Aranygaluska vaníliamártással Ligeti Károlytól
5,0
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!
![Aranygaluska vaníliamártással Ligeti Károlytól](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/recipes/MI/xC/aranygaluska-vaniliamartassal-ligeti-karolytol.jpeg?w=670&fit=crop&fm=jpeg&crop=1562%2C1074%2C%2C99&h=460&mark=watermark.png&markpos=bottom-left&markpad=20&markw=&s=8959ed8c90aae10128ec1348a9c47369)
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
közepes
Hozzávalók
tészta
-
25 dkg finomliszt
-
5 dkg margarin
-
4 dkg friss élesztő
-
5 dkg cukor
-
1 db tojás
-
1.5 dl tej
-
1 csipet só
megszórás
mártás
-
1 tasak vaníliás pudingpor
-
1 l tej
-
3 ek cukor
1337
Kalória
21.4g
Fehérje
120.5g
Szénhidrátok
84.5g
Zsír
39.1g
Víz
45g
Koleszterin
4.4g
Rost
57.3g
Cukor
- 8% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 32% Zsír
tészta
-
63g finomliszt228 kcal
-
13g margarin90 kcal
-
10g friss élesztő11 kcal
-
13g cukor48 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
38g tej21 kcal
-
0g só0 kcal
-
2g citromhéj1 kcal
megszórás
mártás
Összesen
1337
kcal
- 8% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 32% Zsír
tészta
-
250g finomliszt910 kcal
-
50g margarin359 kcal
-
40g friss élesztő42 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
150g tej84 kcal
-
0g só0 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
megszórás
mártás
Összesen
5342
kcal
- 8% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 32% Zsír
tészta
-
11.8g finomliszt43 kcal
-
2.4g margarin17 kcal
-
1.9g friss élesztő2 kcal
-
2.4g cukor9 kcal
-
2.6g tojás3 kcal
-
7.1g tej4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
megszórás
mártás
-
2.1g vaníliás pudingpor8 kcal
-
47g tej26 kcal
-
1.4g cukor5 kcal
Összesen
250
kcal
- 8% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 32% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 21.4 g
Zsír
-
Összesen 84.5 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 32 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 31 g
-
Koleszterin 45 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 856.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 28 mg
-
Kálcium 375 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 62 mg
-
Foszfor 217 mg
-
Nátrium 169 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 120.5 g
-
Cukor 57 mg
-
Élelmi rost 4 mg
Víz
-
Összesen 39.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 634 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 71 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 126 micro
-
Kolin: 65 mg
-
Retinol - A vitamin: 595 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 461 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 75 micro
Összesen
1337
kcal
- 8% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 32% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 85.7 g
Zsír
-
Összesen 338.2 g
-
Telített zsírsav 65 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 128 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 122 g
-
Koleszterin 180 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3425.2 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 110 mg
-
Kálcium 1501 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 246 mg
-
Foszfor 868 mg
-
Nátrium 675 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 482.2 g
-
Cukor 229 mg
-
Élelmi rost 18 mg
Víz
-
Összesen 156.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2536 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 28 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 283 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 504 micro
-
Kolin: 258 mg
-
Retinol - A vitamin: 2381 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1842 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 299 micro
Összesen
5342
kcal
- 8% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 32% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4 g
Zsír
-
Összesen 15.9 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 8 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 161.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 71 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 41 mg
-
Nátrium 32 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22.7 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 7.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 119 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 24 micro
-
Kolin: 12 mg
-
Retinol - A vitamin: 112 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 87 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 14 micro
Összesen
250
kcal
Elkészítés
tészta
- Az élesztőt 2 dkg cukorral 1.5 dl langyos tejben felfuttatjuk.
- A lisztből, margarinból, tojásból, reszelt citrom héjból, maradék cukorral, csipet sóval és a felfuttatott élesztővel tésztát dagasztunk. Fél órát meleg helyen kelesztjük.
- Ha megkelt, hosszú 2-3 cm átmérőjű hengereket sodrunk belőle, és 2 cm-es darabokra szeleteljük.
megszórás
- A darált diót a cukorral összekeverjük.
- A tésztaszeleteket egyenként az olvasztott margarinba mártjuk, majd a diós cukorban megforgatjuk, és kikent 26 cm tortaformába rakosgatjuk. A maradék diót a tetejére szórjuk. A tepsiben is fél órát kelesztjük.
- A sütőt előmelegítjük, és 170 fokon (gázsütőben 2 fokozat) 30 perc alatt készre sütjük.
mártás
- A vaníliás pudingport simára keverjük a cukorral és egy kis tejjel, majd a maradék tejet is beleöntjük, és folyamatos keverés mellett főzzük, amíg besűrűsödik a mártás.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 25 perc
- Főzés ideje: 10 perc
- Sütés ideje: 30 perc
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
Az aranygaluska készítése nem egy munkaigényes feladat, pláne, ha a dagasztást is pl. kenyérsütőgépre bízzuk. Szerintem vaníliasodóval a legfinomabb, de sokszor valamilyen lekvárral vagy csak önmagában fogyasztjuk.
Elmentem a receptkönyvembe
Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok
Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Megcsináltam
Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!