Benedek tojás
- 10% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 26% Zsír
Hollandi mártáshoz
-
10g tojássárgája32 kcal
-
30g vaj215 kcal
-
8g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g citromlé0 kcal
Buggyantott tojáshoz
Összeállításhoz
-
34g bacon134 kcal
-
50g kenyér137 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
- 10% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 26% Zsír
Hollandi mártáshoz
-
20g tojássárgája64 kcal
-
60g vaj430 kcal
-
16g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g citromlé0 kcal
Buggyantott tojáshoz
Összeállításhoz
-
68g bacon267 kcal
-
100g kenyér274 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
- 10% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 26% Zsír
Hollandi mártáshoz
-
5.2g tojássárgája17 kcal
-
15.7g vaj112 kcal
-
4.2g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g citromlé0 kcal
Buggyantott tojáshoz
Összeállításhoz
-
17.8g bacon70 kcal
-
26.1g kenyér72 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
- 10% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 17.9 g
Zsír
-
Összesen 46.5 g
-
Telített zsírsav 22 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 375 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1799.4 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 42 mg
-
Kálcium 113 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 32 mg
-
Foszfor 263 mg
-
Nátrium 1344 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 24.5 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 90.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 324 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 67 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 81 micro
-
Kolin: 255 mg
-
Retinol - A vitamin: 320 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 57 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 375 micro
- 10% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 35.8 g
Zsír
-
Összesen 93 g
-
Telített zsírsav 45 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 31 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 751 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3598.8 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 84 mg
-
Kálcium 225 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 64 mg
-
Foszfor 526 mg
-
Nátrium 2688 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 49 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 181.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 649 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 134 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 161 micro
-
Kolin: 511 mg
-
Retinol - A vitamin: 639 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 113 micro
-
β-crypt 15 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 750 micro
- 10% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 9.3 g
Zsír
-
Összesen 24.3 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 196 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 939.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 59 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 137 mg
-
Nátrium 702 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 12.8 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 47.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 169 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 35 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 42 micro
-
Kolin: 133 mg
-
Retinol - A vitamin: 167 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 30 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 196 micro
Hozzávalók
Hollandi mártáshoz
-
1 db tojássárgája
-
2 evőkanál víz
-
só ízlés szerint
-
1 késhegynyi cayenne paprika
-
fekete bors ízlés szerint
-
5 csepp citromlé
Buggyantott tojáshoz
Összeállításhoz
Elkészítés
Hollandi mártáshoz
- A hollandi mártáshoz egy lábosban vizet forralunk, mert a tojássárgáját vízgőz felett kell habosra keverni, hozzáadjuk az 1-2 evőkanál vizet is, és tovább habosítjuk.
- Majd a tűzről levéve, fokozatosan hozzákeverjük az olvasztott vajat, citromlével ízesítjük, és sózzuk. Tálalásig melegen tartjuk.
Buggyantott tojáshoz
- Jöhet a buggyantott tojás, melyhez 2 lábaskában vizet forralunk, az egyikbe tesszük az ecetet, a másikat sózzuk.
- Mikor felforrt a víz, akkor kicsit visszavesszük a tűzerőt, és az egész tojásokat egyenként egy merőkanálba ütjük, vigyázva, hogy a sárgája egészben maradjon. A merőkanalat beleengedjük az ecetes vizű lábosba, és óvatosan kicsúsztatjuk belőle a tojást. Evőkanál segítségével formázzuk a tojásfehérjét. Kb 2 perc után egy szűrőkanállal óvatosan átemeljük a tojást a sós vízbe, belemerítjük (így nem lesz ecetízű a tojás), majd kivesszük, és lecsepegtetjük.
- A másik tojással ugyanígy járunk el.
Összeállításhoz
- Először kisütjük a bacont, majd ugyanabban a serpenyőben, a bacon zsiradékán átpirítjuk a kenyérszeletkéket.
- A pirítósra halmozzuk a bacont, ráhelyezzük a buggyantott tojásokat, meglocsoljuk a hollandi mártással, megszórjuk frissen őrölt borssal, és tálaljuk.
- Sütés ideje: 5 perc
- Receptkönyvben: 41
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 15292
- Feltöltés dátuma: 2015. december 15.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
A legszuperebb reggeli, melynek az eredete körül vannak kétségek. A pletyka szerint a Benedek tojást a híres wall street-i tőzsdeügynöknek, Lemuel Benedict-nek köszönhetjük. Ő ugyanis, egyik reggel (1894-ben), amikor betért a new yorki Waldorf Hotelbe, vajas pirítóst, buggyantott tojást, sült szalonnát és hollandi mártást rendelt, hogy mihamarabb megszabaduljon a másnaposságától. Oscar Waldorfnak annyira megtetszett az öreg bankár új étel kombinációja, hogy másnap a reggeli és a brunch ajánlatban már Benedek tojása néven kínálta a vendégeknek. A hozzávalókat egy kicsit átalakította, sonkával helyettesítette a szalonnát és angol muffinnal a pirítóst. Az egyik történet szerint így indult a Benedictről elnevezett buggyantott tojás karrierje. Egy másik történet szerint Mr. és Mrs. Benedict az alsó manhattani Delmonico's-nál ebédelt minden szombaton, és a pincér ezt az ételt javasolta: muffin-sonka-tojás-hollandi mártás- annyi különbséggel, hogy szarvasgomba is került a tetejére. Szerintem mindegy is, melyik történet az igaz, a lényegen nem változtat: szuper reggeli! Őszintén szólva éhesebb voltam annál, hogy nekiálljak angol muffint sütni, így maradt a pirítós...