Őszibarackos cobbler, az amerikai Dél fantasztikus süteménye
- 1% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 4% Zsír
gyümölcs
-
143g őszibarack53 kcal
-
6g barna cukor24 kcal
-
6g cukor24 kcal
-
21 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
5g citromlé1 kcal
tészta
-
16g finomliszt57 kcal
-
6g barna cukor24 kcal
-
6g cukor24 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
11g vaj76 kcal
-
6g víz0 kcal
- 1% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 4% Zsír
gyümölcs
-
1143g őszibarack428 kcal
-
50g barna cukor190 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
171 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
40g citromlé9 kcal
tészta
-
125g finomliszt455 kcal
-
50g barna cukor190 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
-
85g vaj609 kcal
-
50g víz0 kcal
- 1% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 4% Zsír
gyümölcs
-
67.6g őszibarack25 kcal
-
3g barna cukor11 kcal
-
3g cukor11 kcal
-
2.7g kukoricakeményítő10 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
2.4g citromlé1 kcal
tészta
-
7.4g finomliszt27 kcal
-
3g barna cukor11 kcal
-
3g cukor11 kcal
-
0.1g sütőpor0 kcal
-
5g vaj36 kcal
-
3g víz0 kcal
- 1% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 3 g
Zsír
-
Összesen 9.1 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 23 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 166.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 43 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 73 mg
-
Nátrium 26 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 55.3 g
-
Cukor 36 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 137 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 95 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 13 mg
-
Retinol - A vitamin: 71 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 239 micro
-
β-crypt 92 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 128 micro
- 1% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 24 g
Zsír
-
Összesen 73 g
-
Telített zsírsav 43 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 21 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 183 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1332.9 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 47 mg
-
Kálcium 341 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 142 mg
-
Foszfor 586 mg
-
Nátrium 205 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 442.5 g
-
Cukor 290 mg
-
Élelmi rost 20 mg
VÍZ
-
Összesen 1095.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 757 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 88 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 35 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 88 micro
-
Kolin: 100 mg
-
Retinol - A vitamin: 570 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1912 micro
-
β-crypt 737 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1027 micro
- 1% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 1.4 g
Zsír
-
Összesen 4.3 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 11 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 78.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 20 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 35 mg
-
Nátrium 12 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 26.2 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 64.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 45 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 5 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 34 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 113 micro
-
β-crypt 44 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 61 micro
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
gyümölcs
-
9 db őszibarack
-
50 g barna cukor
-
50 g cukor
-
3 evőkanál kukoricakeményítő
-
fahéj ízlés szerint
-
szerecsendió ízlés szerint
-
1 citromból nyert citromlé
tészta
-
125 g finomliszt
-
50 g barna cukor
-
50 g cukor
-
1 tk sütőpor
-
85 g vaj
-
50 ml víz
Elkészítés
gyümölcs
- A tökéletes állag érdekében az őszibarackokat érdemes leforrázni és meghámozni. Ez a lépés elhagyható, de sokkal jobban élvezhető a sütemény akkor, ha nincs rajt a barackon a héja (pláne ha még nem a legérettebb a barack). A barackokat ehhez tegyük egy edénybe, forró vízzel öntsük le, hagyjuk lefedve állni negyed órát, majd tegyük a barackokat hideg vízbe és húzzuk le a héjukat.
- A meghámozott barackokat vágjuk gerezdekre, szórjuk meg a kétféle cukorral, a keményítővel és ízlés szerint fahéjjal és szerecsendióval is. Facsarjuk rá egy citrom levét is, majd forgassuk össze az egészet alaposan.
- 180 fokos sütőben negyed órát süssük elő a barackokat.
tészta
- Amíg elősülnek a barackok, a tésztához morzsásra gyúrjuk a lisztet a kétféle cukorral, a sütőporral és a hideg vajjal. Amikor már olyan az állaga, mint a vizes homoknak, hozzáöntünk egy kevés forró vizet, majd spatulával egyneműre keverjük. Akkor jó, ha ragacsos, picit tapadós a tészta állaga.
- A tésztát a közben megsült barackok tetejére porciózzuk két evőkanál segítségével. Amikor már az összes tészta a gyümölcsre került, a tetejét megszórjuk egy kevés fahéjas cukorral.
- Visszatesszük a sütőbe a pitét és szűk félóra alatt készre sütjük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 45 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 161
- Tegnapi nézettség: 4
- 7 napos nézettség: 22
- Össznézettség: 18172
- Feltöltés dátuma: 2023. június 22.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A cobbler gyakorlatilag egy gyümölcspite, amiben a hagyományos pitetészta helyett nagyon vajas, ropogós felszínű tésztagombócok fedik le a gyümölcsöt. A nevét is innen kapta, ha lehet hinni a szóbeszédnek: a tésztával beborított tetejű barack a macskaköves utcára emlékeztet (az ilyen módon használt követ angolul: cobblestone-nak nevezzük). A receptet az első angol telepesek alkották meg, akik számára a kolóniákon nem voltak elérhetők a megszokott alapanyagok és eszközök, így alkalmazkodniuk kellett a körülményekhez. A hagyományos, gőzölt, gyümölcsös puddingjaikat így váltották fel a lágy tésztával bevont gyümölcsös fogások, amit nyílt lángon is el lehetett készíteni. Az USA területén a mai napig ez az egyik legkedveltebb édesség, amit mindenféle gyümölcsből készítenek, a déli államokban azonban barackból sütik a leggyakrabban. Ez nem véletlen, itt ugyanis rengeteg barack terem, Georgia államot egyenesen Barackállamnak is becézik. A barackos cobbler - a legtöbb pitéhez hasonlóan - hidegen és melegen egyaránt mennyei, és nem dob le magáról egy gombóc vaníliafagyit sem!