Arab ihletésű sárgaborsóleves
- 8% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
75g felesborsó273 kcal
-
43g vöröshagyma15 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
3g kókuszolaj22 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
1g gyömbér0 kcal
-
0g kardamom0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g koriander0 kcal
-
0 kcal
-
125g paradicsomlé21 kcal
-
13g zabpehely47 kcal
-
375g zöldség alaplé26 kcal
-
23g újhagyma4 kcal
-
0g só0 kcal
- 8% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
300g felesborsó1092 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
10g kókuszolaj89 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
2g gyömbér2 kcal
-
0g kardamom0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g koriander0 kcal
-
0 kcal
-
500g paradicsomlé85 kcal
-
50g zabpehely190 kcal
-
1500g zöldség alaplé105 kcal
-
92g újhagyma18 kcal
-
0g só0 kcal
- 8% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
11.4g felesborsó42 kcal
-
6.5g vöröshagyma2 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
0.4g kókuszolaj3 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0.1g gyömbér0 kcal
-
0g kardamom0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g koriander0 kcal
-
0 kcal
-
19g paradicsomlé3 kcal
-
1.9g zabpehely7 kcal
-
57g zöldség alaplé4 kcal
-
3.5g újhagyma1 kcal
-
0g só0 kcal
- 8% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 20.8 g
Zsír
-
Összesen 6.6 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1748.6 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 75 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 85 mg
-
Foszfor 344 mg
-
Nátrium 1221 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 64.3 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 173.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 41 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 95 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 44 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 57 micro
-
Kolin: 135 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 487 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 11296 micro
-
Lut-zea 256 micro
- 8% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 83.3 g
Zsír
-
Összesen 26.6 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6994.6 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 51 mg
-
Kálcium 300 mg
-
Vas 20 mg
-
Magnézium 342 mg
-
Foszfor 1376 mg
-
Nátrium 4884 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 257 g
-
Cukor 31 mg
-
Élelmi rost 78 mg
VÍZ
-
Összesen 694.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 164 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 380 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 175 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 226 micro
-
Kolin: 539 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1949 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 45185 micro
-
Lut-zea 1025 micro
- 8% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.2 g
Zsír
-
Összesen 1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 266 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 11 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 52 mg
-
Nátrium 186 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 9.8 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 26.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 6 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 14 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 74 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1718 micro
-
Lut-zea 39 micro
Hozzávalók
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
1 teáskanál szegfűszeg
-
1 tk szerecsendió
-
1 teáskanál fahéj
-
1 tk gyömbér
-
5 db kardamom
-
1 teáskanál bors
-
1 teáskanál cayenne paprika
-
5 dl paradicsomlé
-
50 g zabpehely
-
1.5 l zöldség alaplé
-
1 közepes db újhagyma
-
só ízlés szerint
Elkészítés
- Az apróra vágott hagymát a kókuszolajon üvegesre pirítjuk, rádobjuk a gyömbért, a fokhagymát és fél percig sütjük ezekkel is.
- Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk az összes fűszert, majd a tűzre visszatéve néhány pillanatra lesütjük őket.
- Beledobjuk a sárgaborsót (beáztathatjuk előző este), elkeverjük és felöntjük az alaplével. Lefedve puhára főzzük - de ne főzzük szét! (Ez kb 1 óra - de én nem áztattam be előtte.) Ha túl sűrű lenne, tegyünk még hozzá kevés vizet.
- Az utolsó 15 percre adjuk hozzá a paradicsomlevet, és a zabpelyhet szórjuk bele.
- Frissen vágott újhagymával és lepénykenyérrel tálaljuk.
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 577
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 10
- Össznézettség: 38467
- Feltöltés dátuma: 2012. január 18.
Ajánló
Lencsével is nagyon finom.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
-
Speciális étrendek:
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
Tegye fel a kezét az, akiben még élénken él az emlék a menzai sárgaborsólevesről vagy főzelékről. Az én kezem fenn van. Nem szeretem a sárgaborsónak azt a megnyilvánulási formáját, egészen őszintén. A torkomba szoruló száraz főzelék érzete, a menzai mosogatórongy pállott emléke már az első szagfoszlány után megjelenik a bánattal együtt: a sárgaborsó nagyon hasznos dolog. Szeretni kéne, imádni, falni, sok más rokonával együtt. De nem tesszük. Rengeteg ásványi anyag és rost van benne, vitaminok garmadája - B1, B2, E - pantoténsav, biotin, folsav, ezen kívül található benne kálium, kalcium, magnézium, cink, vas, mangán, nem beszélve arról, hogy a lencsével, csicseriborsóval és szárazbabbal együtt a vegánok egyik nagyon fontos fehérjeforrása lehet, mert az állati fehérjékhez nagyon hasonló komplex fehérjéket tartalmaz nagy mennyiségben. Hetente egyszer illene fogyasztani belőlük. Itt egy variáció. Legalább annyira szokatlan, mint amennyire nem hasonlít a jól megszokott sárgaborsó ízhez - ezért is szeretjük annyira. És kell-e mondanom, hogy igen egészséges.