Ajvár kezdőknek Somikatus konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Somikatus
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 1% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
200g padlizsán48 kcal
-
360g kápia paprika77 kcal
-
36g vöröshagyma13 kcal
-
5g fokhagyma6 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
3g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1g bazsalikom0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
6g cukor23 kcal
-
3g ecet1 kcal
-
0 kcal
-
34g napraforgó olaj301 kcal
-
40g paradicsom7 kcal
Összesen
476
kcal
- 1% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
1000g padlizsán238 kcal
-
1800g kápia paprika384 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
24g fokhagyma32 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
17g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
6g bazsalikom1 kcal
-
0g chili0 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
15g ecet3 kcal
-
0 kcal
-
170g napraforgó olaj1503 kcal
-
200g paradicsom36 kcal
Összesen
2379
kcal
- 1% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
29.1g padlizsán7 kcal
-
52.3g kápia paprika11 kcal
-
5.2g vöröshagyma2 kcal
-
0.7g fokhagyma1 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0.5g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.2g bazsalikom0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0.9g cukor3 kcal
-
0.4g ecet0 kcal
-
0 kcal
-
4.9g napraforgó olaj44 kcal
-
5.8g paradicsom1 kcal
Összesen
69
kcal
- 1% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 86% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.8 g
Zsír
-
Összesen 35.4 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1585.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 60 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 72 mg
-
Foszfor 149 mg
-
Nátrium 1299 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 41 g
-
Cukor 28 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 521.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 485 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 19 mg
-
C vitamin: 391 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 31 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 191 micro
-
Kolin: 35 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 99 micro
-
β-karotin 5038 micro
-
β-crypt 1447 micro
-
Likopin 1029 micro
-
Lut-zea 338 micro
Összesen
476
kcal
- 1% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 86% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 29 g
Zsír
-
Összesen 176.8 g
-
Telített zsírsav 23 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 79 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 65 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7928.6 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 301 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 358 mg
-
Foszfor 744 mg
-
Nátrium 6494 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 205.2 g
-
Cukor 138 mg
-
Élelmi rost 65 mg
VÍZ
-
Összesen 2605.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2427 micro
-
B6 vitamin: 6 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 97 mg
-
C vitamin: 1953 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 156 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 22 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 954 micro
-
Kolin: 177 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 497 micro
-
β-karotin 25192 micro
-
β-crypt 7235 micro
-
Likopin 5146 micro
-
Lut-zea 1690 micro
Összesen
2379
kcal
- 1% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 86% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.8 g
Zsír
-
Összesen 5.1 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 230.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 9 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 22 mg
-
Nátrium 189 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 75.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 71 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 57 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 28 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 14 micro
-
β-karotin 732 micro
-
β-crypt 210 micro
-
Likopin 150 micro
-
Lut-zea 49 micro
Összesen
69
kcal
Hozzávalók
-
1.8 kg kápia paprika
-
2 közepes db vöröshagyma
-
8 gerezd fokhagyma
-
1 db babérlevél
-
2 ek bors
-
2 ek bazsalikom
-
3 ek cukor
-
3 ek ecet
-
1 ek őrölt fűszerkömény
-
2 közepes db paradicsom
Elkészítés
- A padlizsánokat és a paprikákat megmossuk, félbevágjuk. A paprikák magját eltávolítjuk, a padlizsánt hústűvel megszurkáljuk.
- A padlizsánt és a paprikát külön tepsibe rendezzükvágott oldalukkal lefelé,és forró sütőbe tesszük. A paprikát addig sütjük, ameddig a héján nem látszik, hogy könnyen eltávolítható. (Látszik, hogy elválik a húsától, kicsit kiemelkedik a héja, mint egy buborék.) Apaprikánál ez nekem 30 perc volt, a padlizsánt kb.45-50 percig sütöttem, már elkezdett feketedni a teteje. (A paprikánál nem vártam meg a feketedést, mert amelyiknél megvártam, az annyira összesült, hogy alig maradt húsa.)
- Miután kivesszüka sütőből,alufóliával letakarjukkb. 10 percre, majd a héját egyszerűen lehúzzuk. A padlizsán puha húsát kikanalazzuk.
- A paradicsomot 1 percre forró vízbe dobjuk, hogy a héját könnyen le tudjukhúzni.
- Egy nagy edényben az apróra vágott hagymát az egész gerezd fokhagymákkal és a babérlevéllel megpirítjuk.
- A babérlevelet kivesszük, és a hagymához adjuka padlizsánt, a paprikát és a héjától megfosztott kockákra vágott paradicsomot.
- Az egészet botmixerrel jól összepépesítjük, majd felforraljuk.
- A fűszereket ízlés szerint adagoljuk, én a fenti mennyiségeket adtam hozzá. Kóstoljuk meg, ha kell, fűszerezzük tovább.
- Belekeverünk 1 ek nátrium benzoátot, és a kívánt sűrűségűre főzzük. (Én kb. 15-20 percig főztem, sűrű krémes állagú lett.)
- Az üvegeket jól kimossuk, én úgy szoktam, hogy mosás után az üveg aljára kb.1 cm vizet teszek, mikróban felforralom, majd kiveszem az üvegeket (vigyázat, forró,ronggyal fogjukmeg!), és kiöntöm az üvegből a forró vizet.
- A forró paprikakrémet merőkanállal kanalazzuk az üvegekbe (tegyüktálcára az üvegeket a paprikás edény mellé, és merőkanállal ügyeskedjükbele a krémet, de ne fogjukközben az üveget, mert ha kicsöppen, leforráz).
- Amikor megtelt az üveg, megfogjukaz oldalát ronggyal, kicsit összerázzuk, majd a tetejére kb. 1 cm vastagságban étolajat öntünk.
- A tetejét szorosan rátekerjük, majd 1-2 percre fejre fordítjukaz üveget. Akkor jó, ha nem szivárog sehol.
- Az üvegeket újságpapírba csomagoljuk, majd egy lavórba tesszükőket egymás mellé,minél több réteg konyharuhával, törölközővel betakarjuk.
- Legalább 1 napig hagyjuka dunsztban, majd mehet a kamrába.
- Felbontás után tartsukhűtőben!
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés ideje: 80 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 91
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 14495
- Feltöltés dátuma: 2013. augusztus 08.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Somikatus
25 recept
Egy étteremben csevapot ettünk, ami mellé ajvárt kínáltak. Nagyon finom volt, többször eszembe jutott, hogy ilyent én is szeretnék készíteni. Több receptet elolvastam, majd ezekből ötletet merítve elkészítettem életem első ajvárját. Kicsit féltem tőle, mert elég bonyolultnak tűnt, de nem bántam meg, hogy belevágtam, mert nagyon finom lett. Ebből a mennyiségből 5 db 370 ml-es üveg telt meg, és lett még egy egészen kicsi üveg, amit kóstolónak szántam, és igen hamar el is fogyott.