Bastilla
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Dacota
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 15% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 21% Zsír
A csirkés réteghez
-
160g csirke234 kcal
-
17g vöröshagyma6 kcal
-
2g petrezselyem1 kcal
-
50g alaplé4 kcal
-
0 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0g sáfrány0 kcal
-
2g olívaolaj14 kcal
-
1g gyömbér0 kcal
-
1g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A tojásos réteghez
-
33g tojás42 kcal
A mandulás réteghez
A tésztához
-
30g réteslap89 kcal
-
8g vaj57 kcal
-
2g tojássárgája6 kcal
A tálaláshoz
-
3g porcukor11 kcal
Összesen
719
kcal
- 15% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 21% Zsír
A csirkés réteghez
-
1600g csirke2339 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
23g petrezselyem8 kcal
-
500g alaplé35 kcal
-
0 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0g sáfrány0 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
6g gyömbér5 kcal
-
7g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A tojásos réteghez
-
330g tojás415 kcal
A mandulás réteghez
A tésztához
-
300g réteslap885 kcal
-
80g vaj574 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
A tálaláshoz
-
28g porcukor108 kcal
Összesen
7190
kcal
- 15% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 21% Zsír
A csirkés réteghez
-
45.3g csirke66 kcal
-
4.8g vöröshagyma2 kcal
-
0.6g petrezselyem0 kcal
-
14.2g alaplé1 kcal
-
0 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0g sáfrány0 kcal
-
0.5g olívaolaj4 kcal
-
0.2g gyömbér0 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A tojásos réteghez
-
9.3g tojás12 kcal
A mandulás réteghez
A tésztához
-
8.5g réteslap25 kcal
-
2.3g vaj16 kcal
-
0.6g tojássárgája2 kcal
A tálaláshoz
-
0.8g porcukor3 kcal
Összesen
203
kcal
- 15% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 49% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 36.4 g
Zsír
-
Összesen 48.8 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 25 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 229 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1290.2 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 27 mg
-
Kálcium 134 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 136 mg
-
Foszfor 426 mg
-
Nátrium 560 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 34.9 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 114.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 163 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 39 micro
-
K vitamin: 40 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 49 micro
-
Kolin: 190 mg
-
Retinol - A vitamin: 152 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 130 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 294 micro
Összesen
719
kcal
- 15% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 49% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 363.8 g
Zsír
-
Összesen 488.1 g
-
Telített zsírsav 116 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 245 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 95 g
-
Koleszterin 2285 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 12901.8 g
-
Cink 31 mg
-
Szelén 272 mg
-
Kálcium 1342 mg
-
Vas 30 mg
-
Magnézium 1356 mg
-
Foszfor 4256 mg
-
Nátrium 5602 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 349.5 g
-
Cukor 104 mg
-
Élelmi rost 43 mg
VÍZ
-
Összesen 1142.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1629 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 106 mg
-
C vitamin: 59 mg
-
D vitamin: 391 micro
-
K vitamin: 402 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 6 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 89 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 494 micro
-
Kolin: 1904 mg
-
Retinol - A vitamin: 1522 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 1299 micro
-
β-crypt 33 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2941 micro
Összesen
7190
kcal
- 15% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 49% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.3 g
Zsír
-
Összesen 13.8 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 65 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 365.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 38 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 38 mg
-
Foszfor 121 mg
-
Nátrium 159 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 9.9 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 32.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 46 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 54 mg
-
Retinol - A vitamin: 43 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 37 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 83 micro
Összesen
203
kcal
Hozzávalók
A csirkés réteghez
-
0.5 csokor petrezselyem
-
5 dl alaplé
-
1 db fahéjrúd
-
1 kk kurkuma
-
1 csipet sáfrány
-
2 ek olívaolaj
-
1 tk só
-
2 késhegynyi bors
A tojásos réteghez
A mandulás réteghez
-
40 dkg mandula
-
5 dkg porcukor
-
1.5 ek narancsvirágvíz
-
1 kávéskanál fahéj
A tésztához
-
1 db tojássárgája
A tálaláshoz
-
4 ek porcukor
Elkészítés
A csirkés réteghez
- Az egész csirkét jól átmossuk, szárazra töröljük. Ha nem találtunk ilyen pici csirkét, akkor használhatunk combot, szárnyat vegyesen, de a mellett ne vigyük túlzásba, mert túl száraz!
- Egy akkora lábasba, amit aztán csirkével együtt le tudunk fedni, felmelegítjük az olajat. Hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, a finomra vágott petrezselymet és az összes fűszert. Kicsit összekeverjük, majd rátesszük a csirkét.
