Almarózsás vaníliás pite
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 3% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 9% Zsír
A tésztához (két adag)
-
70g finomliszt255 kcal
-
45g vaj323 kcal
-
4g porcukor15 kcal
-
1g só0 kcal
-
12g víz0 kcal
A töltelékhez (egy adag)
-
100g tej56 kcal
-
12g tojássárgája39 kcal
-
8 kcal
-
24g cukor93 kcal
-
8g finomliszt29 kcal
-
300g alma140 kcal
Összesen
958
kcal
- 3% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 9% Zsír
A tésztához (két adag)
-
350g finomliszt1274 kcal
-
225g vaj1613 kcal
-
20g porcukor77 kcal
-
6g só0 kcal
-
60g víz0 kcal
A töltelékhez (egy adag)
-
500g tej280 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
120g cukor464 kcal
-
40g finomliszt146 kcal
-
1500g alma702 kcal
Összesen
4788
kcal
- 3% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 9% Zsír
A tésztához (két adag)
-
12.1g finomliszt44 kcal
-
7.8g vaj56 kcal
-
0.7g porcukor3 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
2.1g víz0 kcal
A töltelékhez (egy adag)
-
17.3g tej10 kcal
-
2.1g tojássárgája7 kcal
-
0.3g vaníliás cukor1 kcal
-
4.2g cukor16 kcal
-
1.4g finomliszt5 kcal
-
51.9g alma24 kcal
Összesen
166
kcal
- 3% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 14 g
Zsír
-
Összesen 42.9 g
-
Telített zsírsav 25 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 227 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 941 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 34 mg
-
Kálcium 169 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 32 mg
-
Foszfor 172 mg
-
Nátrium 531 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 131.3 g
-
Cukor 62 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 265.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 362 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 26 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 47 micro
-
Kolin: 124 mg
-
Retinol - A vitamin: 346 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 155 micro
-
β-crypt 34 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 224 micro
Összesen
958
kcal
- 3% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 70.2 g
Zsír
-
Összesen 214.5 g
-
Telített zsírsav 125 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 60 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 1135 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4705 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 169 mg
-
Kálcium 846 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 161 mg
-
Foszfor 858 mg
-
Nátrium 2654 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 656.3 g
-
Cukor 311 mg
-
Élelmi rost 43 mg
VÍZ
-
Összesen 1329.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1808 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 62 mg
-
D vitamin: 131 micro
-
K vitamin: 47 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 236 micro
-
Kolin: 621 mg
-
Retinol - A vitamin: 1732 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 773 micro
-
β-crypt 168 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1118 micro
Összesen
4788
kcal
- 3% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 2.4 g
Zsír
-
Összesen 7.4 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 39 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 162.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 29 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 30 mg
-
Nátrium 92 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22.7 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 46 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 63 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 60 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 27 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 39 micro
Összesen
166
kcal
Hozzávalók
A tésztához (két adag)
-
35 dkg finomliszt
-
22.5 dkg vaj
-
1 púpozott ek porcukor
-
60 ml víz
A töltelékhez (egy adag)
-
0.5 l tej
-
3 db tojássárgája
-
1 csomag vaníliás cukor
-
6 púpozott ek cukor
-
4 csapott ek finomliszt
Elkészítés
A tésztához (két adag)
- A fagyos vajat gyors mozdulatokkal vágjuk kis kockákra, majd a többi hozzávalóval együtt, kivéve a teljes víz mennyiséget, a fent jelölt mennyiség kb. a felét, tegyük késes aprítógépbe, majd kapcsoljuk be a gépet. Csak addig aprítsuk, amíg morzsás állagot nem kapunk, ha szükségét látjuk, öntsünk hozzá még jeges vizet, de csak kis adagokban. Addig keverjük, amíg látjuk, hogy kezd összeállni, ekkor vegyük ki, gyors mozdulatokkal formáljunk belőle cipót (nem kell gyúrni).
- Mérjük meg, majd osszuk kétfelé, csomagoljuk folpackba, és tegyük a hűtőbe legalább fél órára.
- Ha a tészta eleget pihent, lisztezett felületen kinyújtjuk, és a sodrófa segítségével a piteformába egyengetjük (ha egy pitét szeretnénk készíteni, csak az egyik darab tésztára lesz szükségünk, a másik három-négy napig eláll a hűtőben, de jól tűri a fagyasztást is, így bármikor felhasználható). Ha elkészültünk, néhány helyen villával megszurkáljuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig elősütjük.
- A krémet az elősütött pitetésztára simítjuk, majd szépen sorban, szorosan kirakjuk az almarózsákkal. Visszatoljuk a forró sütőbe, és 35-40 perc alatt készre sütjük. Nem bírtam kivárni, hogy teljesen kihűljön, így langyosan szeleteltem fel, fahéjas porcukorral hintettem meg a tetejét!
A töltelékhez (egy adag)
- Közben egy edénybe mérjük a lisztet, a cukrokat, hozzáadjuk a tojások sárgáit, egy kevéske tejet, és csomómentesre keverjük. Hozzáöntjük a maradék tejet, és folyamatos keverés mellett sűrű krémmé főzzük.
- Az almákat félbevágjuk, magházukat eltávolítjuk. Ha rendelkezünk éles gyaluval, akkor azon vékony cikkelyekre vágjuk, ha nem, akkor éles késsel a lehető legvékonyabb szeletekre.
- Innentől két lehetőségünk van, vagy forrásban lévő cukros vízbe dobjuk a felszeletelt almákat, és néhány percig forraljuk, vagy mikróban melegítjük néhány percig, amíg kicsit meg nem puhulnak és formázhatóvá válnak. Nem használok mikrohullámú sütőt, így én az első verzió alkalmazásával készítettem, néhány perc után szűrőlapáttal papírtörlőre szedtem az almaszeleteket, és szépen elkezdtem megformálni a rózsákat. A kisebb, rövidebb darabokból a közepét tekertem össze, majd a formásabb nagyobb szeleteket szépen köré igazítva, próbáltam rózsát formálni. Az elsők katasztrófába torkollottak, de a harmadik-negyedik után kezdtem ráérezni a dologra! :)
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 22
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 53
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 3629
- Feltöltés dátuma: 2015. február 13.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
Engem is elért az almarózsa "őrület", úgy éreztem, ki kell próbálnom! :))) Ez a vaníliás szépség lett a végeredménye...