Almás-fahéjas kalács
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
baghyra
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 8% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 6% Zsír
Összesen
895
kcal
- 8% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 6% Zsír
Összesen
3585
kcal
- 8% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 20.5 g
Zsír
-
Összesen 16.8 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 129 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 516.7 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 58 mg
-
Kálcium 115 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 40 mg
-
Foszfor 239 mg
-
Nátrium 58 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 163.6 g
-
Cukor 46 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 75.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 136 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 21 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 113 micro
-
Kolin: 99 mg
-
Retinol - A vitamin: 132 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 39 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 156 micro
Összesen
895
kcal
- 8% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 82.2 g
Zsír
-
Összesen 67.1 g
-
Telített zsírsav 35 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 18 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 517 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2066.8 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 233 mg
-
Kálcium 459 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 161 mg
-
Foszfor 956 mg
-
Nátrium 234 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 654.2 g
-
Cukor 185 mg
-
Élelmi rost 23 mg
VÍZ
-
Összesen 302.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 542 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 83 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 451 micro
-
Kolin: 395 mg
-
Retinol - A vitamin: 527 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 155 micro
-
β-crypt 31 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 622 micro
Összesen
3585
kcal
- 8% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6 g
Zsír
-
Összesen 4.9 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 38 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 151.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 34 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 70 mg
-
Nátrium 17 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 47.9 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 22.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 40 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 33 micro
-
Kolin: 29 mg
-
Retinol - A vitamin: 39 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 11 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 46 micro
Összesen
262
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
- Az élesztőt a fél bögre cukorból kivett egy-két kávéskanál cukorral megédesített, langyos tejben felfuttatjuk, míg az élesztő egy kis kúpban majdnem kibukik az edényünk oldalán.
- A sót, a maradék cukrot, a tojást és a vajat habosra keverjük, majd hozzáadjuk az élesztős tejet. (Az eredeti recept szobahőmérsékletű vajjal dolgozik; én mindig olvasztottal bűvészkedem.)
- Beleszitáljuk a lisztet, és addig gyúrjuk a tésztát, amíg már sem az edény falához, sem a kezünkhöz nem tapad hozzá.
- Meleg helyre tesszük, és jó bő fél óráig kelni hagyjuk. Utána leválasztjuk az edény faláról, kicsit átgyúrjuk, majd még egyszer háromnegyed órát kelesztjük.
- Amíg a tészta másodszor is megkel, az almákat megmossuk, megpucoljuk, csutkájukat kivágjuk, és nagyjából 2 cm-es kockákra vágjuk őket, majd összekeverjük a fahéjas cukorral. Ekkor érdemes megkóstolni, és ha szükséges, cukrot vagy fahéjat adni hozzá.
- Negyedórára ezt is félretesszük, hagyjuk összeérni az ízeket.
- Az újból megkelt tésztát cca. fél centi vastagságú, téglalap alakúra nyújtjuk. Hosszában három egyenlő részre metsszük, körülbelül 15-15 cm széles darabokra vágva.
- A fahéjas almát minden tésztacsíkon végigpakoljuk, majd a csíkok szélét két oldalról felhajtjuk, és óvatosan összecsipegetjük a töltelék fölött, így összedolgozva a széleket, nehogy sütés közben a töltelék meglépjen a tésztából.
- 20 percnyi pihentetést követően vessünk egy gyógy pillantást a tészta széleire, ha valahol szétnyílt, újra dolgozzuk el, majd finoman, egymás felett átemelve a csíkokat, hármasfonással fonjuk össze (nekem ez szinte mindig négykezes művelet).
- Kenjük meg a tetejét a tojássárgájával, majd 40-50 perc alatt 200 fokon süssük aranysárgára (vagy amíg a tűpróbát ki nem állja).
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 4 alkalommal
- Receptkönyvben: 104
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 8672
- Feltöltés dátuma: 2015. január 24.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
baghyra
9 recept
Évekkel ezelőtt találtam ezt a receptet, miközben valójában almás pirogra vadásztam. Annyira megtetszett, hogy azonnal el is készítettem. Hatalmas sikert arattam vele, és azóta is csodájára jár minden vendégünk. Télen, amikor melengető illatokra vágyik a lélek, ez a foszlós, könnyű kalács tökéletes, és a kóstolóra érkezők arcán elterülő mosoly megéri a ráfordított időt és energiát. Az eredeti recept "классический яблочный пирог по-новому" néven fut. Videót is lehet hozzá találni.