Apfelstrudel, a világhírű osztrák almás rétes
- 4% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 13% Zsír
rétestészta
-
21g finomliszt76 kcal
-
21g rétesliszt76 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
4g libazsír34 kcal
-
0g só0 kcal
-
1g cukor3 kcal
-
17g víz0 kcal
-
1g almaecet0 kcal
töltelék
- 4% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 13% Zsír
rétestészta
-
250g finomliszt910 kcal
-
250g rétesliszt910 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
45g libazsír405 kcal
-
4g só0 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
200g víz0 kcal
-
10g almaecet2 kcal
töltelék
- 4% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 13% Zsír
rétestészta
-
10.8g finomliszt39 kcal
-
10.8g rétesliszt39 kcal
-
4.7g tojás6 kcal
-
1.9g libazsír17 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
0.4g cukor2 kcal
-
8.6g víz0 kcal
-
0.4g almaecet0 kcal
töltelék
- 4% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.4 g
Zsír
-
Összesen 22.6 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 79 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 427.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 52 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 95 mg
-
Nátrium 237 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 56.3 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 90.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 157 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 31 micro
-
Kolin: 36 mg
-
Retinol - A vitamin: 153 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 50 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 68 micro
- 4% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 89.2 g
Zsír
-
Összesen 271.3 g
-
Telített zsírsav 145 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 90 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 20 g
-
Koleszterin 943 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5126.5 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 241 mg
-
Kálcium 629 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 242 mg
-
Foszfor 1139 mg
-
Nátrium 2842 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 675.5 g
-
Cukor 158 mg
-
Élelmi rost 45 mg
VÍZ
-
Összesen 1090 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1889 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 81 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 48 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 17 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 376 micro
-
Kolin: 435 mg
-
Retinol - A vitamin: 1832 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 602 micro
-
β-crypt 118 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 816 micro
- 4% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.8 g
Zsír
-
Összesen 11.7 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 41 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 221.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 27 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 49 mg
-
Nátrium 123 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 29.1 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 47 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 81 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 19 mg
-
Retinol - A vitamin: 79 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 26 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 35 micro
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
rétestészta
-
25 dkg finomliszt
-
25 dkg rétesliszt
-
2 db tojás
-
3 ek libazsír
-
1 kk só
-
1 ek cukor
-
2 dl víz
-
2 ek almaecet
töltelék
Elkészítés
rétestészta
- A kétféle lisztet átszitáljuk, majd egy nagy keverőtálban hozzáöntjük a többi hozzávalót is.
- Kézzel vagy kézi robotgéppel elkezdjük gyúrni-dagasztani. Akkor van készen a tészta, amikor szép fényes és már alig ragad. Ez géppel 10-15 percet vesz igénybe, kézzel valamivel hosszabb a folyamat.
- A fényesre dagasztott tésztát folpackba csomagoljuk, majd pár óra hosszat a hűtőben pihentetjük.
- Tiszta abroszt vagy terítőt veszünk elő és alaposan megszórjuk rétesliszttel. A pihentetett tésztát kettévágjuk, majd először kézzel kezdjük nyújtogatni, nagyjából úgy, mintha pizzát készítenénk. Ezután tegyük a rétestésztát az abrosz közepére, és óvatosan húzogassuk ki a széleit körkörösen haladva a tészta körül.
- Amikor már szép áttetsző a tészta de még nem szakad, akkor tökéletes - de akkor se essünk kétségbe, ha pár helyen kilyukad, hiszen fel fogjuk tekerni.
töltelék
- Amíg a tészta a hűtőben pihen, előkészítjük a tölteléket. Ehhez először pár kanál (kb. 50g) vajon lepirítjuk a zsemlemorzsát, a cukrot pedig összekeverjük a fahéjjal. Mindkettőt félretesszük.
- Egy nagy tálba vizet öntünk, belefacsarjuk a citrom levét - ebbe tesszük az almát felhasználásig, így nem fog megbarnulni. Az almákat (érdemes többfélét használni vegyesen) meghámozzuk, félbevágjuk, majd vékonyan felszeleteljük.
- Amikor a tésztanyújtással végeztünk, lekenjük a egészet olvasztott vajjal vagy zsírral, majd megszórjuk a pirított zsemlemorzsával és a fahéjas cukorral.
- Az almát lecsepegtetjük, majd a tészta harmadára fektetjük az almaszeleteket. A rétest ezután az abrosz segítségével feltekerjük, majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
- A feltekert rétes tetejét lekenjük vajjal és megszórjuk kevés fahéjas cukorral. 190 fokos sütőbe tesszük és 30 perc alatt készre sütjük. Amíg sül az első rétes, pont van időnk a tészta másik felét is elkészíteni.
- A kész rétest hagyjuk picit hűlni, majd megszórjuk porcukorral. Ízlés szerint tejszínhabbal tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 210
- Tegnapi nézettség: 21
- 7 napos nézettség: 310
- Össznézettség: 30628
- Feltöltés dátuma: 2022. május 09.
Ajánló
A rétestészta receptje univerzális, másmilyen töltelékkel is remekül elkészíthető. A kész rétes jól záródó dobozban napokig puha marad.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
Bár mi, magyarok is nagy rétesrajongók vagyunk, nyugati szomszédjaink nálunk is magasabb szinten űzik a strudelsütést. A legnépszerűbb és leghíresebb verzió kétségkívül a bécsi Apfelstrudel, azaz almás rétes, amit több, mint három évszázada fogyasztanak Ausztria területén. Az autentikus kávézókban és cukrászdákban a mai napig házi tésztából készül, a gazdag almás tölteléket pedig gyakran tejszínhabbal koronázzák meg tálaláskor. Így fogyasztják Tarantino második világháborús filmjében, a Becstelen brigatykban is, ahol Hans Landa, a kegyetlen SS-tiszt egy párizsi kávézóban rendeli meg hazája specialitását, természetesen egy nagy pohár tej és jó adag feszültség kíséretében.