r
Nosalty Logó

Burgonyás zsúrrúd

Andi80_
Burgonyás zsúrrúd
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

937
Kalória
29.8g
Fehérje
135.7g
Szénhidrát
28.3g
Zsír
70.2g
Víz
124.7g
Koleszterin
5.4g
Élelmi rost
5.2g
Cukor
  • 11% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 937 kcal
  • 11% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 5615 kcal
  • 11% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 267 kcal
  • 11% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    29.8 g

Zsír

  • Összesen
    28.3 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    125 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1786.2 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    69 mg
  • Kálcium
    306 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    52 mg
  • Foszfor
    358 mg
  • Nátrium
    993 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    135.7 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    70.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    126 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    25 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    127 micro
  • Kolin:
    98 mg
  • Retinol - A vitamin:
    125 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    9 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    153 micro
Összesen 937 kcal
  • 11% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    178.9 g

Zsír

  • Összesen
    169.7 g
  • Telített zsírsav
    51 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    62 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    39 g
  • Koleszterin
    748 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10717 g
  • Cink
    18 mg
  • Szelén
    411 mg
  • Kálcium
    1838 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    315 mg
  • Foszfor
    2149 mg
  • Nátrium
    5960 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    814 g
  • Cukor
    31 mg
  • Élelmi rost
    33 mg

Víz

  • Összesen
    421.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    754 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    38 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    151 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    761 micro
  • Kolin:
    586 mg
  • Retinol - A vitamin:
    750 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    54 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    919 micro
Összesen 5615 kcal
  • 11% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.5 g

Zsír

  • Összesen
    8.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    36 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    508.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    87 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    102 mg
  • Nátrium
    283 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    38.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    20 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    36 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    36 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    44 micro
Összesen 267 kcal

Elkészítés

  1. A krumplit alaposan megtisztítjuk, meghámozzuk, apróra vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. Egy krumplitörővel pépesre törjük.
  2. Az élesztőt felfuttatjuk egy kis langyos tejben a cukorral. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a megtört krumplit, a felfutott élesztőt, a sót, az olajat, a tojásokat, a maradék tejet és a tejfölt.
  3. Alaposan kidagasztjuk, ha találunk még benne apró krumpli darabokat, az ujjainkkal szétnyomjuk.
  4. Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
  5. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk. A helyhiány miatt a tésztát kettévesszük, és először az egyik felével dolgozunk.
  6. Kettévágjuk, és mindkettőből kb. 35 cm hosszú rudat formázunk.
  7. Egy nagyobb méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral, és belefektetjük a tésztákat. Egymástól kicsit távolabb, mert még nőni fognak.
  8. Ott még kb. 30 percet kelesztjük.
  9. A maradék tésztával is ugyanígy járunk el.
  10. Előmelegítjük a sütőt.
  11. Lekenjük egy egész felvert tojással, és megszórjuk bőven a lereszelt sajttal.
  12. Előmelegített sütőben 25 perc alatt 200 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.
  13. A sütőből kivéve rácsra emelve hagyjuk kihűlni.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 40 p
  • Sütés ideje: 25 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 38x30

A hosszú hétvégére vendégeket vártunk. Este érkeztek, ezért úgy gondoltam, nem főzök, hanem inkább sütök egy kis szendvicsnek való finomságot. A Burgonyás szendvics zsemle tésztáját alapul véve, némi változtatással ezeket a puha, finom zsúrrudakat sütöttem. A zsúrrúdból lett apró kis szendvicsek pillanatok alatt elfogytak. Máskor is fogom még sütni. A szendvicskékről és a zsúrrúd készítés lépéseiről további képeket találhattok a blogon.

További receptek

Yudane szendvicskenyér

A yudane egy zseniális japán technika, amivel magasabb szintre lehet emelni a szendvicskenyér minőségét. Lényege, hogy 1:1 arányban kell összekeverni forró folyadékkal, így a hőkezelés ...

Simon Gábor

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...