Chilis avokádóleves
- 7% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 7% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 7% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 15.6 g
Zsír
-
Összesen 34.9 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 18 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 62 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1791.1 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 367 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 64 mg
-
Foszfor 270 mg
-
Nátrium 1078 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 13.8 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 149.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 222 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 29 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 84 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 149 micro
-
Kolin: 29 mg
-
Retinol - A vitamin: 157 micro
-
α-karotin 34 micro
-
β-karotin 755 micro
-
β-crypt 39 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 462 micro
- 7% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 31.2 g
Zsír
-
Összesen 69.8 g
-
Telített zsírsav 23 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 37 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 123 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3582.1 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 735 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 127 mg
-
Foszfor 539 mg
-
Nátrium 2156 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27.6 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 20 mg
VÍZ
-
Összesen 298.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 444 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 58 mg
-
D vitamin: 21 micro
-
K vitamin: 168 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 298 micro
-
Kolin: 59 mg
-
Retinol - A vitamin: 313 micro
-
α-karotin 67 micro
-
β-karotin 1509 micro
-
β-crypt 79 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 924 micro
- 7% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 3 g
Zsír
-
Összesen 6.8 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 12 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 346.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 71 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 52 mg
-
Nátrium 209 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2.7 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 28.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 43 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 29 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 30 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 146 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 89 micro
Hozzávalók
Elkészítés
- Hámozzuk meg az avokádót, vágjuk félbe, kicsi citromlével locsoljuk be, vegyük ki a magját, és szeleteljük, kockázzuk fel.
- Tegyük fel melegedni a zöldséges húslevesalapot.
- Vágjuk fel a sajtot apróbb kockákra.
- Vágjuk fel a chilit apró darabokra.
- Adjuk a a chilit a leveshez, és melegítsük össze, hogy a chili csípős aromája megjelenjen a leveshúsban. Ne ijedjünk meg, ha csípős, hiszen az avokádó semleges íze még tompítani fogja a leves ízét.
- Amikor felforrt, adjuk hozzá az avokádódarabokat.
- Főzzük 3 percig. Tovább nem szabad, mert az avokádó értékeit elveszíti, és meg is keseredhet. Épp hogy színét veszti az avokádó, de nem esik szét.
- Adjuk hozzá a metélőhagymát, fokhagymát a végén.
- Sózzuk, borsozzuk, ha szükséges.
- Tálaláskor felkínálhatjuk a kockákra vágott sajtot, esetleg még chilipaprikát, fokhagymát, metélőhagymát.
- Ízesíthető tabascoval.
- Receptkönyvben: 47
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 6636
- Feltöltés dátuma: 2010. április 25.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- Speciális étrendek:
Ha nem szereted a krémleveseket, de szereted az avokádót. Ha szereted az avokádó krémlevest, de most kipróbálnál valami mást. Ha nem szereted a hideg gyümölcsleveseket, de szereted a zöldségleveseket. Akkor beleszerethetsz ebbe a zöldséges húsleves alapon elkészített avokádó levesbe, aminek a chili és a metélőhagyma adja meg a kellemes, pikáns ízét. Egyszerűsége mellett variálhatósága is vonzóvá teszi. Az avokádó a XVI. századi spanyol hódítóknak köszönheti európai ismertségét, de mi magyarok csak az elmúlt években fedezhettük fel. A magyarországi gasztro pályafutását a Quacamole-nak köszönheti, de a jótékony egészségügyi hatásáról is ismert afrodiziákumot már levesként, salátaként, pástétomként is kipróbálták a vállalkozóbb kedvű magyar háziasszonyok. Lenyűgöző statisztikát tudhat magáénak. Vitaminból 11, ásványi anyagból 17 található meg benne. Kitűnő antioxidáns, A,- B1-, B2-, B3-, B6-, B6-, C- és E-vitamint tartalmaz, valamint káliumot, kalciumot, nátriumot, magnéziumot, foszfort és vasat is. Egészségügyi hatása meggyőző. Orvosolja a depressziót, levertséget, fáradtságot. Jó hatással van az emésztésre, és jót tesz a csontjainknak is. Mivel luténben gazdag, az emberi retinának is hasonló szolgálatokat tesz. A gyümölcs fogyasztása tehát megóvhat a hályog kialakulásától és egyéb, a látással kapcsolatos degeneratív betegségekkel szemben is hatásos.