r
Nosalty Logó

Torta Pasqualina, a keresztény, tojásos csodapite

Simon Gábor
Torta Pasqualina, a keresztény, tojásos csodapite
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Spenótos töltelék

A leveles tészta

703
Kalória
33.6g
Fehérje
77.9g
Szénhidrát
28.2g
Zsír
275.4g
Víz
251.4g
Koleszterin
4.4g
Élelmi rost
1.7g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 7% Zsír

Spenótos töltelék

A leveles tészta

Összesen 703 kcal
  • 8% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 7% Zsír

Spenótos töltelék

A leveles tészta

Összesen 4218 kcal
  • 8% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 7% Zsír

Spenótos töltelék

A leveles tészta

Összesen 152 kcal
  • 8% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    33.6 g

Zsír

  • Összesen
    28.2 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    251 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2652.4 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    56 mg
  • Kálcium
    617 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    125 mg
  • Foszfor
    557 mg
  • Nátrium
    1288 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    77.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    275.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    655 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    25 mg
  • D vitamin:
    55 micro
  • K vitamin:
    411 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    216 micro
  • Kolin:
    192 mg
  • Retinol - A vitamin:
    256 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4778 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    10506 micro
Összesen 703 kcal
  • 8% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    201.4 g

Zsír

  • Összesen
    169.1 g
  • Telített zsírsav
    78 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    62 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    1508 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    15914.4 g
  • Cink
    17 mg
  • Szelén
    335 mg
  • Kálcium
    3704 mg
  • Vas
    27 mg
  • Magnézium
    751 mg
  • Foszfor
    3344 mg
  • Nátrium
    7727 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    467.2 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    26 mg

Víz

  • Összesen
    1652.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3927 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    10 micro
  • E vitamin:
    19 mg
  • C vitamin:
    150 mg
  • D vitamin:
    332 micro
  • K vitamin:
    2466 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1297 micro
  • Kolin:
    1151 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1535 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    28670 micro
  • β-crypt
    26 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    63033 micro
Összesen 4218 kcal
  • 8% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.3 g

Zsír

  • Összesen
    6.1 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    54 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    572.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    133 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    27 mg
  • Foszfor
    120 mg
  • Nátrium
    278 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    16.8 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    59.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    141 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    89 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    47 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    55 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1032 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2269 micro
Összesen 152 kcal

Elkészítés

Spenótos töltelék

  1. Forró serpenyőbe csorgassunk egy kevés olívaolajat, amiben futassuk meg a finomra vágott vöröshagymát. Adjuk hozzá a megmosott spenótot, a fokhagymát, sózzuk meg. Soknak tűnhet először, de össze fog esni. Miután megpároltuk a spenótot, csepegtessük le róla a felesleges folyadékot, majd hagyjuk kihűlni.
  2. Egy tálba tegyük bele a ricottát, a spenótot, amit vágjunk fel apróra előtte. Reszeljük bele a parmezánt, a szerecsendiót. Sózzuk, borsozzuk meg, végül üssünk bele egy tojást. Kavarjuk össze. Tegyük a hűtőbe felhasználásig.

A leveles tészta

  1. Szitáljuk bele egy tálba a lisztet, öntsük bele a vizet, az olajat és a sót. Kavarjuk össze, amíg összeáll valamennyire a tészta.
  2. Kezdjük el gyúrni a tésztát, amíg sima és rugalmas lesz. Fóliával tekerjük körbe, legalább egy órát pihentessük.
  3. Vágjuk fel a tésztát 6 egyenlő darabra. Nyújtsuk ki az első 3 tésztát kb. 1,5 mm vastagságúra, majd helyezzük egymásra úgy, hogy a rétegeket megkenjük egy pár csepp olajjal és megszórjuk egy kevés liszttel. Végül nyújtsuk ki őket újra. (tipp: a tésztákat, amikkel éppen nem dolgozunk, mindig csomagoljuk vissza fóliába, hogy ne száradjanak ki).
  4. 26 cm átmérőjű tortaformába helyezzük bele óvatosan a tésztát, simítsuk el benne. A lelógó felesleges tésztát vágjuk le róla.
  5. Halmozzuk bele a spenótos-ricottás tölteléket. Egy kanállal 5 db mélyedést csináljunk, amibe üssük bele a tojásokat. Szórjuk meg a tetejét parmezánnal.
  6. A maradék 3 tésztával járjunk el ugyanúgy, majd takarjuk le a pitét vele. A lelógó felesleget vágjuk le. A tortaforma falára simult tésztát hajtsuk a piténk tetejére. Szurkáljuk meg villával a tetejét, lehetőleg úgy, hogy egy keresztet formázzunk, így könnyebb lesz a tojásos részeket elvágni. Kenjük meg olívaolajjal a tetejét.
  7. Helyezzük be előmelegített sütőbe, süssük meg aranybarnára. Tálalás előtt hagyjuk teljesen kihűlni.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 60 p
  • Főzés ideje: 10 p
  • Sütés ideje: 50 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Az Azta’Pasta következő részében most Észak-Olaszország legzsengébb tavaszi ízeit hozzuk el nektek a Torta Pasqualina jóvoltából. Ez a húsvéti sós pite mára igen csak népszerűvé vált egész Olaszország területén, s nem csak e nagy ünnepen, de az év bármely napján megállja a helyét.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Osztrák krumplisaláta

Ha Bécsben járok, mindenképpen ennem KELL Wiener Schnitzel-t (bécsi szeletet)! Sokszor volt már szerencsénk egymáshoz, de talán legutóbb adták hozzá a legfinomabb krumplisalátát. Ezt ...