BBC csirkés-pórés pite
- 9% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 11% Zsír
A vajas tésztához
-
50g finomliszt182 kcal
-
0g só0 kcal
-
14g vaj102 kcal
-
5g sertészsír45 kcal
-
4g víz0 kcal
A kenéshez
-
9g tojás12 kcal
A besamelhez
-
5g finomliszt18 kcal
-
5g vaj36 kcal
-
67g tej37 kcal
-
2 kcal
-
1g leveskocka2 kcal
-
10g főzőtejszín13 kcal
A töltelékhez
-
67g póréhagyma18 kcal
-
5g vaj36 kcal
-
100g alma47 kcal
-
12g bacon46 kcal
-
83g csirkemellfilé100 kcal
-
0g tárkony0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 9% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 11% Zsír
A vajas tésztához
-
300g finomliszt1092 kcal
-
0g só0 kcal
-
85g vaj609 kcal
-
30g sertészsír271 kcal
-
24g víz0 kcal
A kenéshez
-
55g tojás69 kcal
A besamelhez
-
30g finomliszt109 kcal
-
30g vaj215 kcal
-
400g tej224 kcal
-
20g dijoni mustár12 kcal
-
3g leveskocka10 kcal
-
60g főzőtejszín79 kcal
A töltelékhez
-
400g póréhagyma107 kcal
-
30g vaj215 kcal
-
600g alma281 kcal
-
70g bacon275 kcal
-
500g csirkemellfilé600 kcal
-
0g tárkony0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 9% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 11% Zsír
A vajas tésztához
-
11.4g finomliszt41 kcal
-
0g só0 kcal
-
3.2g vaj23 kcal
-
1.1g sertészsír10 kcal
-
0.9g víz0 kcal
A kenéshez
-
2.1g tojás3 kcal
A besamelhez
-
1.1g finomliszt4 kcal
-
1.1g vaj8 kcal
-
15.2g tej8 kcal
-
0.8g dijoni mustár0 kcal
-
0.1g leveskocka0 kcal
-
2.3g főzőtejszín3 kcal
A töltelékhez
-
15.2g póréhagyma4 kcal
-
1.1g vaj8 kcal
-
22.8g alma11 kcal
-
2.7g bacon10 kcal
-
19g csirkemellfilé23 kcal
-
0g tárkony0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 9% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 61% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 30.4 g
Zsír
-
Összesen 35.4 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 159 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 848.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 44 mg
-
Kálcium 135 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 54 mg
-
Foszfor 311 mg
-
Nátrium 300 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 62 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 199.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 224 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 18 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 48 micro
-
Kolin: 119 mg
-
Retinol - A vitamin: 193 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 360 micro
-
β-crypt 12 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 638 micro
- 9% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 61% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 182.3 g
Zsír
-
Összesen 212.2 g
-
Telített zsírsav 108 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 67 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 17 g
-
Koleszterin 952 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5091.6 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 267 mg
-
Kálcium 810 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 323 mg
-
Foszfor 1868 mg
-
Nátrium 1800 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 372.3 g
-
Cukor 83 mg
-
Élelmi rost 26 mg
VÍZ
-
Összesen 1199 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1343 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 47 mg
-
D vitamin: 88 micro
-
K vitamin: 107 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 56 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 290 micro
-
Kolin: 713 mg
-
Retinol - A vitamin: 1160 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2158 micro
-
β-crypt 69 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3826 micro
- 9% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 61% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.9 g
Zsír
-
Összesen 8 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 36 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 193.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 31 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 71 mg
-
Nátrium 68 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 14.1 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 45.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 51 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 27 mg
-
Retinol - A vitamin: 44 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 82 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 145 micro
Hozzávalók
A vajas tésztához
-
30 dkg finomliszt
-
1 csipet só
-
85 g vaj
A kenéshez
-
1 db tojás
A besamelhez
-
3 dkg finomliszt
-
4 dl tej
-
2 ek dijoni mustár
-
3 ek főzőtejszín
A töltelékhez
Elkészítés
A vajas tésztához
- A tésztához a lisztet egy csipet sóval tálba szitáljuk, majd összemorzsoljuk akis kockákra vágott, szobahőmérsékletűzsiradékkal.
