r
Nosalty Logó

Aranygaluska 3. (tej-, és tojásmentes)

1,0

1 ÉRTÉKELÉS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
anikax
Aranygaluska 3. (tej-, és tojásmentes)
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A szóráshoz

1040
Kalória
16.2g
Fehérje
128.2g
Szénhidrátok
54.3g
Zsír
76.7g
Víz
-
Koleszterin
6.2g
Rost
54.7g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A tésztához

A szóráshoz

Összesen 1040 kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A tésztához

A szóráshoz

Összesen 4156 kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A tésztához

A szóráshoz

Összesen 374 kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.2 g

Zsír

  • Összesen
    54.3 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    30 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    629.8 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    30 mg
  • Kálcium
    137 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    106 mg
  • Foszfor
    316 mg
  • Nátrium
    31 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    128.2 g
  • Cukor
    55 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    76.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    245 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    26 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    129 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    231 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    159 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    18 micro
Összesen 1040 kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    64.9 g

Zsír

  • Összesen
    217.1 g
  • Telített zsírsav
    28 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    59 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    121 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2519.2 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    121 mg
  • Kálcium
    547 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    425 mg
  • Foszfor
    1266 mg
  • Nátrium
    123 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    512.7 g
  • Cukor
    219 mg
  • Élelmi rost
    25 mg

Víz

  • Összesen
    306.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    979 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    105 micro
  • K vitamin:
    100 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    516 micro
  • Kolin:
    137 mg
  • Retinol - A vitamin:
    926 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    634 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    72 micro
Összesen 4156 kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.8 g

Zsír

  • Összesen
    19.6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    227 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    49 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    38 mg
  • Foszfor
    114 mg
  • Nátrium
    11 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.2 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    27.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    88 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    46 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    83 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    57 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    6 micro
Összesen 374 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. Az élesztőt kevés cukorral, langyos tejben felfuttatjuk.
  2. A lisztet keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a keménytőt (vagy a tojáspótló port), az őrölt fahéjat, a megolvasztott margarint, a felfuttatott élesztőt és a növényi tejet.
  3. Jó alaposan megdagasztjuk, akkor jó, ha könnyen elválik a tészta az edény oldaláról és a kezünkről.
  4. Letakarva kétszeresére kelesztjük kb 30 perc alatt.
  5. Közben kikenünk Liga margarinnal egy tűzálló tálat és beszórjuk darált dióval.
  6. A többi diót a cukorral összekeverjük.
  7. Az időközben szépen megkelt tésztát lisztes deszkára borítjuk és ujjnyi vastagra kinyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
  8. A kis pogácsákat olvasztott Liga margarinba mártjuk és belehempergetjük a cukros dióba.
  9. Ezután szorosan egymás mellé helyezzük a tűzálló tálba.
  10. 30 percig ismét kelesztjük, közben a sütőt előmelegítjük, és kb. 200 fokon fél óra alatt aranybarnára sütjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 60 perc
  • Sütés ideje: 30 perc

Nagyapám egyik kedvenc tésztaétele, melyet édesanyám gyermekkoromban gyakran tett az asztalra. Eredetileg 2 db tojás sárgájával készül a tészta, de én azért, hogy kislányom is ehesse, kissé átalakítottam. Természetesen az eredeti receptben a tej is a tehéntől származik :).

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Vegán csokis babka

Ha egy isteni foszlós kalácsra vágyunk, méghozzá jó csokisan, akkor itt a tuti recept! Tej- és tojásmentes, így az érzékenyek is bátran fogyaszthatják!

Hankusz Sára

Sárgabaracklekváros bukta

A legpuhább bukta otthon sül! Ennek garantáltan nem lesz fullasztó a tésztája és a belseje sem hitlerszalonnát rejt: foszlós kelt tészta ölel ehelyett lágy, ízes sárgabaracklekvárt. A ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!