r
Nosalty Logó

Bastilla

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Dacota
Bastilla
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 15% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A csirkés réteghez

A tojásos réteghez

A mandulás réteghez

A tésztához

A tálaláshoz

Összesen 719 kcal
  • 15% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A csirkés réteghez

A tojásos réteghez

A mandulás réteghez

A tésztához

A tálaláshoz

Összesen 7190 kcal
  • 15% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A csirkés réteghez

A tojásos réteghez

A mandulás réteghez

A tésztához

A tálaláshoz

Összesen 203 kcal
  • 15% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    36.4 g

Zsír

  • Összesen
    48.8 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    25 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    229 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1290.2 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    27 mg
  • Kálcium
    134 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    136 mg
  • Foszfor
    426 mg
  • Nátrium
    560 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    34.9 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    114.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    163 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    39 micro
  • K vitamin:
    40 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    49 micro
  • Kolin:
    190 mg
  • Retinol - A vitamin:
    152 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    130 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    294 micro
Összesen 719 kcal
  • 15% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    363.8 g

Zsír

  • Összesen
    488.1 g
  • Telített zsírsav
    116 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    245 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    95 g
  • Koleszterin
    2285 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    12901.8 g
  • Cink
    31 mg
  • Szelén
    272 mg
  • Kálcium
    1342 mg
  • Vas
    30 mg
  • Magnézium
    1356 mg
  • Foszfor
    4256 mg
  • Nátrium
    5602 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    349.5 g
  • Cukor
    104 mg
  • Élelmi rost
    43 mg

VÍZ

  • Összesen
    1142.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1629 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    106 mg
  • C vitamin:
    59 mg
  • D vitamin:
    391 micro
  • K vitamin:
    402 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    6 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    89 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    494 micro
  • Kolin:
    1904 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1522 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    1299 micro
  • β-crypt
    33 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2941 micro
Összesen 7190 kcal
  • 15% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.3 g

Zsír

  • Összesen
    13.8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    65 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    365.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    38 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    38 mg
  • Foszfor
    121 mg
  • Nátrium
    159 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    9.9 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    32.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    46 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    54 mg
  • Retinol - A vitamin:
    43 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    37 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    83 micro
Összesen 203 kcal

Hozzávalók

A csirkés réteghez

A tojásos réteghez

A mandulás réteghez

A tésztához

A tálaláshoz

Elkészítés

A csirkés réteghez

  1. Az egész csirkét jól átmossuk, szárazra töröljük. Ha nem találtunk ilyen pici csirkét, akkor használhatunk combot, szárnyat vegyesen, de a mellett ne vigyük túlzásba, mert túl száraz!
  2. Egy akkora lábasba, amit aztán csirkével együtt le tudunk fedni, felmelegítjük az olajat. Hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, a finomra vágott petrezselymet és az összes fűszert. Kicsit összekeverjük, majd rátesszük a csirkét.
  3. Kb. 10-15 percig főzzük (minél kisebb, annál kevesebb ideig). Hozzáöntjük az alaplevet, és kis lángon addig főzzük, amíg a csirke meg nem puhul (nekem fél óra volt, de én bébicsirkével dolgoztam, ellenőrizzük villával biztos, ami biztos).
  4. Kivesszük a csirkét a léből (beinhaláljuk a szaft mesés illatát), és félretesszük kicsit hűlni. Addig elkészíthetjük a tojásos réteget.
  5. Ha a csirke kihűlt, leszedjük a bőrét, a húst lefejtjük a csontokról, és apróra vágjuk, vagy szálasra szedjük. Félretesszük.

A tojásos réteghez

  1. A tojásos réteghez fogjuk azt az isteni szaftot, ami visszamaradt a csirke főzéséből, visszatesszük a gázra. A tojásokat egy tálba ütjük, felverjük.
  2. Hozzáöntjük a szafthoz, és kis lángon, kevergetve készítünk belőle egy rántotta-szerű zöldes valamit. Nem kell állandóan kevergetni, csak néha. A tojás kb. 10 perc múlva lesz kész, ha elpárolgott a folyadék. Ne szárítsuk ki nagyon, de ne hagyjuk totyakosan sem, mert eláztatja a tésztát.
  3. Tegyük félre hűlni.

A mandulás réteghez

  1. Készítsük el a mandulás réteget. Ha volt eszünk és hámozott mandulát vettünk, akkor csak le kell darálnunk. Ha nem, és olyan okosak voltatok, mint én, akkor dobjuk két percre forró vízbe, öblítsük le róla a vizet, majd egyesével nyomkodjuk ki a mandulákat a héjukból.
  2. A darált mandulát keverjük össze a porcukorral és a fahéjjal, keverjük össze a narancsvirágvízzel.

A tésztához

  1. Elkezdhetjük az összerakást! Előre szólok, hogy nekem ebből a mennyiségből két kisebb, kb. 15 centi átmérőjű bastilla lett, de mivel először csináltam, nem mertem kockáztatni a réteslap miatt.
  2. Egy tortaformát vagy bármilyen kerek formát, akár jénait is kenjünk ki vastagon olvasztott vajjal. 3 félbehajtott lappal kezdünk: az egyiket középre tesszük, a másodikat rá, úgy, hogy félig fedje az első lapot, félig lógjon túl a tepsiről felénk, a harmadikat szintél félig fedve, félig túllógatva a másik irányba.
  3. Egy ecsettel kenjünk rá vajat. Újabb félbehajtott réteslapok következnek, 5-6 darab, a tepsink méretétől függően - mind a négy irányba lógjanak túl a felük a tepsin, középen pedig egy részt fedjenek. Ezt is kenjük meg vajjal.
  4. Ha ez megvan, szépen eligazgatjuk rajta az azóta kihűlt tojásos réteget. Ráteszünk két darab félbehajtott réteslapot, és lekenjük vajjal.
  5. Szépen rátesszük a csirkés réteget, kanállal óvatosan lenyomogatjuk. Ismét fedjük le 2 duplán hajtott réteslappal, majd kenjük le vajjal. Fontos, hogy a réteslap mindent fedjen!
  6. Simítsuk el rajta a mandulás réteget is, kanállal segíthetünk, de nem kell nagyon összenyomni.
  7. Az oldalt kilógó tésztákat, amik még alapozáskor kerültek oda, most a tetejére hajtjuk, hogy mindenhol fedjék a mandulás részt. Kenjük le tojással.
  8. És ha azt hittétek, hogy nincs több réteslap, akkor nagy csalódás lesz a most következő rész: a maradék lapokat egyesével rátesszük a bastilla tetejére, és oldalt begyűrögetve eligazgatjuk. Nem kell aggódni, ha jól dolgoztatok, nem fog kiszakadni. Kinek mennyi lap maradt, de 6-7 réteg még nyugodtan mehet rá. Minden második réteget kenjünk meg vajjal. A végén kenjük körbe tojássárgával.
  9. Ha kész, 180 fokosra előmelegített sütőbe dugjuk, és kb 20-30 perc alatt süssük aranybarnára.

A tálaláshoz

  1. Várjuk meg, míg egy kicsit hűl - langyosan a legjobb - és egy két kanál porcukorral megszórva, tortaszerűen szeletelve tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 92
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 8534
  • Feltöltés dátuma: 2014. július 22.

Ajánló

A tetejére szórhatunk egy kis fahéjat is, Marokkóban szoktak.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Marokkó mesés előétele, amelyet egyszer kell csak megkóstolni ahhoz, hogy örökre a rabjává váljunk.

Hozzávalók

A csirkés réteghez

A tojásos réteghez

A mandulás réteghez

A tésztához

A tálaláshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...