Bolognais töltött padlizsán
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
toofat2fly
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 7% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 6% Zsír
A padlizsán előkészítése
-
130g padlizsán31 kcal
-
5g citromlé1 kcal
-
75g darált sertéshús137 kcal
-
50g paradicsom9 kcal
-
13g lilahagyma5 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
11g bolognai alap33 kcal
-
38g sajt132 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
-
0g só0 kcal
-
75g víz0 kcal
A főzés
Összesen
385
kcal
- 7% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 6% Zsír
A padlizsán előkészítése
-
520g padlizsán124 kcal
-
20g citromlé4 kcal
-
300g darált sertéshús546 kcal
-
200g paradicsom36 kcal
-
50g lilahagyma18 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
43g bolognai alap132 kcal
-
150g sajt528 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
0g só0 kcal
-
300g víz0 kcal
A főzés
Összesen
1537
kcal
- 7% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 6% Zsír
A padlizsán előkészítése
-
32.4g padlizsán8 kcal
-
1.2g citromlé0 kcal
-
18.7g darált sertéshús34 kcal
-
12.5g paradicsom2 kcal
-
3.1g lilahagyma1 kcal
-
0.4g fokhagyma1 kcal
-
2.7g bolognai alap8 kcal
-
9.3g sajt33 kcal
-
1g olívaolaj9 kcal
-
0g só0 kcal
-
18.7g víz0 kcal
A főzés
Összesen
96
kcal
- 7% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 83% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 26.9 g
Zsír
-
Összesen 23.3 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 93 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2216.9 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 277 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 49 mg
-
Foszfor 344 mg
-
Nátrium 1522 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 17.1 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 320.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 144 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 21 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 45 micro
-
Kolin: 71 mg
-
Retinol - A vitamin: 121 micro
-
α-karotin 51 micro
-
β-karotin 253 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1287 micro
-
Lut-zea 107 micro
Összesen
385
kcal
- 7% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 83% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 107.4 g
Zsír
-
Összesen 93.3 g
-
Telített zsírsav 38 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 39 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 374 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8867.6 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 83 mg
-
Kálcium 1106 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 197 mg
-
Foszfor 1378 mg
-
Nátrium 6086 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 68.3 g
-
Cukor 42 mg
-
Élelmi rost 23 mg
VÍZ
-
Összesen 1281 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 576 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 51 mg
-
D vitamin: 86 micro
-
K vitamin: 47 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 21 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 178 micro
-
Kolin: 284 mg
-
Retinol - A vitamin: 485 micro
-
α-karotin 202 micro
-
β-karotin 1012 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 5146 micro
-
Lut-zea 430 micro
Összesen
1537
kcal
- 7% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 83% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 6.7 g
Zsír
-
Összesen 5.8 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 23 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 552.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 69 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 86 mg
-
Nátrium 379 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.3 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 79.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 36 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 18 mg
-
Retinol - A vitamin: 30 micro
-
α-karotin 13 micro
-
β-karotin 63 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 321 micro
-
Lut-zea 27 micro
Összesen
96
kcal
Hozzávalók
A padlizsán előkészítése
-
1 nagy db padlizsán
-
0.5 citromból nyert citromlé
-
30 dkg darált sertéshús
-
2 közepes db paradicsom
-
1 kis db lilahagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
1 csomag bolognai alap
-
15 dkg sajt
-
2 ek olívaolaj
-
só ízlés szerint
-
3 dl víz
A főzés
Elkészítés
A padlizsán előkészítése
- Válasszunk friss, zsenge padlizsánt! Ha ez nem sikerül, vagy igen, de biztosra akarunk menni, és van még egy szűk óránk, mielőtt éhen halunk, akkor a következő a teendő: félbevágjuk az áldozatot, majd besózzuk, fél óra elteltével megkóstoljuk a felszínét (gyengébbek kedvéért: megnyaljuk), ha nem keserű, meg is vagyunk, ha igen, hagyunk neki még időt.
- Kibelezzük úgy, hogy hagyunk a héja mellett egy fél ujjnyi húst legalább. A kivájt részt félretesszük. A kivájt padlizsánokat és a padlizsán húsát bekenjük citrommal vagy citromlével, hogy ne barnuljon meg a sütés előtt.
A főzés
- Megsütjük a lilahagymát az olajon. Amint megpuhult, rárakjuk a husit és a fokhagymát Megsózzuk, hogy a levét kiengedje.
- Kockára vágjuk a paradicsomot és a padlizsán belső húsát. Ráöntjük a félig kész sertéshúsra, 10 percig hagyjuk sülni. Figyeljünk rá, hogy a zöldségek ne süljenek teljesen szét. (Ha megtörténik, az sem tragédia.)
- Ezalatt a kivájt padlizsánhajókat (ezt a kifejezést olvastam egy másik cikkben, jár a taps a metaforáért) 10-15 percig 180 fokon sütjük. Gazdagabbéknál légkeverésesen, szegényebbeknél addig, amíg meg nem barnul kicsit a széle.
- A serpenyőben süldögélő húsra és zöldségekre ráöntjük a bolognai alapot. Én porral és a leírt 3 deci vízzel csináltam, de meg lehet próbálni üvegessel is. Hagyjuk, hogy összeforrjon 5-10 perc alatt.
- Kivesszük a sütőből a közben megbarnult hajókat, és beleszedjük a bolognais ragut. Ami kimarad, felhasználjuk tálaláshoz később. A tetejére sajtot reszelünk, és visszadugjuk még 15-20 perce 180 fokra a sütőbe.
- Amint a sajt megbarnult a tetején, jónak kell lennie, de a biztonság kedvéért bökjük meg a padlizsán húsát egy villával, ha puha, készen vagyunk. Pirítóssal és rizzsel egyaránt finom.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 50
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 6572
- Feltöltés dátuma: 2015. január 28.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- maradékból:
-
- Speciális étrendek:
toofat2fly
4 recept
Nem szeretem a töltött, rakott zöldségeket, nagyon nem. Ezért is húztam a szám, amikor először anyum a recept eredeti verziójával próbálkozott jó pár évvel ezelőtt. A minap diétámnak hála, elő kellett húznom a kreativitásomat, és kicsit felturbóztam ezt a régi zöldséges receptjét. Ez lett belőle.