Burgonyás-magos kenyérke
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Jolimami
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 9% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 4% Zsír
A tésztához
-
50g burgonya29 kcal
-
50g alaplé4 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
5g élesztő5 kcal
-
13g tej7 kcal
-
0g cukor0 kcal
-
2g só0 kcal
-
35 kcal
-
10g tojásfehérje5 kcal
A díszítéshez (opcionális)
Összesen
466
kcal
- 9% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 4% Zsír
A tésztához
-
200g burgonya116 kcal
-
200g alaplé14 kcal
-
400g finomliszt1456 kcal
-
20g élesztő21 kcal
-
50g tej28 kcal
-
0g cukor0 kcal
-
7g só0 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
40g tojásfehérje21 kcal
A díszítéshez (opcionális)
Összesen
1863
kcal
- 9% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 4% Zsír
A tésztához
-
21.1g burgonya12 kcal
-
21.1g alaplé1 kcal
-
42.3g finomliszt154 kcal
-
2.1g élesztő2 kcal
-
5.3g tej3 kcal
-
0g cukor0 kcal
-
0.7g só0 kcal
-
1.7g napraforgó olaj15 kcal
-
4.2g tojásfehérje2 kcal
A díszítéshez (opcionális)
-
0.5g tökmag2 kcal
-
0.4g lenmag2 kcal
-
0.2g napraforgómag1 kcal
-
0.2g szezámmag1 kcal
-
0g köménymag0 kcal
Összesen
195
kcal
- 9% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 34% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.6 g
Zsír
-
Összesen 6.5 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1159.4 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 37 mg
-
Kálcium 44 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 44 mg
-
Foszfor 162 mg
-
Nátrium 867 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 85.5 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 54 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 74 micro
-
Kolin: 18 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 28 micro
Összesen
466
kcal
- 9% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 34% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 54.4 g
Zsír
-
Összesen 26.2 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4637.7 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 149 mg
-
Kálcium 177 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 177 mg
-
Foszfor 647 mg
-
Nátrium 3470 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 342.1 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 216.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 30 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 296 micro
-
Kolin: 71 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 112 micro
Összesen
1863
kcal
- 9% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 34% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.7 g
Zsír
-
Összesen 2.8 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 490.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 19 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 68 mg
-
Nátrium 367 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 36.2 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 22.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 31 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 12 micro
Összesen
195
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
20 dkg burgonya
-
40 dkg finomliszt
-
2 dkg élesztő
-
0.5 dl tej
-
1 csipet cukor
-
2 ek napraforgó olaj
A díszítéshez (opcionális)
-
1 teáskanál tökmag
-
1 teáskanál lenmag
-
1 teáskanál napraforgómag
-
1 teáskanál szezámmag
-
1 teáskanál köménymag
Elkészítés
A tésztához
- Apró kockákra vágjuk a krumplit és só nélkül, kb. 3,5 dl vízben megfőzzük, a párolgás miatt kb. 2 dl víz marad, ebben a krumplit villával összetörjük, és belekeverünk 1 púpozott tk sót. Hűlni hagyjuk. (Ez akár előző nap is elkészíthető, vagy maradék kumplikásából-püréből is kimerhetjük ezt a mennyiséget.)
- Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos cukros tejbe, meleg helyre tesszük.
- Akrumplis péphez hozzákeverjük a lisztet - kézimixer dagasztókarjával, vagy akár kézzel is lehet. Hozzáöntjük az időközbenfelfutott élesztőt, és összedolgozzuk a lisztes krumplival. Belekeverünk 1 ek olajat is (olívaolajat használok). Ha nagyon ragad a tészta, pár dkg lisztet hozzáteszünk, de lehetőség szerint ezt hagyjuk ki. (Ez a tészta kicsit ragadós, az edény faláról se nagyon jön le, de ne ijedjünk meg ettől. A végeredmény jó lesz.)
- Letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük.
- A különböző magokat külön-külön tálkákra szórjuk.
- A másik evőkanálnyi olajat csészealjba öntjük, olajos kézzel diónyi darabkákat tépdesünk ki a tésztából (a szénhidrát könnyebb számolhatósága miatt egyforma, 50 g-os darabokat csináltam), szép kerekre sodorjuk a tenyerünkben, és tojásfehérjébe mártjuk a tetejét, ezt a magokba is belemártjuk ésegy kiskapcsos sütőformába elhelyezzük,a többit (lemérve fél kg lett) kenyérformára pofozgatjuk, tetejét éles késsel bevagdaljuk, és a maradék magokkal megszórjuk.
- Bekapcsoljuk a sütőt, 200 fokra állítjuk.
- 10 perc múlva betoljuk a tepsit, újabb 10 perc múlva levesszük a hőfokot 180 fokra, majd 17 perc múlva kivesszük a kenyereket.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 27 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 107
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 5068
- Feltöltés dátuma: 2012. február 01.
Ajánló
Cukorbetegeknek: fenti mennyiség össz-CH tartalma 325 g. 100 g kenyérben 38 g CH van, az életkenyér-cipócskákban egyenként 19 g a CH.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Jolimami
45 recept
Ennénk valamit, ami sós, ami kelt tészta, de nem pogi, és a hűtőben amúgy is figyel egy kocka élesztő, napok óta sorsára várva. Előszedtem memóriámból egy finom burgonyás kenyér receptjét, kicsit átvariáltam az adagokat, és ebédre már el is készült a kenyérke, spenót mellé. Ha marad (ami nem biztos), másnap-harmadnap is finom és a burgonya miatt nem szárad ki olyan hamar, mint a csak lisztből készült kenyér. Hát... picit sülhetett volna tovább.