Almás süti
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
PSzaboIstvan
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
- 3% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
125g finomliszt455 kcal
-
25g sertészsír226 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
3g sütőpor2 kcal
-
50g porcukor194 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
10g tejföl20 kcal
-
2g só0 kcal
-
500g alma234 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
5g barna cukor19 kcal
-
9g búzadara32 kcal
Összesen
1396
kcal
- 3% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
500g finomliszt1820 kcal
-
100g sertészsír902 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
-
200g porcukor774 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
-
40g tejföl79 kcal
-
7g só0 kcal
-
2000g alma936 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
20g barna cukor76 kcal
-
36g búzadara130 kcal
Összesen
5579
kcal
- 3% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
16g finomliszt58 kcal
-
3.2g sertészsír29 kcal
-
3.2g vaj23 kcal
-
0.4g sütőpor0 kcal
-
6.4g porcukor25 kcal
-
3.5g tojás4 kcal
-
0.1g citromhéj0 kcal
-
1.3g tejföl3 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
63.9g alma30 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0.6g barna cukor2 kcal
-
1.2g búzadara4 kcal
Összesen
178
kcal
- 3% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 18.7 g
Zsír
-
Összesen 51.6 g
-
Telített zsírsav 25 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 19 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 173 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1941.5 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 51 mg
-
Kálcium 304 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 60 mg
-
Foszfor 556 mg
-
Nátrium 964 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 220.5 g
-
Cukor 102 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 431.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 236 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 22 mg
-
D vitamin: 45 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 65 micro
-
Kolin: 119 mg
-
Retinol - A vitamin: 219 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 164 micro
-
β-crypt 52 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 275 micro
Összesen
1396
kcal
- 3% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 75 g
Zsír
-
Összesen 206.4 g
-
Telített zsírsav 98 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 75 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 20 g
-
Koleszterin 694 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7766 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 203 mg
-
Kálcium 1216 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 242 mg
-
Foszfor 2224 mg
-
Nátrium 3857 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 881.9 g
-
Cukor 409 mg
-
Élelmi rost 58 mg
VÍZ
-
Összesen 1726.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 943 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 87 mg
-
D vitamin: 181 micro
-
K vitamin: 49 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 261 micro
-
Kolin: 474 mg
-
Retinol - A vitamin: 874 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 654 micro
-
β-crypt 208 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1101 micro
Összesen
5579
kcal
- 3% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.4 g
Zsír
-
Összesen 6.6 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 22 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 248.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 39 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 71 mg
-
Nátrium 123 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 28.2 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 55.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 30 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 28 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 21 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 35 micro
Összesen
178
kcal
Hozzávalók
-
500 g finomliszt
-
100 g sertészsír
-
100 g vaj
-
1 csomag sütőpor
-
200 g porcukor
-
2 db tojás
-
0.5 citromból nyert citromhéj
-
2 ek tejföl
-
1 tk só
-
2 kg alma
-
1 tk fahéj
-
2 ek barna cukor
-
3 evőkanál búzadara
Elkészítés
- Összerakjuk egy tálba a lisztet, a zsírt, a vajat, a sütőport, a porcukrot, rászórjuk a sót, és ráreszeljük a citromhéjat.
- Ráütjük az egyik egész tojást és a másik tojás sárgáját. A fehérjét pedig félretesszük, mert kell majd a kenéshez.
- Elkezdjük gyúrni a tésztát, és fokozatosan adagoljuk csak hozzá a tejfölt, figyelve, hogy mennyit vesz fel a tészta. Nálam általában belemegy a 2 ek tejföl. Ha esetleg nincs otthon tejföl, ezt a műveletet meg lehet csinálni vízzel, tejjel vagy kefirrel is. A lényeg, hogy a homogén, jól gyúrható, sima tésztát kapjunk. Ha a tészta elkészült, félretesszük egy kicsit, hadd pihenjen. Addig jöhetnek az almák!
- Megmossuk, meghámozzuk, és lereszeljük az almákat, majd finoman kinyomkodjuk az almák levét. (Én ezt amúgy nem hagyom veszni, hanem pohárba nyomom, és megisszuk.)
- A maradék almamasszát lassú tűzön, fedő alatt pároljuk kicsit úgy, hogy rátesszük a barna cukrot, a fahéjat és ízlés szerint egy kis citromlevet is akár. Ha nagyon leves maradt a massza, belekeverjük a búzadarát is. Ha nem, akkor azt majd később tesszük az alsó tésztalapra.
- Ha kicsit összefonnyadt és elolvadt benne a cukor, levesszük a tűzről, és azt is hagyjuk, hadd hűljön.
- Két részre osztjuk a tésztát. Az elsőt kisujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd beletesszük a kivajazott vagy sütőpapírral kibélelt sütőformába, és megszórjuk a búzadarával. (Ha az nincs, jó helyette a zsemlemorzsa, a mandulaliszt vagy a dióliszt is.)
- Az alsó lapra rápakoljuk az almamasszát és elegyengetjük.
- A másik tésztát szintén ugyanúgy kinyújtjuk, mint az elsőt, majd finoman ráfektetjük az almamassza tetejére, egy villával megszurkáljuk, majd egy ecsettel jól lekenjük a maradék tojásfehérjével.
- 170-180 fokos sütőben, 30-35 perc alatt készre sütjük.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 25x25
- Sütés ideje: 35 perc
- Receptkönyvben: 43
- Tegnapi nézettség: 4
- 7 napos nézettség: 37
- Össznézettség: 2796
- Feltöltés dátuma: 2021. január 06.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
PSzaboIstvan
6 recept
Az almás sütemények a kedvenceim, úgyhogy ezt a receptet már egy ideje finomítom. Ízlés szerint készülhet vagy csak zsírral, vagy csak vajjal is, továbbá a tejföl helyett használható víz, tej vagy kefír. A búzadarát pedig fel lehet cserélni zsemlemorzsával, mandulaliszttel vagy dióliszttel. A töltelékbe pedig mehet akár durvábbra darabolt dió, sőt én néha a teljesség kedvéért még megtolom egy kis mákkal is...