r
Nosalty Logó

Citromos crème brûlée

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Csutak Enikő
Citromos crème brûlée
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
150 °C
  • 5% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 25% Zsír
Összesen 356 kcal
  • 5% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 25% Zsír
Összesen 713 kcal
  • 5% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 25% Zsír
Összesen 259 kcal
  • 5% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.6 g

Zsír

  • Összesen
    29 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    300 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    308.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    114 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    124 mg
  • Nátrium
    49 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    19.3 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    60.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    286 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    61 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    177 mg
  • Retinol - A vitamin:
    280 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    63 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    219 micro
Összesen 356 kcal
  • 5% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.2 g

Zsír

  • Összesen
    58 g
  • Telített zsírsav
    33 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    601 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    616.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    229 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    249 mg
  • Nátrium
    99 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    38.6 g
  • Cukor
    37 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    121.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    571 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    122 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    65 micro
  • Kolin:
    354 mg
  • Retinol - A vitamin:
    559 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    126 micro
  • β-crypt
    16 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    439 micro
Összesen 713 kcal
  • 5% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.1 g

Zsír

  • Összesen
    21 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    217 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    223.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    83 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    90 mg
  • Nátrium
    36 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    14 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    43.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    207 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    128 mg
  • Retinol - A vitamin:
    202 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    45 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    159 micro
Összesen 259 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A vaníliarudat felhasítjuk, egy kés hegyével kikaparjuk a magokat. A tejszínt és a tejet a vaníliarúddal, illetve a kikapart magokkal forráspontig melegítjük, majd hagyjuk kicsit visszahűlni.
  2. A sütőt 150 fokra előmelegítjük. Amikor visszahűlt a tejes tejszín, kiemeljük belőle a vaníliarudat, belereszeljük a tonkababot és citrom héját, majd újra felmelegítjük. Ne forrjon!
  3. A tojássárgákat a nádcukorral felhabosítjuk, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a meleg tejszín-tej keveréket. Szuflé formába adagoljuk a masszát.
  4. A formákat magas falú tepsibe ültetjük, majd forrásban levő vízzel felöntjük a tepsit úgy, hogy a formák magasságának háromnegyedéig érjen a víz. Az előmelegített sütőben 40 percig gőzöljük, ezt követően kihűtjük, majd egy éjszakára hűtőbe tesszük.
  5. Tálaláskor 1-1 evőkanál cukorral megszórjuk a krém felszínét, és karamellizáló pisztollyal rákaramellizáljuk a cukrot.
  • Sütés hőfoka: 150 °C
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 102
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 10051
  • Feltöltés dátuma: 2014. február 28.

Ajánló

TIPP Ha szeretnénk, kihagyhatjuk a receptből a citrom héját, így egy klasszikus vaníliás créme brulée receptet kapunk. A tejszínbe/tejbe érdemes néhány órára friss zöldfűszereket (rozmaring, levendula, kakukkfű) áztatni, majd leszűrni, így nagyon különleges karaktert adhatunk a krémnek. Ízesíthetjük még tonkababbal, narancs vagy meggy levével is, sőt tehetünk bele sütőtökpürét is. Lévén, hogy az én szufléformám 11 cm átmérőjű, 260 ml-es, a hozzávalók 2 főre elegendőek, de ha valakinek kisebb szufléformája van, 3 főre is elegendőek a hozzávalók. 

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Citromos crème brûlée
Csutak Enikő 82 recept

Pofonegyszerűen összeállítható, de mégis nagyon elegáns, és sokféleképpen variálható desszert a créme brulée, avagy "égetett krém". Tavaly születésnapomra kaptam a barátnőmtől egy szakácsfáklyát, aztán vásároltam szuflétálat is. Így nem maradt más hátra: kipróbáltam a Nők Lapja Konyhában szereplő, Nagy Tünde által ajánlott receptet. Lévén, hogy a múlt héten kaptam a kedves sógornőmtől tonkababot, így ennek egzotikus, összetett: keserűmandula, vanília, szegfűszeg íze tökéletes harmóniát alkotott a krém citromhéjas aromájával. Mennyei!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...