r
Nosalty Logó

Apfelstrudel, a világhírű osztrák almás rétes

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Rosanics Petra
Apfelstrudel, a világhírű osztrák almás rétes
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
  • 4% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 13% Zsír

rétestészta

töltelék

Összesen 453 kcal
  • 4% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 13% Zsír

rétestészta

töltelék

Összesen 5444 kcal
  • 4% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 13% Zsír

rétestészta

töltelék

Összesen 234 kcal
  • 4% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.4 g

Zsír

  • Összesen
    22.6 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    79 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    427.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    52 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    95 mg
  • Nátrium
    237 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    56.3 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    90.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    157 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    36 mg
  • Retinol - A vitamin:
    153 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    50 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    68 micro
Összesen 453 kcal
  • 4% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    89.2 g

Zsír

  • Összesen
    271.3 g
  • Telített zsírsav
    145 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    90 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    20 g
  • Koleszterin
    943 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5126.5 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    241 mg
  • Kálcium
    629 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    242 mg
  • Foszfor
    1139 mg
  • Nátrium
    2842 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    675.5 g
  • Cukor
    158 mg
  • Élelmi rost
    45 mg

VÍZ

  • Összesen
    1090 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1889 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    81 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    48 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    376 micro
  • Kolin:
    435 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1832 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    602 micro
  • β-crypt
    118 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    816 micro
Összesen 5444 kcal
  • 4% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.8 g

Zsír

  • Összesen
    11.7 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    41 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    221.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    27 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    49 mg
  • Nátrium
    123 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    29.1 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    47 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    81 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    79 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    26 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    35 micro
Összesen 234 kcal

Hozzávalók

rétestészta

töltelék

Elkészítés

rétestészta

  1. A kétféle lisztet átszitáljuk, majd egy nagy keverőtálban hozzáöntjük a többi hozzávalót is.
  2. Kézzel vagy kézi robotgéppel elkezdjük gyúrni-dagasztani. Akkor van készen a tészta, amikor szép fényes és már alig ragad. Ez géppel 10-15 percet vesz igénybe, kézzel valamivel hosszabb a folyamat.
  3. A fényesre dagasztott tésztát folpackba csomagoljuk, majd pár óra hosszat a hűtőben pihentetjük.
  4. Tiszta abroszt vagy terítőt veszünk elő és alaposan megszórjuk rétesliszttel. A pihentetett tésztát kettévágjuk, majd először kézzel kezdjük nyújtogatni, nagyjából úgy, mintha pizzát készítenénk. Ezután tegyük a rétestésztát az abrosz közepére, és óvatosan húzogassuk ki a széleit körkörösen haladva a tészta körül.
  5. Amikor már szép áttetsző a tészta de még nem szakad, akkor tökéletes - de akkor se essünk kétségbe, ha pár helyen kilyukad, hiszen fel fogjuk tekerni.

töltelék

  1. Amíg a tészta a hűtőben pihen, előkészítjük a tölteléket. Ehhez először pár kanál (kb. 50g) vajon lepirítjuk a zsemlemorzsát, a cukrot pedig összekeverjük a fahéjjal. Mindkettőt félretesszük.
  2. Egy nagy tálba vizet öntünk, belefacsarjuk a citrom levét - ebbe tesszük az almát felhasználásig, így nem fog megbarnulni. Az almákat (érdemes többfélét használni vegyesen) meghámozzuk, félbevágjuk, majd vékonyan felszeleteljük.
  3. Amikor a tésztanyújtással végeztünk, lekenjük a egészet olvasztott vajjal vagy zsírral, majd megszórjuk a pirított zsemlemorzsával és a fahéjas cukorral.
  4. Az almát lecsepegtetjük, majd a tészta harmadára fektetjük az almaszeleteket. A rétest ezután az abrosz segítségével feltekerjük, majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
  5. A feltekert rétes tetejét lekenjük vajjal és megszórjuk kevés fahéjas cukorral. 190 fokos sütőbe tesszük és 30 perc alatt készre sütjük. Amíg sül az első rétes, pont van időnk a tészta másik felét is elkészíteni.
  6. A kész rétest hagyjuk picit hűlni, majd megszórjuk porcukorral. Ízlés szerint tejszínhabbal tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 210
  • Tegnapi nézettség: 21
  • 7 napos nézettség: 310
  • Össznézettség: 30628
  • Feltöltés dátuma: 2022. május 09.

Ajánló

A rétestészta receptje univerzális, másmilyen töltelékkel is remekül elkészíthető. A kész rétes jól záródó dobozban napokig puha marad.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Apfelstrudel, a világhírű osztrák almás rétes
Rosanics Petra 351 recept

Bár mi, magyarok is nagy rétesrajongók vagyunk, nyugati szomszédjaink nálunk is magasabb szinten űzik a strudelsütést. A legnépszerűbb és leghíresebb verzió kétségkívül a bécsi Apfelstrudel, azaz almás rétes, amit több, mint három évszázada fogyasztanak Ausztria területén. Az autentikus kávézókban és cukrászdákban a mai napig házi tésztából készül, a gazdag almás tölteléket pedig gyakran tejszínhabbal koronázzák meg tálaláskor. Így fogyasztják Tarantino második világháborús filmjében, a Becstelen brigatykban is, ahol Hans Landa, a kegyetlen SS-tiszt egy párizsi kávézóban rendeli meg hazája specialitását, természetesen egy nagy pohár tej és jó adag feszültség kíséretében.

Hozzávalók

rétestészta

töltelék

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...