- Kb. 10-15 percig főzzük (minél kisebb, annál kevesebb ideig). Hozzáöntjük az alaplevet, és kis lángon addig főzzük, amíg a csirke meg nem puhul (nekem fél óra volt, de én bébicsirkével dolgoztam, ellenőrizzük villával biztos, ami biztos).
- Kivesszük a csirkét a léből (beinhaláljuk a szaft mesés illatát), és félretesszük kicsit hűlni. Addig elkészíthetjük a tojásos réteget.
- Ha a csirke kihűlt, leszedjük a bőrét, a húst lefejtjük a csontokról, és apróra vágjuk, vagy szálasra szedjük. Félretesszük.
A tojásos réteghez
- A tojásos réteghez fogjuk azt az isteni szaftot, ami visszamaradt a csirke főzéséből, visszatesszük a gázra. A tojásokat egy tálba ütjük, felverjük.
- Hozzáöntjük a szafthoz, és kis lángon, kevergetve készítünk belőle egy rántotta-szerű zöldes valamit. Nem kell állandóan kevergetni, csak néha. A tojás kb. 10 perc múlva lesz kész, ha elpárolgott a folyadék. Ne szárítsuk ki nagyon, de ne hagyjuk totyakosan sem, mert eláztatja a tésztát.
- Tegyük félre hűlni.
A mandulás réteghez
- Készítsük el a mandulás réteget. Ha volt eszünk és hámozott mandulát vettünk, akkor csak le kell darálnunk. Ha nem, és olyan okosak voltatok, mint én, akkor dobjuk két percre forró vízbe, öblítsük le róla a vizet, majd egyesével nyomkodjuk ki a mandulákat a héjukból.
- A darált mandulát keverjük össze a porcukorral és a fahéjjal, keverjük össze a narancsvirágvízzel.
A tésztához
- Elkezdhetjük az összerakást! Előre szólok, hogy nekem ebből a mennyiségből két kisebb, kb. 15 centi átmérőjű bastilla lett, de mivel először csináltam, nem mertem kockáztatni a réteslap miatt.
- Egy tortaformát vagy bármilyen kerek formát, akár jénait is kenjünk ki vastagon olvasztott vajjal. 3 félbehajtott lappal kezdünk: az egyiket középre tesszük, a másodikat rá, úgy, hogy félig fedje az első lapot, félig lógjon túl a tepsiről felénk, a harmadikat szintél félig fedve, félig túllógatva a másik irányba.
- Egy ecsettel kenjünk rá vajat. Újabb félbehajtott réteslapok következnek, 5-6 darab, a tepsink méretétől függően - mind a négy irányba lógjanak túl a felük a tepsin, középen pedig egy részt fedjenek. Ezt is kenjük meg vajjal.
- Ha ez megvan, szépen eligazgatjuk rajta az azóta kihűlt tojásos réteget. Ráteszünk két darab félbehajtott réteslapot, és lekenjük vajjal.
- Szépen rátesszük a csirkés réteget, kanállal óvatosan lenyomogatjuk. Ismét fedjük le 2 duplán hajtott réteslappal, majd kenjük le vajjal. Fontos, hogy a réteslap mindent fedjen!
- Simítsuk el rajta a mandulás réteget is, kanállal segíthetünk, de nem kell nagyon összenyomni.
- Az oldalt kilógó tésztákat, amik még alapozáskor kerültek oda, most a tetejére hajtjuk, hogy mindenhol fedjék a mandulás részt. Kenjük le tojással.
- És ha azt hittétek, hogy nincs több réteslap, akkor nagy csalódás lesz a most következő rész: a maradék lapokat egyesével rátesszük a bastilla tetejére, és oldalt begyűrögetve eligazgatjuk. Nem kell aggódni, ha jól dolgoztatok, nem fog kiszakadni. Kinek mennyi lap maradt, de 6-7 réteg még nyugodtan mehet rá. Minden második réteget kenjünk meg vajjal. A végén kenjük körbe tojássárgával.
- Ha kész, 180 fokosra előmelegített sütőbe dugjuk, és kb 20-30 perc alatt süssük aranybarnára.
A tálaláshoz
- Várjuk meg, míg egy kicsit hűl - langyosan a legjobb - és egy két kanál porcukorral megszórva, tortaszerűen szeletelve tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 92
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 9
- Össznézettség: 8556
- Feltöltés dátuma: 2014. július 22.
Ajánló
A tetejére szórhatunk egy kis fahéjat is, Marokkóban szoktak.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
Dacota
536 recept
Marokkó mesés előétele, amelyet egyszer kell csak megkóstolni ahhoz, hogy örökre a rabjává váljunk.