Aromás posírozott birsalma
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 2% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 5% Zsír
A posírozott birshez
-
50g birsalma17 kcal
-
7g citromlé1 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
1g narancshéj1 kcal
-
33g cukor129 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g rózsavíz0 kcal
-
100g víz0 kcal
Tálalási javaslat
-
17g görög joghurt17 kcal
-
17g pisztácia95 kcal
Összesen
260
kcal
- 2% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 5% Zsír
A posírozott birshez
-
300g birsalma104 kcal
-
40g citromlé9 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
6g narancshéj6 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g rózsavíz0 kcal
-
600g víz0 kcal
Tálalási javaslat
-
100g görög joghurt103 kcal
-
100g pisztácia572 kcal
Összesen
1571
kcal
- 2% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 5% Zsír
A posírozott birshez
-
22.2g birsalma8 kcal
-
3g citromlé1 kcal
-
0.4g citromhéj0 kcal
-
0.4g narancshéj0 kcal
-
14.8g cukor57 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g rózsavíz0 kcal
-
44.4g víz0 kcal
Tálalási javaslat
-
7.4g görög joghurt8 kcal
-
7.4g pisztácia42 kcal
Összesen
116
kcal
- 2% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.4 g
Zsír
-
Összesen 9 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 145.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 28 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 22 mg
-
Foszfor 84 mg
-
Nátrium 7 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 44.4 g
-
Cukor 35 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 133.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 12 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 27 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 195 micro
Összesen
260
kcal
- 2% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 26.1 g
Zsír
-
Összesen 54.1 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 25 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 870.4 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 167 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 134 mg
-
Foszfor 505 mg
-
Nátrium 40 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 266.5 g
-
Cukor 209 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 800.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 18 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 62 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 67 micro
-
Kolin: 74 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 160 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1167 micro
Összesen
1571
kcal
- 2% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.9 g
Zsír
-
Összesen 4 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 64.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 12 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 37 mg
-
Nátrium 3 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 19.7 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 59.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 5 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 12 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 86 micro
Összesen
116
kcal
Hozzávalók
A posírozott birshez
-
1 citromból nyert citromlé
-
1 citromból nyert citromhéj
-
1 narancsból nyert narancshéj
-
200 g cukor
-
1 db vanília
-
3 db babérlevél
-
600 ml víz
Tálalási javaslat
-
100 g görög joghurt
-
100 g pisztácia
Elkészítés
A posírozott birshez
- A birsalmát megmossuk, szárazra töröljük, majd meghámozzuk. Negyedeljük, a magházát kivágjuk és félretesszük. A citromot és narancsot (mindkettő legyen kezeletlen héjú) megmossuk, majd egy krumplihámozó segítségével levágjuk a gyümölcsök héját egy hosszú spirálban (a fehér rész már ne kerüljön rá, attól keserű lesz).
- Egy nagy lábasba tesszük a cukrot, citrom- és narancshéjat, a félbevágott vaníliarudat és kikapart magjait, valamint a babérleveleket. Belehelyezzük a birsalmanegyedeket, majd felöntjük a vízzel, citromlével és rózsavízzel.
- Kevergetve addig melegítjük a fazék tartalmát, míg a cukor el nem olvad, majd a lehető legalacsonyabbra vesszük a lángot és fedő alatt, keverés nélkül három órán keresztül főzzük. Ez idő alatt a birsek vajpuhák lesznek és borostyánszínűek, csakúgy, mint a kompót leve. A gyümölcsöt hagyjuk a levében kihűlni.
Tálalási javaslat
- Egy tányérra kanalazunk némi görög joghurtot, majd ráhelyezünk egy posírozott birset. Megszórjuk pisztáciával és rákanalazunk egy kevés kompótlevet. Felhasználhatjuk továbbá a díszítéshez a főtt citrushéjakat és a babérleveleket is.
- Receptkönyvben: 7
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 8
- Össznézettség: 977
- Feltöltés dátuma: 2024. január 10.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Lakos Benedek
373 recept
Ne riasszon el senkit az elegáns név: a most következő különleges birsdesszert abszolút nem igényel komoly konyhai tudást... türelmet azonban annál inkább. Hiszen a posírozás lényege, hogy lassan (3 órán keresztül) főzzük a gyümölcsdarabokat egy fűszeres, aromás cukorszirupban. Tényleg megismételhetetlen élmény, csak ajánlani tudom (főleg, hogy alig kell vele dolgozni)!