Aranygaluska sodóval
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Országh Kitti
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 9% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 21% Zsír
A tésztához
-
83g finomliszt303 kcal
-
17g cukor65 kcal
-
28g vaj203 kcal
-
4 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
37g tej21 kcal
A sodóhoz
-
83g tej47 kcal
-
12g cukor45 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
3g finomliszt12 kcal
-
17g dió109 kcal
Összesen
853
kcal
- 9% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 21% Zsír
A tésztához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
170g vaj1219 kcal
-
25g friss élesztő26 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
220g tej123 kcal
A sodóhoz
-
500g tej280 kcal
-
70g cukor271 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
20g finomliszt73 kcal
-
100g dió654 kcal
Összesen
5115
kcal
- 9% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 21% Zsír
A tésztához
-
27.5g finomliszt100 kcal
-
5.5g cukor21 kcal
-
9.3g vaj67 kcal
-
1.4g friss élesztő1 kcal
-
3g tojás4 kcal
-
12.1g tej7 kcal
A sodóhoz
-
27.5g tej15 kcal
-
3.8g cukor15 kcal
-
3.3g tojássárgája11 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
1.1g finomliszt4 kcal
-
5.5g dió36 kcal
Összesen
281
kcal
- 9% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 18.3 g
Zsír
-
Összesen 40.6 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 199 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 595.2 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 39 mg
-
Kálcium 191 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 49 mg
-
Foszfor 227 mg
-
Nátrium 83 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 102.7 g
-
Cukor 34 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 29.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 245 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 28 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 91 micro
-
Kolin: 128 mg
-
Retinol - A vitamin: 240 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 56 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 167 micro
Összesen
853
kcal
- 9% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 109.7 g
Zsír
-
Összesen 243.6 g
-
Telített zsírsav 107 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 58 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 58 g
-
Koleszterin 1197 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3571 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 234 mg
-
Kálcium 1149 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 295 mg
-
Foszfor 1362 mg
-
Nátrium 498 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 616.4 g
-
Cukor 203 mg
-
Élelmi rost 23 mg
VÍZ
-
Összesen 179.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1470 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 170 micro
-
K vitamin: 17 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 545 micro
-
Kolin: 768 mg
-
Retinol - A vitamin: 1441 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 333 micro
-
β-crypt 24 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1002 micro
Összesen
5115
kcal
- 9% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 6 g
Zsír
-
Összesen 13.4 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 66 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 196.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 63 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 75 mg
-
Nátrium 27 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 33.9 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 9.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 81 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 30 micro
-
Kolin: 42 mg
-
Retinol - A vitamin: 79 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 18 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 55 micro
Összesen
281
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
50 dkg finomliszt
-
10 dkg cukor
-
2.5 dkg friss élesztő
-
1 db tojás
A sodóhoz
-
5 dl tej
-
7 dkg cukor
-
3 db tojássárgája
-
1 púpozott ek finomliszt
Elkészítés
A tésztához
- A lisztet egy tálban átszitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk a szobahőmérsékletű vajat.
- Jöhet bele egy tojás, majd hozzáadjuk az előzetesen felfuttatott élesztőt.
- Nagyon alaposan összedolgozzuk, kidolgozzuk a tésztát, addig gyúrjuk, amíg nagyon szép, egynemű nem lesz. Másfél órát letakarva pihenni hagyjuk.
- Az idő leteltével diónyi darabokat szakítunk a tésztából, megolvasztott vajba forgatjuk, majd áttesszük a darált dióba, és itt is többször átforgatjuk.
- Egy 26 cm-es kapcsos tortaformába adagoljuk, szorosan egymás mellé a tésztalabdacsokat. 180 fokon kb. 35 percig sütjük.
A sodóhoz
- Ezalatt elkészül a sodó. A tojássárgájákat a cukorral habosra verjük, hozzáadjuk a tűzhelyen langyosan forralt tejhez.
- Megvárjuk, míg felforr, közben hozzáadjuk a fél vaníliarúd kikapart magját. Ha besűrűsödött, lehúzzuk a tűzről.
- Esetleg a maradék felvert tojásfehérjéből adhatunk hozzá egy keveset.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 35 perc
- Receptkönyvben: 862
- Tegnapi nézettség: 22
- 7 napos nézettség: 254
- Össznézettség: 132881
- Feltöltés dátuma: 2013. december 05.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Országh Kitti
34 recept
Ősrégi desszertünk, amiért minden télen megveszünk - meleg, puha, omlós tésztaszaggatványok, ami a hidegben, a korán sötétedő délutánokon különösen jólesik.