r
Nosalty Logó

Aszalt gyümölcsös torta házi marcipánnal

La fée de cuisine
Aszalt gyümölcsös torta házi marcipánnal
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A marcipánhoz:

A tésztához:

638
Kalória
11.8g
Fehérje
85.6g
Szénhidrát
30.4g
Zsír
40.7g
Víz
145.7g
Koleszterin
5.5g
Élelmi rost
58.5g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A marcipánhoz:

A tésztához:

Összesen 638 kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A marcipánhoz:

A tésztához:

Összesen 6367 kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A marcipánhoz:

A tésztához:

Összesen 363 kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.8 g

Zsír

  • Összesen
    30.4 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    146 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    506.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    113 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    91 mg
  • Foszfor
    226 mg
  • Nátrium
    55 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    85.6 g
  • Cukor
    59 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    40.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    180 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    24 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    108 mg
  • Retinol - A vitamin:
    164 micro
  • α-karotin
    20 micro
  • β-karotin
    167 micro
  • β-crypt
    35 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    201 micro
Összesen 638 kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    117.6 g

Zsír

  • Összesen
    303.9 g
  • Telített zsírsav
    108 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    136 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    43 g
  • Koleszterin
    1457 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5067.7 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    164 mg
  • Kálcium
    1131 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    908 mg
  • Foszfor
    2265 mg
  • Nátrium
    554 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    855.6 g
  • Cukor
    585 mg
  • Élelmi rost
    55 mg

Víz

  • Összesen
    406.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1798 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    68 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    238 micro
  • K vitamin:
    222 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    18 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    330 micro
  • Kolin:
    1078 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1639 micro
  • α-karotin
    200 micro
  • β-karotin
    1666 micro
  • β-crypt
    353 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2013 micro
Összesen 6367 kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.7 g

Zsír

  • Összesen
    17.3 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    83 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    289.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    65 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    52 mg
  • Foszfor
    129 mg
  • Nátrium
    32 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    48.8 g
  • Cukor
    33 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    23.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    103 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    62 mg
  • Retinol - A vitamin:
    93 micro
  • α-karotin
    11 micro
  • β-karotin
    95 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    115 micro
Összesen 363 kcal

Elkészítés

A marcipánhoz:

  1. A tojásokat felverjük. Egy nagy tálban elkeverjük a mandulát és a porcukrot, ehhez adjuk hozzá adagonként a felvert tojást.
  2. Jól dolgozzuk össze, majd amikor már összeállt, adjuk hozzá a mandulaaromát.
  3. Egy kis liszt segítségével gyúrjuk addig, amíg szép sima és rugalmas nem lesz.

A tésztához:

  1. A marcipánunkat meglisztezett deszkán kinyújtjuk, és a sütőformánknak megfelelő nagyságú kört vágunk ki belőle.
  2. A sütőt 140 fokra melegítjük elő.
  3. A vajat és a cukrot krémessé keverjük, majd egyesével hozzákeverjük a tojásokat. Ezt követően fakanállal belekeverjük a lisztet, a sót és a fűszereket. Jól összedolgozzuk, majd apránként belekeverjük az aszalt gyümölcsöket, és belereszeljük egy fél citrom héját is. Ezt is szépen összedolgozzuk.
  4. A tésztánk felét egy sütőpapírral bélelt, és vajjal kikent tortaformába töltjük, a tetejét szépen elsimítjuk, és erre helyezzük a marcipánból kivágott kört. Ha ezzel megvagyunk, ráöntjük a maradék tésztát. A közepére egy kisebb mélyedést készítünk, hogy a torta szépen meg tudjon emelkedni.
  5. A tortánkat a melegített sütőben 1 és 3/4 óra alatt készre sütjük. Pár percet hűlni hagyjuk, majd megkenjük a tetejét sárgabaracklekvárral.
  6. A maradék marcipánból még egy kört vágunk ki, és ezzel fedjük le a tortánk tetejét, majd 12 db kis golyót vagy esetünkben nyuszikat készítünk marcipánból, és ezzel díszítjük a tortánkat. Egy tojást felverünk, és ezzel kenjük le a torta tetejét és a golyókat/nyuszikat.
  7. Végezetül 1-2 percre visszatesszük a sütőbe (grill funkció is tökéletes), hogy a lekent marcipán "megszáradjon."

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 105 p
  • Sütés hőfoka: 140 °C

Az eredeti elnevezése Simnel cake, hiszen ez a finomság egy angol húsvéti klasszikus. A torta tömve van finomabbnál finomabb gyümölcsökkel, aminek az ízét már csak a marcipán és a különböző fűszerek emelik mennyei magaslatokra. Az eredeti tortának a tetején 12 golyó található, ami a 12 apostolt szimbolizálja. Én viszont úgy döntöttem, hogy a "Húsvéti nyuszipogácsám" alapján, mini marcipán nyuszikkal díszítem a tortámat. 

További receptek

Diótorta vaníliakrémmel

Puha, légies piskóták és gazdag vaníliakrém alkotják ezt a retró diótortát, amelynek nosztalgikus íze egyszerűen utánozhatatlan. Születésnapra, ünnepre, de akár egy nagyobb ...

Lakos Benedek

Grillázsos zserbótorta

A zserbó ízhármasa egy olyan klasszikusan karácsonyi párosítás, ami nélkül nehéz elképzelni ezt az időszakot. Szerencsére nem is kell, hiszen itt a jól ismert sütemény, mondjuk egy ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...