Charlotte katica - Katicatorta 5.
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Mamacica
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
- 8% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 23% Zsír
A piskótához
-
55g tojás69 kcal
-
13g finomliszt46 kcal
-
10 kcal
-
7g porcukor27 kcal
-
25g kekszmorzsa105 kcal
A krémhez
-
15g puncs pudingpor57 kcal
-
29 kcal
-
250g tej140 kcal
-
33g cukor129 kcal
-
50g margarin359 kcal
-
10g eperdzsem28 kcal
A díszítéshez
-
0g ételfesték0 kcal
-
83g marcipán385 kcal
-
2g porcukor9 kcal
Összesen
1393
kcal
- 8% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 23% Zsír
A piskótához
-
330g tojás415 kcal
-
75g finomliszt273 kcal
-
57 kcal
-
42g porcukor163 kcal
-
150g kekszmorzsa629 kcal
A krémhez
-
90g puncs pudingpor343 kcal
-
45g epres pudingpor171 kcal
-
1500g tej840 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
300g margarin2151 kcal
-
60g eperdzsem167 kcal
A díszítéshez
-
0g ételfesték0 kcal
-
500g marcipán2310 kcal
-
14g porcukor54 kcal
Összesen
8347
kcal
- 8% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 23% Zsír
A piskótához
-
9.9g tojás13 kcal
-
2.3g finomliszt8 kcal
-
0.5g étkezési keményítő2 kcal
-
1.3g porcukor5 kcal
-
4.5g kekszmorzsa19 kcal
A krémhez
-
2.7g puncs pudingpor10 kcal
-
1.4g epres pudingpor5 kcal
-
45.2g tej25 kcal
-
6g cukor23 kcal
-
9g margarin65 kcal
-
1.8g eperdzsem5 kcal
A díszítéshez
-
0g ételfesték0 kcal
-
15.1g marcipán70 kcal
-
0.4g porcukor2 kcal
Összesen
252
kcal
- 8% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 23.1 g
Zsír
-
Összesen 69.1 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 21 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 180 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 753.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 318 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 117 mg
-
Nátrium 284 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 160.1 g
-
Cukor 107 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 51.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 487 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 47 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 28 micro
-
Kolin: 151 mg
-
Retinol - A vitamin: 461 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 305 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 246 micro
Összesen
1393
kcal
- 8% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 138.8 g
Zsír
-
Összesen 414.6 g
-
Telített zsírsav 79 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 127 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 79 g
-
Koleszterin 1080 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4519.1 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 122 mg
-
Kálcium 1910 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 67 mg
-
Foszfor 702 mg
-
Nátrium 1705 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 960.6 g
-
Cukor 639 mg
-
Élelmi rost 24 mg
VÍZ
-
Összesen 310.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2922 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 30 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 238 micro
-
K vitamin: 280 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 166 micro
-
Kolin: 905 mg
-
Retinol - A vitamin: 2769 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1830 micro
-
β-crypt 26 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1474 micro
Összesen
8347
kcal
- 8% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.2 g
Zsír
-
Összesen 12.5 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 33 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 136.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 58 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 2 mg
-
Foszfor 21 mg
-
Nátrium 51 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 28.9 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 9.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 88 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 5 micro
-
Kolin: 27 mg
-
Retinol - A vitamin: 83 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 55 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 44 micro
Összesen
252
kcal
Hozzávalók
A piskótához
-
6 db tojás
-
5 evőkanál finomliszt
-
1 evőkanál étkezési keményítő
-
6 ek porcukor
-
15 dkg kekszmorzsa
A krémhez
-
2 tasak puncs pudingpor
-
1 tasak epres pudingpor
-
1.5 l tej
-
30 dkg margarin
-
3 ek eperdzsem
A díszítéshez
-
2 ek porcukor
Elkészítés
A piskótához
- Elkészítjük a piskótatekercset úgy, hogy a tojásokat szétválasztjuk, majd a sárgájkat a cukorral krémesre kavarjuk. A tojások fehérjéből pici só hozzáadásával jó kemény habot verünk. A cukros sárgájához váltakozva hozzáadjuk a kemény habbá vert fehérjét és a keményítős lisztet.
- Szilikonos, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a masszát, és előmelegített sütőben kisütjük. Amikor kész van (tűpróba), kivesszük, és konyharuhában feltekerjük. (Én nem szoktam lehúzni a papírt, csak betöltés előtt.)
- 0,8 l tejet felteszünk forrni, közben a puncs ízű pudingporokat 0,2 l tejjel és kb. 10 dkg cukorral összekavarunk, majd a forrásban lévő tejjel sűrűre főzzük folyamatos kavargatás közben. Ha kész, félretesszük hűlni.
- A maradék tejből 4 dl-t ismét forralni kezdünk, 1 dl tejjel és 5 dkg cukorral pedig összekavarjuk az eper ízű pudingport, majd a forrásba lévő tejjel összefőzzük az előbbihez hasonlóan, ha kész, ezt is félrehúzzuk hűlni.
- A margarint krémesre keverjük egy kevés cukorral, és a kihűlt pudingokhoz kavarjuk arányosan. Robotgéppel jól felverjük, mert így könnyebb krémet kapunk.
- Betöltjük a puncs ízű krém felével a piskótatekercset (én kevés időre hűtőbe teszem), dermedés után kb. 1 cm-es szeletekre vágjuk.
- Egy mély és öblös tálat kibélelünk folpack-kal. Kirakjuk a szeletelt piskótatekerccsel az oldalát, alját. Aki akarja, kevés lekvárral bekenheti a szeleteket, és félig megtöltjük az eper ízű krémmel, majd a maradék puncs ízű krémet is beletöltjük. Idényjelleggel tehetünk bele epret, málnát, nagyon megbolondítja. Hűtőben 1 órát állni hagyjuk.
- Porcukros nyújtódeszkán kinyújtjuk vékonyra az előre beszínezett marcipánokat. A fehéren hagyott marcipánnal a darált kekszből és kevés margarinnal összegyúrt masszával vonjuk be, így készül a fejecske. A fekete marcipánból a legkisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a pöttyöket.
- A hűtőből kivett tálat tálcára borítjuk, lehúzzuk a fóliát, és bevonjuk a pirosra színezett marcipánnal. Elhelyezzük a pöttyöket, odaillesztjük a fejecskét. Feketére színezett marcipánból két golyót készítünk, feketére festett hurkapálcikákból így elkészítjük a két csápot a képen látható módon.
- Ezek után a zöld ételfestékkel színezett kókuszreszelékkel körbeszórjuk, és elkészült a Charlotte Katica. Fogyasztásig hűtőbe tároljuk.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Tepsi mérete: 30x30
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 8 alkalommal
- Receptkönyvben: 46
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 10763
- Feltöltés dátuma: 2011. május 19.
Ajánló
Bármilyen apropóból elkészíthető, kicsit munkaigényes, de a befektetett energia megtérül, a látvány magáért beszél.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Mamacica
6 recept
Születésnapos unokám katicabogaras tortát rendelt. Gondoltam, a bogárhátat ezzel a charlott-trükkel könnyebben meg tudom formálni. Az eredmény engem igazolt, nem volt egyszerű, de nagy sikere volt.