Ángádzsáborleves - örmény fülleves
- 6% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 9% Zsír
A leveshez
-
500g szárnyas alaplé35 kcal
-
40g tejföl79 kcal
-
3g finomliszt11 kcal
-
16g sárgarépa6 kcal
-
18g fehérrépa11 kcal
-
9g kacsazsír0 kcal
-
1g petrezselyem0 kcal
A töltelékhez
-
20g darált sertéshús36 kcal
-
10g vöröshagyma4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
A fültésztához
-
11g tojás14 kcal
-
0g só0 kcal
-
2g víz0 kcal
-
12g finomliszt44 kcal
- 6% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 9% Zsír
A leveshez
-
2500g szárnyas alaplé175 kcal
-
200g tejföl396 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
80g sárgarépa29 kcal
-
90g fehérrépa57 kcal
-
45g kacsazsír0 kcal
-
3g petrezselyem1 kcal
A töltelékhez
-
100g darált sertéshús182 kcal
-
50g vöröshagyma18 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
A fültésztához
-
55g tojás69 kcal
-
1g só0 kcal
-
8g víz0 kcal
-
60g finomliszt218 kcal
- 6% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 9% Zsír
A leveshez
-
78g szárnyas alaplé5 kcal
-
6.2g tejföl12 kcal
-
0.5g finomliszt2 kcal
-
2.5g sárgarépa1 kcal
-
2.8g fehérrépa2 kcal
-
1.4g kacsazsír0 kcal
-
0.1g petrezselyem0 kcal
A töltelékhez
-
3.1g darált sertéshús6 kcal
-
1.6g vöröshagyma1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
A fültésztához
-
1.7g tojás2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.2g víz0 kcal
-
1.9g finomliszt7 kcal
- 6% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.2 g
Zsír
-
Összesen 11 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 72 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1957.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 64 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 128 mg
-
Nátrium 1731 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 18.4 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 87.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 188 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 26 micro
-
Kolin: 53 mg
-
Retinol - A vitamin: 65 micro
-
α-karotin 495 micro
-
β-karotin 1220 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 123 micro
- 6% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 41.1 g
Zsír
-
Összesen 55.1 g
-
Telített zsírsav 26 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 361 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9788.4 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 69 mg
-
Kálcium 318 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 99 mg
-
Foszfor 639 mg
-
Nátrium 8653 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 91.9 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 435.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 938 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 26 mg
-
D vitamin: 58 micro
-
K vitamin: 79 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 132 micro
-
Kolin: 267 mg
-
Retinol - A vitamin: 324 micro
-
α-karotin 2476 micro
-
β-karotin 6101 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 616 micro
- 6% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.3 g
Zsír
-
Összesen 1.7 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 11 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 305.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 3 mg
-
Foszfor 20 mg
-
Nátrium 270 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2.9 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 13.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 29 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 4 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 10 micro
-
α-karotin 77 micro
-
β-karotin 190 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 19 micro
Hozzávalók
A leveshez
-
2.5 l szárnyas alaplé
-
2 dl tejföl
-
1 evőkanál finomliszt
-
1 db sárgarépa
-
1 db fehérrépa
-
3 ek kacsazsír
A töltelékhez
-
10 dkg darált sertéshús
-
1 kis fej vöröshagyma
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
A fültésztához
-
1 db tojás
-
1 késhegynyi só
-
3 púpozott ek finomliszt
Elkészítés
A leveshez
- A darált húsba belereszelünk egy fél ek - nyi vöröshagymát. Ízlés szerint sót, borsot, hurutot (jellegzetes örményételízesítő tejtermék) teszünk bele. Jól összegyúrjuk, félretesszük.
- A fültésztához lágy állagú tésztát gyúrunk. Levestészta vékonyságúra nyújtjuk, 2 x 2 cm-es darabokra vágjuk. A tésztadarabok közepére borsószemnyi hústölteléket teszünk. A megtöltött tésztadarabokat előbb téglalap alakúra hajtjuk, majd két, átlósan szemben álló sarkát kisujjunk köré tekerve egymásra nyomjuk.
- A sárgarépát, gyökeret csíkokra vágjuk, ledinszteljük 3 ek kacsa vagy tyúkzsíron. Vágott petrezselyemmel meghintjük (1 ek-nyi).
- Felöntjük a húslével, ha felforr, beletesszük a tésztafülecskéket. Sóval, borssal ízesítjük a levest. Fél óra lassú forralás után hozzáadjuk a tejfeles habarást. Pár percig még forraljuk, majd tálaljuk.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 22
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 11
- Össznézettség: 9783
- Feltöltés dátuma: 2011. november 20.
Ajánló
Ha van egy kis szabad időnk, egyszerre több fülecskét is készíthetünk, és a fel nem használt fülecskéket parkolópályára állíthatjuk a fagyasztóba. A hurut elkészítését itt találod: http://abufe.hu/2011/10/erdelyi-ormeny-hagyomanyok/
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Az Erdélyi Konyha c. Gasztronómiai újságban olvastam, hogy az idén első alkalommal megrendezték az Örmény Művészeti Fesztivált Gyergyószentmiklóson. Több, mint száz előadó ismertette az örmény ételeket, melyek nagy sikert arattak, és meg is lehetett őket kóstolni! Konyhájukban fontos szerepe van a zöldségeknek, gyümölcsöknek. A gyümölcsöket szárítják, cukrozzák, marinírozzák, főleg a gránátalmát, amit sokféle ételekhez is hozzáadnak. Az ételeiket általában hússal dúsítják. Az örmény ételek egyik jellegzetes fűszere a hurut, ami egy erjesztett, szárított túró, petrezselyemzölddel ízesítve. Erről a gyergyószentmiklósi rendezvényről ír a lap, és közöl néhány örmény receptet. Ezek után kaptam kedvet én is az Ángádzsáborleves kipróbálására, a családom ízléséhez igazítva. Jövőre több lesz a dolgom, ki szeretném próbálni a hurut elkészítését is, ezzel is igazodva az örmény ízvilághoz.