Almás császármorzsa almahabbal
- 6% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 8% Zsír
A tésztához
-
75g finomliszt273 kcal
-
100g tej56 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
6g vaj45 kcal
-
0g só0 kcal
-
25g cukor97 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
25g mazsola75 kcal
-
13g vaj90 kcal
Az almás változathoz
-
100g alma47 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
10g tojásfehérje5 kcal
- 6% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 8% Zsír
A tésztához
-
300g finomliszt1092 kcal
-
400g tej224 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
0g só0 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
2g citromhéj1 kcal
-
100g mazsola299 kcal
-
50g vaj359 kcal
Az almás változathoz
-
400g alma187 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
40g tojásfehérje21 kcal
- 6% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 8% Zsír
A tésztához
-
18.3g finomliszt67 kcal
-
24.4g tej14 kcal
-
13.4g tojás17 kcal
-
1.5g vaj11 kcal
-
0g só0 kcal
-
6.1g cukor24 kcal
-
0.1g citromhéj0 kcal
-
6.1g mazsola18 kcal
-
3.1g vaj22 kcal
Az almás változathoz
-
24.4g alma11 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
2.4g tojásfehérje1 kcal
- 6% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 19.1 g
Zsír
-
Összesen 22.8 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 220 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 627.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 43 mg
-
Kálcium 179 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 37 mg
-
Foszfor 217 mg
-
Nátrium 147 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 119 g
-
Cukor 55 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 138.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 208 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 47 micro
-
Kolin: 160 mg
-
Retinol - A vitamin: 203 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 54 micro
-
β-crypt 14 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 283 micro
- 6% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 76.6 g
Zsír
-
Összesen 91.1 g
-
Telített zsírsav 49 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 25 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 881 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2510.6 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 171 mg
-
Kálcium 717 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 149 mg
-
Foszfor 869 mg
-
Nátrium 586 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 475.9 g
-
Cukor 220 mg
-
Élelmi rost 21 mg
VÍZ
-
Összesen 555.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 834 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 21 mg
-
D vitamin: 159 micro
-
K vitamin: 18 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 189 micro
-
Kolin: 638 mg
-
Retinol - A vitamin: 813 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 216 micro
-
β-crypt 58 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1132 micro
- 6% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.7 g
Zsír
-
Összesen 5.6 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 54 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 153.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 44 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 53 mg
-
Nátrium 36 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 29.1 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 33.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 51 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 39 mg
-
Retinol - A vitamin: 50 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 13 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 69 micro
Hozzávalók
Elkészítés
A tésztához
- Szétválasztjuk a tojásokat, a sárgáját egy magasabb falú, öblösebb edénybe gyűjtjük, ebben kavarjuk ki a kész tésztát. Hozzáadjuk az olvasztott vajat (margarint), a cukrot és csipetnyi sót, majd simára keverjük habverővel.
- A tej felét beleöntjük, majd a lisztet és a tej másik felét felváltva, fokozatosan adagolva keverjük az alapmasszánkhoz.
- Ha simára kevertük, reszeljük bele egy alaposan megmosott citrom héjának negyedét, felét.
- A félretett tojásfehérjét verjük kemény habbá. Fontos, hogy kemény habot kapjunk, ez teszi ugyanis lággyá a masszánkat. Óvatosan forgassuk bele fakanál segítségével a tésztánkba.
- Mazsolát ízlés szerint adhatunk hozzá, érdemes a szárított szőlőszemeken rajtmaradt szárakat lecsipegetni, mielőtt felhasználjuk őket.
- Kész a tésztánk, jöhet a sütés. Két utat választhatunk. Ha serpenyőben sütjük vajon, akkor válasszunk nagyobb, szélesebb serpenyőt. Ezt az adag tésztát kb. két részletben tudjuk megsütni. Olvasszunk vajat a serpenyőben, kicsit oszlassuk el az alján, majd öntsük rá a tészta felét. Hagyjuk sülni kis ideig, majd falapáttal forgassunk egyet rajta, hogy a sültebb részek kerüljenek a felszínre, és a híg massza lefolyhasson. Szükség szerint adagoljunk hozzá vajat, lényeg, hogy ne égjen meg a tésztánk, és szép aranybarnára süljön (kb. 20–30 perc).
- A másik mód a tepsiben sütés. Ebben az esetben olajat öntünk egy közepes méretű tepsibe kb. fél cm vastagságban. Ráöntjük a tésztát, és betoljuk előmelegített, közepes hőmérsékletű sütőbe. 10 perc múlva kavarunk rajta egyet, és hagyjuk tovább sülni. Ezt ismételgetjük addig, amíg teljesen át nem sül a tészta, és szép morzsássá válik (kb. 40 perc).
- Almás császármorzsa:
- Különlegesebbé tehetjük a császármorzsát, ha pépesre reszelünk két-három nagyobb, hámozott almát, amit szűrőn lecsöpögtetünk (ezt megihatjuk), majd a pépet hozzákeverjük a tésztához. Szórjuk meg kevés fahéjjal, majd süthetjük is.
- Készíthetünk a tetejére almahabot. Egy-két tojásfehérjét kemény habbá verünk, amihez hozzákeverünk egy pépesre reszelt almát és egy teáskanál barnacukrot. A kisült császármorzsából háromnegyedig megtöltünk egy szufléformát, rámerünk a tetejére a habból, és 10-15 percig szárítjuk sütőben.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 25 alkalommal
- Receptkönyvben: 58
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 7676
- Feltöltés dátuma: 2012. január 24.
Ajánló
A nagymama baracklekvárjával még teljesebbé tehetjük a morzsánkat, de egyszerűen porcukorral megszórva is tálalhatjuk. Ha almahabot készítünk a tetejére, akkor érdemes a még meleg almahabot megszórni kevés barnacukorral, vagy rácsurgatni egy kis mézet.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
A császármorzsa számomra gyerekkorom egyik legkedvesebb édessége. Egyszerű desszert, de van néhány aranyszabály, amely nélkül elveszíti könnyeddségét, puhaságát. Az egyik titok, hogy az alapmasszába keményre vert tojáshabot forgatunk, csak óvatosan, hogy ne törjük össze a habot. Így egy szellős, könnyed tésztát kapunk. A másik a minőségi vaj, amelyet nemcsak az alaptésztába teszünk, hanem serpenyőben ezen sütjük. A vaj aranylóan bevonja a morzsákat, puhítja és fényessé teszi őket. Ajánlom az almás változatot, a hab a tetején igazán nemessé teszi, mint amilyen monarchiabeli őse volt.