Aszalt gyümölcsös torta házi marcipánnal
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
La fée de cuisine
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
140 °C
- 7% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 18% Zsír
A marcipánhoz:
-
25g porcukor97 kcal
-
25g mandula148 kcal
-
11g tojás14 kcal
-
1g mandulaaroma0 kcal
A tésztához:
-
18g vaj125 kcal
-
18g barna cukor67 kcal
-
17g tojás21 kcal
-
18g finomliszt64 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
84 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
11 kcal
-
6g tojás7 kcal
Összesen
638
kcal
- 7% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 18% Zsír
A marcipánhoz:
-
250g porcukor968 kcal
-
250g mandula1475 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
5g mandulaaroma0 kcal
A tésztához:
-
175g vaj1255 kcal
-
175g barna cukor665 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
175g finomliszt637 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
350g aszalt gyümölcsök840 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
-
111 kcal
-
55g tojás69 kcal
Összesen
6367
kcal
- 7% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 18% Zsír
A marcipánhoz:
-
14.3g porcukor55 kcal
-
14.3g mandula84 kcal
-
6.3g tojás8 kcal
-
0.3g mandulaaroma0 kcal
A tésztához:
-
10g vaj72 kcal
-
10g barna cukor38 kcal
-
9.4g tojás12 kcal
-
10g finomliszt36 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
48 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
-
2.3g sárgabaracklekvár6 kcal
-
3.1g tojás4 kcal
Összesen
363
kcal
- 7% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.8 g
Zsír
-
Összesen 30.4 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 146 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 506.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 113 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 91 mg
-
Foszfor 226 mg
-
Nátrium 55 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 85.6 g
-
Cukor 59 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 40.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 180 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 24 micro
-
K vitamin: 22 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 33 micro
-
Kolin: 108 mg
-
Retinol - A vitamin: 164 micro
-
α-karotin 20 micro
-
β-karotin 167 micro
-
β-crypt 35 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 201 micro
Összesen
638
kcal
- 7% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 117.6 g
Zsír
-
Összesen 303.9 g
-
Telített zsírsav 108 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 136 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 43 g
-
Koleszterin 1457 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5067.7 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 164 mg
-
Kálcium 1131 mg
-
Vas 20 mg
-
Magnézium 908 mg
-
Foszfor 2265 mg
-
Nátrium 554 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 855.6 g
-
Cukor 585 mg
-
Élelmi rost 55 mg
VÍZ
-
Összesen 406.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1798 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 68 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 238 micro
-
K vitamin: 222 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 18 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 330 micro
-
Kolin: 1078 mg
-
Retinol - A vitamin: 1639 micro
-
α-karotin 200 micro
-
β-karotin 1666 micro
-
β-crypt 353 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2013 micro
Összesen
6367
kcal
- 7% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.7 g
Zsír
-
Összesen 17.3 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 83 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 289.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 65 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 52 mg
-
Foszfor 129 mg
-
Nátrium 32 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 48.8 g
-
Cukor 33 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 23.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 103 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 62 mg
-
Retinol - A vitamin: 93 micro
-
α-karotin 11 micro
-
β-karotin 95 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 115 micro
Összesen
363
kcal
Hozzávalók
A marcipánhoz:
-
250 g porcukor
-
250 g mandula
-
2 db tojás
-
5 ml mandulaaroma
A tésztához:
-
175 g vaj
-
175 g barna cukor
-
3 db tojás
-
175 g finomliszt
-
1 csipet só
-
0.5 teáskanál kínai ötfűszer-keverék
-
0.5 citromból nyert citromhéj
Elkészítés
A marcipánhoz:
- A tojásokat felverjük. Egy nagy tálban elkeverjük a mandulát és a porcukrot, ehhez adjuk hozzá adagonként a felvert tojást.
- Jól dolgozzuk össze, majd amikor már összeállt, adjuk hozzá a mandulaaromát.
- Egy kis liszt segítségével gyúrjuk addig, amíg szép sima és rugalmas nem lesz.
A tésztához:
- A marcipánunkat meglisztezett deszkán kinyújtjuk, és a sütőformánknak megfelelő nagyságú kört vágunk ki belőle.
- A sütőt 140 fokra melegítjük elő.
- A vajat és a cukrot krémessé keverjük, majd egyesével hozzákeverjük a tojásokat. Ezt követően fakanállal belekeverjük a lisztet, a sót és a fűszereket. Jól összedolgozzuk, majd apránként belekeverjük az aszalt gyümölcsöket, és belereszeljük egy fél citrom héját is. Ezt is szépen összedolgozzuk.
- A tésztánk felét egy sütőpapírral bélelt, és vajjal kikent tortaformába töltjük, a tetejét szépen elsimítjuk, és erre helyezzük a marcipánból kivágott kört. Ha ezzel megvagyunk, ráöntjük a maradék tésztát. A közepére egy kisebb mélyedést készítünk, hogy a torta szépen meg tudjon emelkedni.
- A tortánkat a melegített sütőben 1 és 3/4 óra alatt készre sütjük. Pár percet hűlni hagyjuk, majd megkenjük a tetejét sárgabaracklekvárral.
- A maradék marcipánból még egy kört vágunk ki, és ezzel fedjük le a tortánk tetejét, majd 12 db kis golyót vagy esetünkben nyuszikat készítünk marcipánból, és ezzel díszítjük a tortánkat. Egy tojást felverünk, és ezzel kenjük le a torta tetejét és a golyókat/nyuszikat.
- Végezetül 1-2 percre visszatesszük a sütőbe (grill funkció is tökéletes), hogy a lekent marcipán "megszáradjon."
- Sütés hőfoka: 140 °C
- Sütés ideje: 105 perc
- Elkészítettem: 4 alkalommal
- Receptkönyvben: 8
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 805
- Feltöltés dátuma: 2015. április 11.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
La fée de cuisine
122 recept
Az eredeti elnevezése Simnel cake, hiszen ez a finomság egy angol húsvéti klasszikus. A torta tömve van finomabbnál finomabb gyümölcsökkel, aminek az ízét már csak a marcipán és a különböző fűszerek emelik mennyei magaslatokra. Az eredeti tortának a tetején 12 golyó található, ami a 12 apostolt szimbolizálja. Én viszont úgy döntöttem, hogy a "Húsvéti nyuszipogácsám" alapján, mini marcipán nyuszikkal díszítem a tortámat.