r
Nosalty Logó

Almás császármorzsa almahabbal

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Almás császármorzsa almahabbal
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A tésztához

Az almás változathoz

Összesen 757 kcal
  • 6% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A tésztához

Az almás változathoz

Összesen 3026 kcal
  • 6% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A tésztához

Az almás változathoz

Összesen 185 kcal
  • 6% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    19.1 g

Zsír

  • Összesen
    22.8 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    220 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    627.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    43 mg
  • Kálcium
    179 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    37 mg
  • Foszfor
    217 mg
  • Nátrium
    147 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    119 g
  • Cukor
    55 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    138.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    208 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    47 micro
  • Kolin:
    160 mg
  • Retinol - A vitamin:
    203 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    54 micro
  • β-crypt
    14 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    283 micro
Összesen 757 kcal
  • 6% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    76.6 g

Zsír

  • Összesen
    91.1 g
  • Telített zsírsav
    49 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    25 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    881 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2510.6 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    171 mg
  • Kálcium
    717 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    149 mg
  • Foszfor
    869 mg
  • Nátrium
    586 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    475.9 g
  • Cukor
    220 mg
  • Élelmi rost
    21 mg

VÍZ

  • Összesen
    555.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    834 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    21 mg
  • D vitamin:
    159 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    189 micro
  • Kolin:
    638 mg
  • Retinol - A vitamin:
    813 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    216 micro
  • β-crypt
    58 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1132 micro
Összesen 3026 kcal
  • 6% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.7 g

Zsír

  • Összesen
    5.6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    54 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    153.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    44 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    53 mg
  • Nátrium
    36 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    29.1 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    33.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    51 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    39 mg
  • Retinol - A vitamin:
    50 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    69 micro
Összesen 185 kcal

Hozzávalók

A tésztához

Az almás változathoz

Elkészítés

A tésztához

  1. Szétválasztjuk a tojásokat, a sárgáját egy magasabb falú, öblösebb edénybe gyűjtjük, ebben kavarjuk ki a kész tésztát. Hozzáadjuk az olvasztott vajat (margarint), a cukrot és csipetnyi sót, majd simára keverjük habverővel.
  2. A tej felét beleöntjük, majd a lisztet és a tej másik felét felváltva, fokozatosan adagolva keverjük az alapmasszánkhoz.
  3. Ha simára kevertük, reszeljük bele egy alaposan megmosott citrom héjának negyedét, felét.
  4. A félretett tojásfehérjét verjük kemény habbá. Fontos, hogy kemény habot kapjunk, ez teszi ugyanis lággyá a masszánkat. Óvatosan forgassuk bele fakanál segítségével a tésztánkba.
  5. Mazsolát ízlés szerint adhatunk hozzá, érdemes a szárított szőlőszemeken rajtmaradt szárakat lecsipegetni, mielőtt felhasználjuk őket.
  6. Kész a tésztánk, jöhet a sütés. Két utat választhatunk. Ha serpenyőben sütjük vajon, akkor válasszunk nagyobb, szélesebb serpenyőt. Ezt az adag tésztát kb. két részletben tudjuk megsütni. Olvasszunk vajat a serpenyőben, kicsit oszlassuk el az alján, majd öntsük rá a tészta felét. Hagyjuk sülni kis ideig, majd falapáttal forgassunk egyet rajta, hogy a sültebb részek kerüljenek a felszínre, és a híg massza lefolyhasson. Szükség szerint adagoljunk hozzá vajat, lényeg, hogy ne égjen meg a tésztánk, és szép aranybarnára süljön (kb. 20–30 perc).
  7. A másik mód a tepsiben sütés. Ebben az esetben olajat öntünk egy közepes méretű tepsibe kb. fél cm vastagságban. Ráöntjük a tésztát, és betoljuk előmelegített, közepes hőmérsékletű sütőbe. 10 perc múlva kavarunk rajta egyet, és hagyjuk tovább sülni. Ezt ismételgetjük addig, amíg teljesen át nem sül a tészta, és szép morzsássá válik (kb. 40 perc).
  8. Almás császármorzsa:
  9. Különlegesebbé tehetjük a császármorzsát, ha pépesre reszelünk két-három nagyobb, hámozott almát, amit szűrőn lecsöpögtetünk (ezt megihatjuk), majd a pépet hozzákeverjük a tésztához. Szórjuk meg kevés fahéjjal, majd süthetjük is.
  10. Készíthetünk a tetejére almahabot. Egy-két tojásfehérjét kemény habbá verünk, amihez hozzákeverünk egy pépesre reszelt almát és egy teáskanál barnacukrot. A kisült császármorzsából háromnegyedig megtöltünk egy szufléformát, rámerünk a tetejére a habból, és 10-15 percig szárítjuk sütőben.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 25 alkalommal
  • Receptkönyvben: 58
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 7676
  • Feltöltés dátuma: 2012. január 24.

Ajánló

A nagymama baracklekvárjával még teljesebbé tehetjük a morzsánkat, de egyszerűen porcukorral megszórva is tálalhatjuk. Ha almahabot készítünk a tetejére, akkor érdemes a még meleg almahabot megszórni kevés barnacukorral, vagy rácsurgatni egy kis mézet.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A császármorzsa számomra gyerekkorom egyik legkedvesebb édessége. Egyszerű desszert, de van néhány aranyszabály, amely nélkül elveszíti könnyeddségét, puhaságát. Az egyik titok, hogy az alapmasszába keményre vert tojáshabot forgatunk, csak óvatosan, hogy ne törjük össze a habot. Így egy szellős, könnyed tésztát kapunk. A másik a minőségi vaj, amelyet nemcsak az alaptésztába teszünk, hanem serpenyőben ezen sütjük. A vaj aranylóan bevonja a morzsákat, puhítja és fényessé teszi őket. Ajánlom az almás változatot, a hab a tetején igazán nemessé teszi, mint amilyen monarchiabeli őse volt.

Hozzávalók

A tésztához

Az almás változathoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...