r
Nosalty Logó

Benedek tojás

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Mi van itthon
Benedek tojás
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 10% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 26% Zsír

Hollandi mártáshoz

Buggyantott tojáshoz

Összeállításhoz

Összesen 587 kcal
  • 10% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 26% Zsír

Hollandi mártáshoz

Buggyantott tojáshoz

Összeállításhoz

Összesen 1174 kcal
  • 10% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 26% Zsír

Hollandi mártáshoz

Buggyantott tojáshoz

Összeállításhoz

Összesen 307 kcal
  • 10% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    17.9 g

Zsír

  • Összesen
    46.5 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    375 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1799.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    42 mg
  • Kálcium
    113 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    32 mg
  • Foszfor
    263 mg
  • Nátrium
    1344 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    24.5 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    90.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    324 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    67 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    81 micro
  • Kolin:
    255 mg
  • Retinol - A vitamin:
    320 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    57 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    375 micro
Összesen 587 kcal
  • 10% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    35.8 g

Zsír

  • Összesen
    93 g
  • Telített zsírsav
    45 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    31 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    751 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3598.8 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    84 mg
  • Kálcium
    225 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    64 mg
  • Foszfor
    526 mg
  • Nátrium
    2688 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    49 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    181.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    649 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    134 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    161 micro
  • Kolin:
    511 mg
  • Retinol - A vitamin:
    639 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    113 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    750 micro
Összesen 1174 kcal
  • 10% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    9.3 g

Zsír

  • Összesen
    24.3 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    196 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    939.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    59 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    137 mg
  • Nátrium
    702 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    12.8 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    47.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    169 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    35 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    42 micro
  • Kolin:
    133 mg
  • Retinol - A vitamin:
    167 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    30 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    196 micro
Összesen 307 kcal

Hozzávalók

Hollandi mártáshoz

Buggyantott tojáshoz

Összeállításhoz

Elkészítés

Hollandi mártáshoz

  1. A hollandi mártáshoz egy lábosban vizet forralunk, mert a tojássárgáját vízgőz felett kell habosra keverni, hozzáadjuk az 1-2 evőkanál vizet is, és tovább habosítjuk.
  2. Majd a tűzről levéve, fokozatosan hozzákeverjük az olvasztott vajat, citromlével ízesítjük, és sózzuk. Tálalásig melegen tartjuk.

Buggyantott tojáshoz

  1. Jöhet a buggyantott tojás, melyhez 2 lábaskában vizet forralunk, az egyikbe tesszük az ecetet, a másikat sózzuk.
  2. Mikor felforrt a víz, akkor kicsit visszavesszük a tűzerőt, és az egész tojásokat egyenként egy merőkanálba ütjük, vigyázva, hogy a sárgája egészben maradjon. A merőkanalat beleengedjük az ecetes vizű lábosba, és óvatosan kicsúsztatjuk belőle a tojást. Evőkanál segítségével formázzuk a tojásfehérjét. Kb 2 perc után egy szűrőkanállal óvatosan átemeljük a tojást a sós vízbe, belemerítjük (így nem lesz ecetízű a tojás), majd kivesszük, és lecsepegtetjük.
  3. A másik tojással ugyanígy járunk el.

Összeállításhoz

  1. Először kisütjük a bacont, majd ugyanabban a serpenyőben, a bacon zsiradékán átpirítjuk a kenyérszeletkéket.
  2. A pirítósra halmozzuk a bacont, ráhelyezzük a buggyantott tojásokat, meglocsoljuk a hollandi mártással, megszórjuk frissen őrölt borssal, és tálaljuk.
  • Sütés ideje: 5 perc
  • Receptkönyvben: 41
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 15282
  • Feltöltés dátuma: 2015. december 15.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Benedek tojás
Mi van itthon 92 recept

A legszuperebb reggeli, melynek az eredete körül vannak kétségek. A pletyka szerint a Benedek tojást a híres wall street-i tőzsdeügynöknek, Lemuel Benedict-nek köszönhetjük. Ő ugyanis, egyik reggel (1894-ben), amikor betért a new yorki Waldorf Hotelbe, vajas pirítóst, buggyantott tojást, sült szalonnát és hollandi mártást rendelt, hogy mihamarabb megszabaduljon a másnaposságától. Oscar Waldorfnak annyira megtetszett az öreg bankár új étel kombinációja, hogy másnap a reggeli és a brunch ajánlatban már Benedek tojása néven kínálta a vendégeknek. A hozzávalókat egy kicsit átalakította, sonkával helyettesítette a szalonnát és angol muffinnal a pirítóst. Az egyik történet szerint így indult a Benedictről elnevezett buggyantott tojás karrierje. Egy másik történet szerint Mr. és Mrs. Benedict az alsó manhattani Delmonico's-nál ebédelt minden szombaton, és a pincér ezt az ételt javasolta: muffin-sonka-tojás-hollandi mártás- annyi különbséggel, hogy szarvasgomba is került a tetejére. Szerintem mindegy is, melyik történet az igaz, a lényegen nem változtat: szuper reggeli! Őszintén szólva éhesebb voltam annál, hogy nekiálljak angol muffint sütni, így maradt a pirítós...

Hozzávalók

Hollandi mártáshoz

Buggyantott tojáshoz

Összeállításhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...