Bárány mentaszósszal
- 15% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 21% Zsír
A bárányhoz
-
300g bárányhús801 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
-
1g rozmaring1 kcal
-
1 kcal
-
1g bors2 kcal
-
8g fehérbor7 kcal
-
1g só0 kcal
A mentaszószhoz
-
6 kcal
-
8g fehérbor7 kcal
-
42g csirke alaplé3 kcal
-
1g almaecet0 kcal
-
1g cukor3 kcal
-
7g menta5 kcal
- 15% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 21% Zsír
A bárányhoz
-
1800g bárányhús4806 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
24g olívaolaj212 kcal
-
6g rozmaring8 kcal
-
3 kcal
-
4g bors10 kcal
-
50g fehérbor41 kcal
-
7g só0 kcal
A mentaszószhoz
-
56g salottahagyma37 kcal
-
50g fehérbor41 kcal
-
250g csirke alaplé18 kcal
-
4g almaecet1 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
40g menta28 kcal
- 15% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 21% Zsír
A bárányhoz
-
78g bárányhús208 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
1g olívaolaj9 kcal
-
0.3g rozmaring0 kcal
-
0.2g dijoni mustár0 kcal
-
0.2g bors0 kcal
-
2.2g fehérbor2 kcal
-
0.3g só0 kcal
A mentaszószhoz
-
2.4g salottahagyma2 kcal
-
2.2g fehérbor2 kcal
-
10.8g csirke alaplé1 kcal
-
0.2g almaecet0 kcal
-
0.2g cukor1 kcal
-
1.7g menta1 kcal
- 15% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 51.3 g
Zsír
-
Összesen 69 g
-
Telített zsírsav 29 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 30 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 216 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1489.5 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 60 mg
-
Kálcium 65 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 78 mg
-
Foszfor 497 mg
-
Nátrium 773 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.7 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 211.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 16 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 7 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 18 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 66 micro
-
Kolin: 2 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 5 micro
- 15% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 307.8 g
Zsír
-
Összesen 413.7 g
-
Telített zsírsav 174 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 177 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 33 g
-
Koleszterin 1296 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8936.7 g
-
Cink 61 mg
-
Szelén 360 mg
-
Kálcium 393 mg
-
Vas 32 mg
-
Magnézium 465 mg
-
Foszfor 2982 mg
-
Nátrium 4640 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 28 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 1267.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 95 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 43 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 20 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 22 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 111 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 396 micro
-
Kolin: 13 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 17 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 29 micro
- 15% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.3 g
Zsír
-
Összesen 17.9 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 56 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 387.4 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 17 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 129 mg
-
Nátrium 201 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1.2 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 54.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 1 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1 micro
Hozzávalók
A bárányhoz
-
2 gerezd fokhagyma
-
3 ek olívaolaj
-
2 ek rozmaring
-
1 tk dijoni mustár
-
2 tk bors
-
0.5 dl fehérbor
-
1 tk só
A mentaszószhoz
-
2 db salottahagyma
-
0.5 dl fehérbor
-
2.5 dl csirke alaplé
-
2 tk almaecet
Elkészítés
A bárányhoz
- A bárány elkészítése:
- Vágjuk ki a báránycombból a porcokat és a felesleges zsírt.
- Keverjük összea fokhagymát,2 ek olajjal, rozmaringgal,mustárral, borssal,dörzsöljük el a húsfelszínén.
- Pácoljukszobahőmérsékleten 1 órán át, vagy hűtőszekrényben akár 48órán keresztül.
- Egynagy, nehézserpenyőben,forrósítsuk fel a maradék olajatmagas hőfokon,tegyük bele a lábat, és kapassuk oda,gyakori fordítgatás mellett,süssük körülbelül 5percig, amígmegbarnulminden oldalról.
- Helyezzük a lábat egy tepsibe.
- Öntsük a bortés a sót egyserpenyőbe.Forraljuk fel,keverésselkaparjukfel, öntsüka húsra.
- Süssük a báránycombot232 C-on asütőben15 percig,majd csökkentsük a hőmérsékletet177 C-ra, és süssük tovább 25 percig, ha enyhénsültre akarjuk, vagy 35 percig, ha közepesen átsültre.
- Vegyük ki, és fólia-sátorban hagyjuk pihenni15 percig.
- A mentaszósz elkészítése:
- Közbenhelyezzüka serpenyőt a sütőbe közepes lángon.
- Keverjük hozzá amogyoróhagymátés főzzük,gyakran kevergetve,5 percig, vagy amígmegpuhul.
- Keverjük hozzá abort.Forraljuk fel,és főzzük,keverés mellett,1 percig, vagy amíg csökkenamáz.
- Keverjük hozzá az alaplevet,ecetet és cukrot.
- Továbbra isgyorsanforraljuk2 percig, vagy amíg amártáskissébesűrűsödik, öntsükátfinomszeműszitán.
- Keverjük hozzá amentát.
- Szervírozzuk a sült mellé.
- Díszítsükfriss mentaággal.
- Sütés hőfoka: 232 °C
- Sütés ideje: 80 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 72
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 19624
- Feltöltés dátuma: 2012. április 17.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Titanic rajongóként szívügyemnek éreztem, hogy néhány ételt elkészítsek az utolsó vacsora menüjéből a 100 éves évforduló alkalmából. Két fogást választottam ki a 24 féle étel közül: az egyik a Bárány mentaszósszal (Lamb with mint sauce), amit Rose is kedvelt:), a másik egy desszert, amelynek érdekes története van. A hajóval együtt receptje a mélység titkaiba merült: ez a Waldorf Pudding. A Titanic első és utolsó útjának 100. évfordulójára készítettem el ezt a receptet, melyet az utolsó vacsorakor az első osztályon szolgáltak fel az ötödik fogásként 1912.április 14-én. Szerencsére sikerült megtalálni az eredeti recepteket. Összegyűjtöttem mindet, és lefordítottam, illetve átváltogattam az angol mértékegységeket. Istenien sikerült. A bárány mentaszósszal szó szerint első osztályú, szerintem az utasok is meg voltak vele elégedve aznap este. Készítsétek el, jó étvágyat hozzá, de hagyjatok helyet a Waldorf puddingnak is!:)