Bacon kabátos gesztenyés pulykasült szilva körettel
- 10% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 7% Zsír
Hús
-
100g pulykahús115 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
2g rozmaring3 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
40g bacon157 kcal
-
9g vöröshagyma3 kcal
Töltelék
-
20g aszalt szilva48 kcal
-
50g gesztenyemassza90 kcal
-
11g tojás14 kcal
-
20g tejföl40 kcal
-
1g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g rum0 kcal
-
5g víz0 kcal
Köret
- 10% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 7% Zsír
Hús
-
1000g pulykahús1150 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
30g fokhagyma40 kcal
-
21g rozmaring28 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
400g bacon1572 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
Töltelék
-
200g aszalt szilva480 kcal
-
500g gesztenyemassza895 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
200g tejföl396 kcal
-
8g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
2g kakukkfű2 kcal
-
2g rum5 kcal
-
50g víz0 kcal
Köret
- 10% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 7% Zsír
Hús
-
27.1g pulykahús31 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.8g fokhagyma1 kcal
-
0.6g rozmaring1 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
10.8g bacon43 kcal
-
2.4g vöröshagyma1 kcal
Töltelék
-
5.4g aszalt szilva13 kcal
-
13.6g gesztenyemassza24 kcal
-
3g tojás4 kcal
-
5.4g tejföl11 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.1g kakukkfű0 kcal
-
0.1g rum0 kcal
-
1.4g víz0 kcal
Köret
- 10% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 32.3 g
Zsír
-
Összesen 22.6 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 141 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1241 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 35 mg
-
Kálcium 68 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 54 mg
-
Foszfor 328 mg
-
Nátrium 751 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 51.5 g
-
Cukor 24 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 221.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 81 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 22 micro
-
K vitamin: 18 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 22 micro
-
Kolin: 117 mg
-
Retinol - A vitamin: 53 micro
-
α-karotin 11 micro
-
β-karotin 268 micro
-
β-crypt 53 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 148 micro
- 10% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 322.7 g
Zsír
-
Összesen 225.6 g
-
Telített zsírsav 79 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 83 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 31 g
-
Koleszterin 1412 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 12409.7 g
-
Cink 28 mg
-
Szelén 349 mg
-
Kálcium 683 mg
-
Vas 18 mg
-
Magnézium 541 mg
-
Foszfor 3280 mg
-
Nátrium 7507 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 514.7 g
-
Cukor 244 mg
-
Élelmi rost 33 mg
VÍZ
-
Összesen 2210.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 810 micro
-
B6 vitamin: 9 mg
-
B12 Vitamin: 16 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 115 mg
-
D vitamin: 223 micro
-
K vitamin: 183 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 106 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 224 micro
-
Kolin: 1167 mg
-
Retinol - A vitamin: 531 micro
-
α-karotin 114 micro
-
β-karotin 2683 micro
-
β-crypt 526 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1485 micro
- 10% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.7 g
Zsír
-
Összesen 6.1 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 38 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 336.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 19 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 89 mg
-
Nátrium 204 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 14 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 59.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 22 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 32 mg
-
Retinol - A vitamin: 14 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 73 micro
-
β-crypt 14 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 40 micro
Hozzávalók
Elkészítés
Hús
- A pulykahúst vékonyan felvágjuk és klopfolóval kilapítjuk. Sóval, borssal és néhány gerezd zúzott fokhagymával bedörzsöljük, rozmaringlevelekkel és kakukkfűvel ízesítjük. Lefedve hagyjuk pácolódni a húst legalább 1 órát.
- A sütőformát (nálam kenyérsütő-forma tepsi, de lehet őzgerinc is) ecsettel kiolajozzuk. A vöröshagymát vékonyan felkarikázzuk, majd a tepsi aljába rakjuk. Szórunk közé 3-4 darab fokhagymagerezdet is, és rátépkedünk néhány szál rozmaringot, kakukkfüvet. Erre picit egymást fedve, szorosan lerakjuk a bacon-szeleteket, hogy a végük a tepsi mindkét szélén kilógjon (vissza fogjuk hajtani a végén a húsrolád tetejére). A pulykaszeleteket is lerakjuk a baconre úgy, hogy 1-2 kisebb darab hús jusson a tetejére is.
- A pulykát megszórjuk a lecsepegtetett szilvaszemekkel, a tölteléket rákanalazzuk, a kimaradt pulykaszeletekkel befedjük. Tetejére visszahajtjuk a bacont is.
- Fóliával letakarjuk a tepsi tetejét, és 200 C fokra előmelegített sütőbe toljuk. Lefedve sütjük 45 percig, majd 15 percet fólia nélkül pirítjuk a húst. Ezt követően kivesszük a sütőből, és egy magas falú tepsire fordítjuk a húst a formából.
- Visszatesszük a pulykát a sütőbe, és 10 percenként öntözve a kisült szaftjával piros, ropogósra sütjük.
Töltelék
- A rumos vízbe áztatott aszalt szilvát lecsepegtetjük.
- A tojást kikeverjük a tejföllel, a fűszerekkel ízesítjük. A puha gesztenyemasszát villával összetörjük, és a tojásos töltelékkel összedolgozzuk. (Folyós lesz, ne ijedjünk meg.)
Köret
- Egy jénai tálba tesszük a tisztított, félbevágott szilvaszemeket. Gazdagon megszórjuk fahéjjal.
- A mézet egy picit megmelegítjük, majd a szilvára csorgatjuk.
- 200 C fokos sütőben kb. 1 óra alatt készre sütjük.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 36x11x7
- Sütés ideje: 90 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 43
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 1742
- Feltöltés dátuma: 2016. február 19.
Ajánló
Az aszalt szilvás hústekercsekhez kiválóan passzol a sült szilvás köret, ami sütés közben isteni gyümölcsszaftot ereszt. Leginkább burgonyapürével, főtt vagy sült krumplival tálalva ajánlom, de rizskörettel is el tudom képzelni. Akinek túl sok a szilvából, az a töltelékből akár el is hagyhatja az aszalt gyümölcsöt, vagy természetesen más édeskés kompótot, befőttet vagy zöldségköretet is kínálhat vele.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Hosszú évek kitartó könyörgésébe telt, mire meggyőztem szeretteimet, hogy a sós és édes ízek játéka az ünnepi sültek esetében is kiválóan működhet. Az apró receptmódosítások családi körben rendre sikert arattak, és végül szabad kezet kaptam a fúziós kísérletekre. Azóta nálunk a gyümölcsös pulykasült valamely változata az ünnepi asztal hagyományos eleme.