r
Nosalty Logó

Almás-diós pite (Diós almáspite 4.)

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Júlia
Almás-diós pite (Diós almáspite 4.)
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 3% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tepsi előkészítéséhez és a tészta megkenéséhez

Összesen 652 kcal
  • 3% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tepsi előkészítéséhez és a tészta megkenéséhez

Összesen 6526 kcal
  • 3% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tepsi előkészítéséhez és a tészta megkenéséhez

Összesen 209 kcal
  • 3% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    8.5 g

Zsír

  • Összesen
    37.6 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    113 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    285.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    57 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    42 mg
  • Foszfor
    147 mg
  • Nátrium
    18 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    75.6 g
  • Cukor
    35 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    154.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    246 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    54 micro
  • Kolin:
    55 mg
  • Retinol - A vitamin:
    238 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    87 micro
  • β-crypt
    16 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    103 micro
Összesen 652 kcal
  • 3% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    84.7 g

Zsír

  • Összesen
    375.9 g
  • Telített zsírsav
    181 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    95 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    76 g
  • Koleszterin
    1131 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2858.6 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    184 mg
  • Kálcium
    566 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    419 mg
  • Foszfor
    1473 mg
  • Nátrium
    180 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    756.3 g
  • Cukor
    350 mg
  • Élelmi rost
    62 mg

VÍZ

  • Összesen
    1548.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2460 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    159 mg
  • D vitamin:
    83 micro
  • K vitamin:
    68 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    538 micro
  • Kolin:
    548 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2380 micro
  • α-karotin
    14 micro
  • β-karotin
    866 micro
  • β-crypt
    156 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1031 micro
Összesen 6526 kcal
  • 3% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    2.7 g

Zsír

  • Összesen
    12.1 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    37 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    92.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    48 mg
  • Nátrium
    6 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    24.4 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    50 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    79 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    28 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    33 micro
Összesen 209 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tepsi előkészítéséhez és a tészta megkenéséhez

Elkészítés

A tésztához

  1. A töltelékhez az almákat és a körtéketmegmossuk, meghámozzuk, elnegyedeljük, kivágjuk a magházukat, és nem túl vékony szeletekre vágjuk. Majd azonnal meglocsoljuk az egyik citrom levével.
  2. A kristálycukrot egy jó nagy serpenyőben (el kell férni még az almáknak és körtéknek benne) elkezdjük karamellizálni, majd rádobjuk az almákat, és ráfacsarjuk a másik citrom levét is. Várunk, amíg egy kicsit összeesnek az almák, és a cukor újra elkezd feloldódni, ekkor hozzáadjuk a fahéjat és a vajat, majd felforraljuk az egészet.
  3. Ha felolvadt már a vaj is és a cukor is, akkor a pudingport elkeverjük fél deci hideg vízben, és az almákhoz öntjük, majd további 1 percig forraljuk, vagy amíg eléggé be nem sűrűsödött. Levesszük a tűzről, és hűlni hagyjuk.
  4. A tésztához meglangyosítjuk a tejfölt, beletördeljük a friss élesztőt, beleütjük a tojást, és jól elkeverjük.
  5. A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a cukrot, és végül összegyúrjuk az élesztős tejföllel. Kelesztés nélkül dolgozunk vele, vagy egy egész éjszakán át hűtőben pihentetjük. Csinálunk belőle egy kisebb és egy nagyobb cipót.
  6. A sütőt előmelegítjük, és a piteformámat kivajazzuk, kilisztezzük. Kinyújtjuk a nagyobbik cipónkat, és a piteformába illesztjük, de a fölösleget nem vágjuk le, mert az még kell. Az alját jó sűrűn megszurkáljuk villával.
  7. Az aljára szórjuk a darált diót, ennek a tetejére simíjuk az almás tölteléket, majd erre még rászórjuk a durvára vágott diót (én ezt elfelejtettem, ezért a tojással bekenés után a pite szélére szórtam a diót).
  8. Kinyújtjuk a kisebbik cipót is, és teljesen befedjük vele a pitét. Az oldalán maradt tésztát elkezdjük betűrni a pitéhez, hogy jó vastag legyen a széle és egy villával még megnyomkodjuk, hogy biztosan összetartsanak. A pite tetejére kis nyílásokat vágunk, de nem túl nagyokat, mert akkor kifolyik a töltelék.
  9. Végül a tetejét és a szélét megkenjük a tojás sárgájával, és 40 percig sütjük, vagy amíg aranybarna nem lesz.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Receptkönyvben: 91
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 16778
  • Feltöltés dátuma: 2010. december 05.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A nagypapám nagyon szeret minden olyan süteményt, amiben alma van. Én meg szeretem, ha az almás pitében van jó sok puding is, és ilyen receptet a "66 torta" (Lajos Mari - Hemző Károly) könyvében találtam. Egy kicsit módosítottam rajta, mert nem volt kedvem a rácsokkal pepecselni, ezért egy igazi amerikai almás pite lett belőle, és isteni finom lett.

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tepsi előkészítéséhez és a tészta megkenéséhez

Címlapról ajánljuk

Érkezik az omlós, lekvárral pufira töltött hókifli, minden ünnep kedvence

A hókifli bármilyen alkalomra megfelelő választás, porcukorral bevont külseje miatt azonban karácsonykor jön el igazán az ideje. Szinte elképzelhetetlen nélküle az ünnepi asztal, még a legkritikusabb vendéget is egyből elvarázsolja. A hókifli készítése egyszerű, így bárki nekiláthat, aki egy kis ünnepi hangulatot szeretne csempészni az otthonába. Ezúttal viszont lekvárral is megtöltöttük!

Kristyán Fanni

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...