r
Nosalty Logó

Chilis avokádóleves

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Chilis avokádóleves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 16% Zsír
Összesen 429 kcal
  • 7% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 16% Zsír
Összesen 856 kcal
  • 7% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 16% Zsír
Összesen 82 kcal
  • 7% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    15.6 g

Zsír

  • Összesen
    34.9 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    62 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1791.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    367 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    64 mg
  • Foszfor
    270 mg
  • Nátrium
    1078 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    13.8 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    149.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    222 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    29 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    84 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    149 micro
  • Kolin:
    29 mg
  • Retinol - A vitamin:
    157 micro
  • α-karotin
    34 micro
  • β-karotin
    755 micro
  • β-crypt
    39 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    462 micro
Összesen 429 kcal
  • 7% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    31.2 g

Zsír

  • Összesen
    69.8 g
  • Telített zsírsav
    23 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    37 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    123 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3582.1 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    735 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    127 mg
  • Foszfor
    539 mg
  • Nátrium
    2156 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27.6 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

VÍZ

  • Összesen
    298.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    444 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    58 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    168 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    298 micro
  • Kolin:
    59 mg
  • Retinol - A vitamin:
    313 micro
  • α-karotin
    67 micro
  • β-karotin
    1509 micro
  • β-crypt
    79 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    924 micro
Összesen 856 kcal
  • 7% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    3 g

Zsír

  • Összesen
    6.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    12 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    346.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    71 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    52 mg
  • Nátrium
    209 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.7 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    28.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    43 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    30 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    146 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    89 micro
Összesen 82 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Hámozzuk meg az avokádót, vágjuk félbe, kicsi citromlével locsoljuk be, vegyük ki a magját, és szeleteljük, kockázzuk fel.
  2. Tegyük fel melegedni a zöldséges húslevesalapot.
  3. Vágjuk fel a sajtot apróbb kockákra.
  4. Vágjuk fel a chilit apró darabokra.
  5. Adjuk a a chilit a leveshez, és melegítsük össze, hogy a chili csípős aromája megjelenjen a leveshúsban. Ne ijedjünk meg, ha csípős, hiszen az avokádó semleges íze még tompítani fogja a leves ízét.
  6. Amikor felforrt, adjuk hozzá az avokádódarabokat.
  7. Főzzük 3 percig. Tovább nem szabad, mert az avokádó értékeit elveszíti, és meg is keseredhet. Épp hogy színét veszti az avokádó, de nem esik szét.
  8. Adjuk hozzá a metélőhagymát, fokhagymát a végén.
  9. Sózzuk, borsozzuk, ha szükséges.
  10. Tálaláskor felkínálhatjuk a kockákra vágott sajtot, esetleg még chilipaprikát, fokhagymát, metélőhagymát.
  11. Ízesíthető tabascoval.
  • Receptkönyvben: 47
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 6636
  • Feltöltés dátuma: 2010. április 25.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ha nem szereted a krémleveseket, de szereted az avokádót. Ha szereted az avokádó krémlevest, de most kipróbálnál valami mást. Ha nem szereted a hideg gyümölcsleveseket, de szereted a zöldségleveseket. Akkor  beleszerethetsz ebbe a zöldséges húsleves alapon elkészített avokádó levesbe, aminek  a chili és a metélőhagyma adja meg a kellemes, pikáns ízét. Egyszerűsége mellett variálhatósága is vonzóvá teszi. Az avokádó a XVI. századi spanyol hódítóknak köszönheti európai ismertségét, de mi magyarok csak az elmúlt években fedezhettük fel. A magyarországi gasztro pályafutását a Quacamole-nak köszönheti, de a jótékony egészségügyi hatásáról is ismert afrodiziákumot már levesként, salátaként, pástétomként is kipróbálták a vállalkozóbb kedvű magyar háziasszonyok. Lenyűgöző statisztikát tudhat magáénak. Vitaminból 11, ásványi anyagból 17 található meg benne. Kitűnő antioxidáns, A,- B1-, B2-, B3-, B6-, B6-, C- és E-vitamint tartalmaz, valamint káliumot, kalciumot, nátriumot, magnéziumot, foszfort és vasat is. Egészségügyi hatása meggyőző. Orvosolja a depressziót, levertséget, fáradtságot. Jó hatással van az emésztésre, és jót tesz a csontjainknak is. Mivel luténben gazdag, az emberi retinának is hasonló szolgálatokat tesz. A gyümölcs fogyasztása tehát megóvhat a hályog kialakulásától és egyéb, a látással kapcsolatos degeneratív betegségekkel szemben is hatásos.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...