r
Nosalty Logó

Almás-fahéjas kalács

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
baghyra
Almás-fahéjas kalács
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 8% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 895 kcal
  • 8% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 3585 kcal
  • 8% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 262 kcal
  • 8% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    20.5 g

Zsír

  • Összesen
    16.8 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    129 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    516.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    58 mg
  • Kálcium
    115 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    40 mg
  • Foszfor
    239 mg
  • Nátrium
    58 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    163.6 g
  • Cukor
    46 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    75.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    136 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    113 micro
  • Kolin:
    99 mg
  • Retinol - A vitamin:
    132 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    39 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    156 micro
Összesen 895 kcal
  • 8% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    82.2 g

Zsír

  • Összesen
    67.1 g
  • Telített zsírsav
    35 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    517 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2066.8 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    233 mg
  • Kálcium
    459 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    161 mg
  • Foszfor
    956 mg
  • Nátrium
    234 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    654.2 g
  • Cukor
    185 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

VÍZ

  • Összesen
    302.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    542 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    83 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    451 micro
  • Kolin:
    395 mg
  • Retinol - A vitamin:
    527 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    155 micro
  • β-crypt
    31 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    622 micro
Összesen 3585 kcal
  • 8% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6 g

Zsír

  • Összesen
    4.9 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    38 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    151.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    34 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    70 mg
  • Nátrium
    17 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    47.9 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    22.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    40 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    29 mg
  • Retinol - A vitamin:
    39 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    46 micro
Összesen 262 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az élesztőt a fél bögre cukorból kivett egy-két kávéskanál cukorral megédesített, langyos tejben felfuttatjuk, míg az élesztő egy kis kúpban majdnem kibukik az edényünk oldalán.
  2. A sót, a maradék cukrot, a tojást és a vajat habosra keverjük, majd hozzáadjuk az élesztős tejet. (Az eredeti recept szobahőmérsékletű vajjal dolgozik; én mindig olvasztottal bűvészkedem.)
  3. Beleszitáljuk a lisztet, és addig gyúrjuk a tésztát, amíg már sem az edény falához, sem a kezünkhöz nem tapad hozzá.
  4. Meleg helyre tesszük, és jó bő fél óráig kelni hagyjuk. Utána leválasztjuk az edény faláról, kicsit átgyúrjuk, majd még egyszer háromnegyed órát kelesztjük.
  5. Amíg a tészta másodszor is megkel, az almákat megmossuk, megpucoljuk, csutkájukat kivágjuk, és nagyjából 2 cm-es kockákra vágjuk őket, majd összekeverjük a fahéjas cukorral. Ekkor érdemes megkóstolni, és ha szükséges, cukrot vagy fahéjat adni hozzá.
  6. Negyedórára ezt is félretesszük, hagyjuk összeérni az ízeket.
  7. Az újból megkelt tésztát cca. fél centi vastagságú, téglalap alakúra nyújtjuk. Hosszában három egyenlő részre metsszük, körülbelül 15-15 cm széles darabokra vágva.
  8. A fahéjas almát minden tésztacsíkon végigpakoljuk, majd a csíkok szélét két oldalról felhajtjuk, és óvatosan összecsipegetjük a töltelék fölött, így összedolgozva a széleket, nehogy sütés közben a töltelék meglépjen a tésztából.
  9. 20 percnyi pihentetést követően vessünk egy gyógy pillantást a tészta széleire, ha valahol szétnyílt, újra dolgozzuk el, majd finoman, egymás felett átemelve a csíkokat, hármasfonással fonjuk össze (nekem ez szinte mindig négykezes művelet).
  10. Kenjük meg a tetejét a tojássárgájával, majd 40-50 perc alatt 200 fokon süssük aranysárgára (vagy amíg a tűpróbát ki nem állja).
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 4 alkalommal
  • Receptkönyvben: 104
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 8672
  • Feltöltés dátuma: 2015. január 24.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Almás-fahéjas kalács
baghyra 9 recept

Évekkel ezelőtt találtam ezt a receptet, miközben valójában almás pirogra vadásztam. Annyira megtetszett, hogy azonnal el is készítettem. Hatalmas sikert arattam vele, és azóta is csodájára jár minden vendégünk. Télen, amikor melengető illatokra vágyik a lélek, ez a foszlós, könnyű kalács tökéletes, és a kóstolóra érkezők arcán elterülő mosoly megéri a ráfordított időt és energiát. Az eredeti recept "классический яблочный пирог по-новому" néven fut. Videót is lehet hozzá találni.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...