- Nagyon kis adagokban vizet adunk hozzá, és egy spatulával elkeverjük, hogy gyúrható legyen. Vigyázzunk, nehogy túl sok legyen a víz, mert akkor nagyonösszeáll, megkeményedik a tészta. Ha viszont túl kevés, morzsálódni fog.
- Lisztezett deszkán kicsit átgyúrjuk a tésztát, picit kilapítjuk, hogy gyorsabban hűljön, és fóliába csomagolva legalább 20 percre hűtőbe tesszük.
- A szokásos módon elkészítjük a besamelt: olvasztott vajon megpirítjuk a lisztet, skézi habverővel erőteljesenkeverve, apránként hozzáadjuk a tejet. Leveskockával, mustárral ízesítjük, tejszínnel krémesítjük, picit besűrítjük, majd félretesszük.
- Előkészülünk a töltelékhez: 2 centis kockákra vágjuk a húst, nagyobb darabokra az almát, s apró kockákra a bacont. A póréhagymákat felkarikázzuk, s egy tál hideg vízben átöblítjük őket.
- Előmelegítünk egy serpenyőt, s mikor forró, beledobjuk a hagymát (a víz miatt nem kozmál oda). Hozzáadjuk a margarint is.
- A serpenyőbe tesszük az almát is, és pár percig együtt pirítjuk őket.
- Ekkor kerül melléjük a bacon, illetve a hús. Addig kevergetjük, míg a csirke kb. 2/3 készre fő (~10 perc).
- A tölteléket a piteformába kanalazzuk, és tárkonnyal, illetve borssal megszórjuk. A bacon gondoskodik a sózásról, extrára nincs szükség. Mikor kicsit kihűlt, ráöntjük a besamelt is.
- Elővesszük a tésztát a hűtőből, s lisztezett deszkán a formánál nagyobbra nyújtjuk. A sodrófára tekerve a forma fölé helyezzük, ráterítjük, körbevágjuk, és megkenjük a felvert, sózott tojással.
- A maradék tésztából keretet és dekorációt készítünk rá (hagyományosan levél, de bármi lehet), újra átkenjük a tojással, a tetejét picit kilyukasztjuk, és 200 fokos sütőben 25-30 percig sütjük. Az elővigyázatosság kedvéért nem árt alá helyezni egy tepsit, mert kifolyhat a töltelék.
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 230
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 36165
- Feltöltés dátuma: 2009. november 30.
Ajánló
A tészta zsiradéka lehet zsír és vaj keveréke vagy teljes egészében vaj. Ugyan nagy margarin-párti vagyok, ez esetben az semmiképp nem használható. Az eredeti recept szaftossága miatt csirkecombot ajánl, én mellel készítettem, mert az volt itthon.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
Nézelődtem a BBC videóreceptes oldalán, ott bukkantam erre a receptre. A szakács hölgyet Lesley Waters-nek hívják, sosem hallottam róla, de szimpatikus : ) A videó itt található, angolul nem tudóknak is segíthet, ha megnézik. Egyébként nem kell aggódni, ha pár dolog máshogy fest otthoni prezentációban. A besamelt a videó alatt megadott recept szerint készítettem, nagyon finom lett, de a képen láthatónál sokkal sárgább (hála a leveskockának). Ezen kívül én beleestem a sok víz hibájába, így nagyot küzdöttem a tésztával, mire sikerült kinyújtani. Az omlós vajas tésztából falatozó család arckifejezése viszont bebizonyította, hogy megérte a fáradtságot. Jann csak egy részt nem volt hajlandó sehogy sem lenyelni: ragaszkodott hozzá, hogy a kiskutya életét kíméljük meg : )