Áfonyás tarte
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Országh Kitti
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
- 6% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 17% Zsír
A tésztához
-
25g finomliszt91 kcal
-
20g vaj143 kcal
-
17g porcukor65 kcal
-
1g víz0 kcal
-
6 kcal
A creme patissiere-hez
-
83g tej47 kcal
-
13 kcal
-
23g tojássárgája75 kcal
-
20g porcukor77 kcal
-
10g kukoricaliszt36 kcal
-
25g habtejszín73 kcal
-
42g áfonya24 kcal
Összesen
650
kcal
- 6% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 17% Zsír
A tésztához
-
150g finomliszt546 kcal
-
120g vaj860 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
8g víz0 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
A creme patissiere-hez
-
500g tej280 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
140g tojássárgája451 kcal
-
120g porcukor464 kcal
-
60g kukoricaliszt218 kcal
-
150g habtejszín438 kcal
-
250g áfonya143 kcal
Összesen
3903
kcal
- 6% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 17% Zsír
A tésztához
-
9.2g finomliszt34 kcal
-
7.4g vaj53 kcal
-
6.1g porcukor24 kcal
-
0.5g víz0 kcal
-
0.6g vaníliás cukor2 kcal
A creme patissiere-hez
-
30.7g tej17 kcal
-
1.2g vaníliás cukor5 kcal
-
8.6g tojássárgája28 kcal
-
7.4g porcukor29 kcal
-
3.7g kukoricaliszt13 kcal
-
9.2g habtejszín27 kcal
-
15.4g áfonya9 kcal
Összesen
241
kcal
- 6% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 37% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 10.7 g
Zsír
-
Összesen 32.6 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 324 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 446.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 23 mg
-
Kálcium 168 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 166 mg
-
Nátrium 65 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 79.4 g
-
Cukor 50 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 71.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 297 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 57 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 61 micro
-
Kolin: 205 mg
-
Retinol - A vitamin: 289 micro
-
α-karotin 9 micro
-
β-karotin 81 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 294 micro
Összesen
650
kcal
- 6% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 37% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 63.9 g
Zsír
-
Összesen 195.4 g
-
Telített zsírsav 109 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 59 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 1944 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2679.2 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 139 mg
-
Kálcium 1006 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 124 mg
-
Foszfor 997 mg
-
Nátrium 393 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 476.1 g
-
Cukor 301 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 430.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1780 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 25 mg
-
D vitamin: 340 micro
-
K vitamin: 62 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 365 micro
-
Kolin: 1232 mg
-
Retinol - A vitamin: 1736 micro
-
α-karotin 53 micro
-
β-karotin 484 micro
-
β-crypt 47 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1762 micro
Összesen
3903
kcal
- 6% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 37% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 3.9 g
Zsír
-
Összesen 12 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 119 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 164.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 62 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 61 mg
-
Nátrium 24 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 29.2 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 26.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 109 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 21 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 22 micro
-
Kolin: 76 mg
-
Retinol - A vitamin: 107 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 30 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 108 micro
Összesen
241
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
A tésztához
- Összegyúrjuk a tésztához az átszitált lisztet, a porcukor és a szobahőmérsékletűre engedett vajat, majd hozzálöttyintjük a vizet, és a vaníliás cukorral is összedolgozzuk. Hűtőbe tesszük pihenni legalább 45 percre.
- Egy 26 cm-es piteformába belehelyezzük a tésztagömböcöt, és szépen az ujjainkkal elegyengetjük benne. Próbáljuk egyenletesen kiteríteni: ha itt-ott kilyukadna, tapasszuk össze. Újabb pihentetés, ezúttal 30 percig csücsüljön a hűtőben a tészta. Ezután kivesszük, és 160 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 percig sütjük. Figyelgessük, mikor aranybarnára sül, kivehetjük. Hagyjuk pihenni, a vajas tésztát nem szabad forrón megpiszkálni, különben szétesik.
- Addig elkészítjük a krémet: 4 deci tejet a vaníliás cukorral felteszünk melegedni alacsony hőmérsékleten: ha forráspont közelébe ér, lehúzhatjuk a tűzről.
- Ezalatt összedolgozzuk a tojássárgájákat a cukorral, illetve óvatosan és fokozatosan a kukoricaliszttel és a maradék 1 deci tejjel.
- A vaníliás tejet és a tojássárgájás keveréket óvatosan, lassan, de határozottan összedolgozzuk. Ha ezzel megvagyunk, visszatesszük közepes lángra felforrni a tojásos-tejes-kukoricalisztes keveréket. Ha elkezd sűrűsödni, jó úton járunk: nem kell megijedni, teljesen sűrű lesz, kevergessük folyamatosan.
- Pihentetés következik legalább egy óráig, ezalatt felverjük a behűtött tejszínt.
- Az óra leteltével összedolgozzuk a krémet és a tejszínhabot óvatosan, majd a kész vajas tésztánkra halmozzuk egyenletesen.
- Végezetül rádobáljuk az áfonyaszemeket. Legalább 2órán át hűtjük.
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 26
- Sütés ideje: 20 perc
- Receptkönyvben: 112
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 7091
- Feltöltés dátuma: 2013. szeptember 05.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Országh Kitti
34 recept
Kerestem egy mennyei pitereceptet, olyat, amitől tényleg mindenki olvadozni fog. Több leírás egyesítéséből és saját kútfőből született meg ennek a világszerte ismert pitének, a tartnak az ötlete, ezúttal áfonyával. A hosszú folyamat után nagyon elégedettek leszünk!