r
Nosalty Logó

Aranygaluska vaníliamártással Ligeti Károlytól

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Ligeti Károly
Aranygaluska vaníliamártással Ligeti Károlytól
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 8% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 32% Zsír

tészta

megszórás

mártás

Összesen 1337 kcal
  • 8% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 32% Zsír

tészta

megszórás

mártás

Összesen 5342 kcal
  • 8% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 32% Zsír

tészta

megszórás

mártás

Összesen 250 kcal
  • 8% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 32% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    21.4 g

Zsír

  • Összesen
    84.5 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    32 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    31 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    856.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    28 mg
  • Kálcium
    375 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    62 mg
  • Foszfor
    217 mg
  • Nátrium
    169 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    120.5 g
  • Cukor
    57 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    39.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    634 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    71 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    126 micro
  • Kolin:
    65 mg
  • Retinol - A vitamin:
    595 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    461 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    75 micro
Összesen 1337 kcal
  • 8% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 32% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    85.7 g

Zsír

  • Összesen
    338.2 g
  • Telített zsírsav
    65 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    128 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    122 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3425.2 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    110 mg
  • Kálcium
    1501 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    246 mg
  • Foszfor
    868 mg
  • Nátrium
    675 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    482.2 g
  • Cukor
    229 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

VÍZ

  • Összesen
    156.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2536 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    28 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    283 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    504 micro
  • Kolin:
    258 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2381 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1842 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    299 micro
Összesen 5342 kcal
  • 8% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 32% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4 g

Zsír

  • Összesen
    15.9 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    8 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    161.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    71 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    41 mg
  • Nátrium
    32 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22.7 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    7.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    119 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    112 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    87 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    14 micro
Összesen 250 kcal

Hozzávalók

tészta

megszórás

mártás

Elkészítés

tészta

  1. Az élesztőt 2 dkg cukorral 1.5 dl langyos tejben felfuttatjuk.
  2. A lisztből, margarinból, tojásból, reszelt citrom héjból, maradék cukorral, csipet sóval és a felfuttatott élesztővel tésztát dagasztunk. Fél órát meleg helyen kelesztjük.
  3. Ha megkelt, hosszú 2-3 cm átmérőjű hengereket sodrunk belőle, és 2 cm-es darabokra szeleteljük.

megszórás

  1. A darált diót a cukorral összekeverjük.
  2. A tésztaszeleteket egyenként az olvasztott margarinba mártjuk, majd a diós cukorban megforgatjuk, és kikent 26 cm tortaformába rakosgatjuk. A maradék diót a tetejére szórjuk. A tepsiben is fél órát kelesztjük.
  3. A sütőt előmelegítjük, és 170 fokon (gázsütőben 2 fokozat) 30 perc alatt készre sütjük.

mártás

  1. A vaníliás pudingport simára keverjük a cukorral és egy kis tejjel, majd a maradék tejet is beleöntjük, és folyamatos keverés mellett főzzük, amíg besűrűsödik a mártás.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 47
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 15362
  • Feltöltés dátuma: 2014. július 15.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Aranygaluska vaníliamártással Ligeti Károlytól
Ligeti Károly 129 recept

Az aranygaluska készítése nem egy munkaigényes feladat, pláne, ha a dagasztást is pl. kenyérsütőgépre bízzuk. Szerintem vaníliasodóval a legfinomabb, de sokszor valamilyen lekvárral vagy csak önmagában fogyasztjuk.

Hozzávalók

tészta

megszórás

mártás

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...