g habtejszín219 kcal
-
25g tej14 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
5g nádcukor19 kcal
-
0g tonkabab0 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
-
10g cukor39 kcal
- 5% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 25% Zsír
-
150g habtejszín438 kcal
-
50g tej28 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
10g nádcukor38 kcal
-
0g tonkabab0 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
20g cukor77 kcal
- 5% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 25% Zsír
-
54.3g habtejszín159 kcal
-
18.1g tej10 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
14.5g tojássárgája47 kcal
-
3.6g nádcukor14 kcal
-
0.1g tonkabab0 kcal
-
2.2g citromhéj1 kcal
-
7.2g cukor28 kcal
- 5% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.6 g
Zsír
-
Összesen 29 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 300 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 308.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 114 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 124 mg
-
Nátrium 49 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 19.3 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 60.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 286 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 61 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 33 micro
-
Kolin: 177 mg
-
Retinol - A vitamin: 280 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 63 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 219 micro
- 5% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.2 g
Zsír
-
Összesen 58 g
-
Telített zsírsav 33 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 18 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 601 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 616.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 23 mg
-
Kálcium 229 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 249 mg
-
Nátrium 99 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 38.6 g
-
Cukor 37 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 121.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 571 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 122 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 65 micro
-
Kolin: 354 mg
-
Retinol - A vitamin: 559 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 126 micro
-
β-crypt 16 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 439 micro
- 5% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.1 g
Zsír
-
Összesen 21 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 217 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 223.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 83 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 5 mg
-
Foszfor 90 mg
-
Nátrium 36 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 14 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 43.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 207 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 44 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 24 micro
-
Kolin: 128 mg
-
Retinol - A vitamin: 202 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 45 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 159 micro
Hozzávalók
-
1.5 dl habtejszín
-
50 ml tej
-
2 db tojássárgája
-
1 ek nádcukor
-
0.3 db tonkabab
-
1 citromból nyert citromhéj
Elkészítés
- A vaníliarudat felhasítjuk, egy kés hegyével kikaparjuk a magokat. A tejszínt és a tejet a vaníliarúddal, illetve a kikapart magokkal forráspontig melegítjük, majd hagyjuk kicsit visszahűlni.
- A sütőt 150 fokra előmelegítjük. Amikor visszahűlt a tejes tejszín, kiemeljük belőle a vaníliarudat, belereszeljük a tonkababot és citrom héját, majd újra felmelegítjük. Ne forrjon!
- A tojássárgákat a nádcukorral felhabosítjuk, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a meleg tejszín-tej keveréket. Szuflé formába adagoljuk a masszát.
- A formákat magas falú tepsibe ültetjük, majd forrásban levő vízzel felöntjük a tepsit úgy, hogy a formák magasságának háromnegyedéig érjen a víz. Az előmelegített sütőben 40 percig gőzöljük, ezt követően kihűtjük, majd egy éjszakára hűtőbe tesszük.
- Tálaláskor 1-1 evőkanál cukorral megszórjuk a krém felszínét, és karamellizáló pisztollyal rákaramellizáljuk a cukrot.
- Sütés hőfoka: 150 °C
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 102
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 10071
- Feltöltés dátuma: 2014. február 28.
Ajánló
TIPP Ha szeretnénk, kihagyhatjuk a receptből a citrom héját, így egy klasszikus vaníliás créme brulée receptet kapunk. A tejszínbe/tejbe érdemes néhány órára friss zöldfűszereket (rozmaring, levendula, kakukkfű) áztatni, majd leszűrni, így nagyon különleges karaktert adhatunk a krémnek. Ízesíthetjük még tonkababbal, narancs vagy meggy levével is, sőt tehetünk bele sütőtökpürét is. Lévén, hogy az én szufléformám 11 cm átmérőjű, 260 ml-es, a hozzávalók 2 főre elegendőek, de ha valakinek kisebb szufléformája van, 3 főre is elegendőek a hozzávalók.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Pofonegyszerűen összeállítható, de mégis nagyon elegáns, és sokféleképpen variálható desszert a créme brulée, avagy "égetett krém". Tavaly születésnapomra kaptam a barátnőmtől egy szakácsfáklyát, aztán vásároltam szuflétálat is. Így nem maradt más hátra: kipróbáltam a Nők Lapja Konyhában szereplő, Nagy Tünde által ajánlott receptet. Lévén, hogy a múlt héten kaptam a kedves sógornőmtől tonkababot, így ennek egzotikus, összetett: keserűmandula, vanília, szegfűszeg íze tökéletes harmóniát alkotott a krém citromhéjas aromájával. Mennyei!