Balesetes kardamomos csiga
- 7% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 25% Zsír
A tésztához
-
83g finomliszt303 kcal
-
25g tej14 kcal
-
7g élesztő7 kcal
-
17g porcukor65 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
1g kardamom2 kcal
-
0g só0 kcal
-
13g tojássárgája43 kcal
A töltelékhez
-
17g vaj120 kcal
-
17g porcukor65 kcal
-
17g dió109 kcal
-
1g fahéj1 kcal
-
0g kardamom0 kcal
-
0g rumaroma0 kcal
-
1g narancshéj0 kcal
A tetejére
- 7% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 25% Zsír
A tésztához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
150g tej84 kcal
-
40g élesztő42 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
150g vaj1076 kcal
-
4g kardamom12 kcal
-
0g só0 kcal
-
80g tojássárgája258 kcal
A töltelékhez
-
100g vaj717 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
100g dió654 kcal
-
3g fahéj7 kcal
-
0g kardamom0 kcal
-
3g rumaroma0 kcal
-
3g narancshéj3 kcal
A tetejére
- 7% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 25% Zsír
A tésztához
-
36.9g finomliszt134 kcal
-
11.1g tej6 kcal
-
3g élesztő3 kcal
-
7.4g porcukor29 kcal
-
11.1g vaj79 kcal
-
0.3g kardamom1 kcal
-
0g só0 kcal
-
5.9g tojássárgája19 kcal
A töltelékhez
-
7.4g vaj53 kcal
-
7.4g porcukor29 kcal
-
7.4g dió48 kcal
-
0.2g fahéj1 kcal
-
0g kardamom0 kcal
-
0.2g rumaroma0 kcal
-
0.2g narancshéj0 kcal
A tetejére
- 7% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 15 g
Zsír
-
Összesen 49.7 g
-
Telített zsírsav 24 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 234 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 451.1 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 38 mg
-
Kálcium 95 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 51 mg
-
Foszfor 234 mg
-
Nátrium 28 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 105.2 g
-
Cukor 37 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 30.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 336 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 29 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 111 micro
-
Kolin: 135 mg
-
Retinol - A vitamin: 329 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 80 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 163 micro
- 7% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 90.1 g
Zsír
-
Összesen 298.2 g
-
Telített zsírsav 142 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 78 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 60 g
-
Koleszterin 1406 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2706.4 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 226 mg
-
Kálcium 567 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 305 mg
-
Foszfor 1402 mg
-
Nátrium 168 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 631.4 g
-
Cukor 224 mg
-
Élelmi rost 26 mg
VÍZ
-
Összesen 184.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2017 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 174 micro
-
K vitamin: 23 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 667 micro
-
Kolin: 807 mg
-
Retinol - A vitamin: 1974 micro
-
α-karotin 30 micro
-
β-karotin 481 micro
-
β-crypt 30 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 981 micro
- 7% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 6.7 g
Zsír
-
Összesen 22 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 104 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 199.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 42 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 22 mg
-
Foszfor 104 mg
-
Nátrium 12 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 46.6 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 13.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 149 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 49 micro
-
Kolin: 60 mg
-
Retinol - A vitamin: 146 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 35 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 72 micro
Hozzávalók
A tésztához
A töltelékhez
A tetejére
Elkészítés
A tésztához
- A tejet meglangyosítjuk, kevés cukorral elkeverjük és felfuttatjuk benne az élesztőt.
- A lisztet egy tálba szitáljuk, összekeverjük a porcukorral, sóval, fűszerekkel. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és az olvasztott vajat. Puha tésztává gyúrjuk.
- Langyos helyen (pl. belangyosított sütőben) a duplájára kelesztjük.
- Elkészítjük a tölteléket: a vajat felolvasztjuk. Elkeverjük az összes többi hozzávalóval a diót kivéve.
- A tésztát másfél centi vastagságú, téglalap alakúra nyújtjuk. Megkenjük a töltelékkel és megszórjuk annyi dióval, amennyit szeretnénk.
- A rövidebb oldalát fogva szorosan feltekerjük - ez ennél a puha tésztánál elég szitkozódós meló...De meg lehet csinálni.
- Másfél 2 centis szeleteket vágunk belőle és kivajazott vagy sütőpapíros tepsibe tesszük. Ha szükséges, a csigákat még kézzel kívülről egy darabon újratekerjük, hogy szépen illeszkedjen. Ne legyen túl szoros, mert még kelniük kell.
- Megkenjük őket egy felvert tojással és szobahőmérsékleten kelesztjük még egy órát legalább.
- 190 fokra előmelegített sütőben halvány barnára sütjük.
- A tetejét még megkenhetjük1 ek vízzel feloldott 2 ek porcukorral.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 20 perc
- Receptkönyvben: 208
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 13876
- Feltöltés dátuma: 2011. január 23.
Ajánló
pH besorolás: erősen savasít Ebből az adagból kb. 18-20 db lett.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Alapvetően nem szeretem az édes csigaféléket. Amúgyis megosztják a fogyasztókat: van aki a leveles tésztás szanaszét hulló fajtát imádja, van, aki kelt tésztásra esküszik. Ritka napokon én is ez utóbbiak táborába tartozom. Így történt, hogy fahéjas csigát szerettünk volna enni. Épp azon morfondíroztam, hogy láttam-e én frankfurti ittlétem alatt valaha csigafélét bármelyik pékségben is - de nem. Elhatároztam, hogy csigát eszünk, ha törik, ha szakad. Nagy magabiztosággal álltam neki, egészen addig, amíg a fahéjas zacskó helyett a kardamomosat bele nem zúdítottam. Az első pánik után, úgy döntöttem, akkor kardamomos csigát eszünk. Némi fahéjjal. ...nos, nem hiszek a véletlenekben. Biztos vagyok benne, hogy a gondviselés vezette a kezemet. Sokkal finomabb, mint a sima fahéjas. :-)