Áfonyás gnocchi camembert-szósszal
- 5% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
250g burgonya144 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
63g finomliszt228 kcal
-
1g só0 kcal
-
30g áfonya17 kcal
-
25g dió164 kcal
-
63g habtejszín183 kcal
-
31g camembert sajt94 kcal
-
0g rózsabors0 kcal
-
50g áfonyadzsem139 kcal
-
38g vörösbor32 kcal
-
30g áfonya17 kcal
- 5% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
1000g burgonya578 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
250g finomliszt910 kcal
-
3g só0 kcal
-
120g áfonya68 kcal
-
100g dió654 kcal
-
250g habtejszín730 kcal
-
125g camembert sajt375 kcal
-
0g rózsabors0 kcal
-
200g áfonyadzsem556 kcal
-
150g vörösbor128 kcal
-
120g áfonya68 kcal
- 5% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
42.1g burgonya24 kcal
-
2.3g tojás3 kcal
-
10.5g finomliszt38 kcal
-
0.1g só0 kcal
-
5.1g áfonya3 kcal
-
4.2g dió28 kcal
-
10.5g habtejszín31 kcal
-
5.3g camembert sajt16 kcal
-
0g rózsabors0 kcal
-
8.4g áfonyadzsem23 kcal
-
6.3g vörösbor5 kcal
-
5.1g áfonya3 kcal
- 5% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 23.8 g
Zsír
-
Összesen 45.4 g
-
Telített zsírsav 19 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 137 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1485.3 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 33 mg
-
Kálcium 244 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 119 mg
-
Foszfor 457 mg
-
Nátrium 623 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 130.1 g
-
Cukor 35 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 320.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 271 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 48 mg
-
D vitamin: 30 micro
-
K vitamin: 19 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 106 micro
-
Kolin: 101 mg
-
Retinol - A vitamin: 266 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 66 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 141 micro
- 5% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 95.3 g
Zsír
-
Összesen 181.5 g
-
Telített zsírsav 76 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 43 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 53 g
-
Koleszterin 548 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5941.4 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 131 mg
-
Kálcium 977 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 474 mg
-
Foszfor 1827 mg
-
Nátrium 2493 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 520.4 g
-
Cukor 139 mg
-
Élelmi rost 37 mg
VÍZ
-
Összesen 1281.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1084 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 191 mg
-
D vitamin: 120 micro
-
K vitamin: 75 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 424 micro
-
Kolin: 403 mg
-
Retinol - A vitamin: 1062 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 263 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 566 micro
- 5% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4 g
Zsír
-
Összesen 7.6 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 23 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 250.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 41 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 77 mg
-
Nátrium 105 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 21.9 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 54 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 46 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 45 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 11 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 24 micro
Hozzávalók
-
1 kg burgonya
-
1 db tojás
-
0.5 teáskanál só
-
12 dkg áfonya
-
2.5 dl habtejszín
-
12.5 dkg camembert sajt
-
1 teáskanál rózsabors
-
1.5 dl vörösbor
-
12 dkg áfonya
Elkészítés
- A krumplikat héjában megfőzzük. Ügyeljünk arra, hogy nagyjából egyforma méretűek legyenek, és főzés közben ne repedjen meg a héjuk. Ez fontos a kocakrumplifőzők kedvéért. A gnocchit nem lehet "csak úgy" főtt krumpliból csinálni. Az a lelke, hogy minél több keményítőt tartsunk benn a krumpliban, és annál kevesebb liszt kell majd hozzá. Ha az egyik krumpli kétszer akkora, mint a másik, akkor mire a nagy megfő, a kicsi szétreped, vizes lesz, a gnocchi meg fojtós, mert sok liszt kell majd hozzá. Ez az az érzés, amikor a szilvásgombóc vagy a nudli tésztája krémként odaragad a szájpadlásodra, a fogaidra...Ha megfőttek, még forrón pucoljuk meg, és törjük össze. Hagyjuk hűlni.
- Közben egy serpenyőben zsiradék nélkül pirítsuk meg az apróra vágott diót.
- A szószhoz melegítsük fel a tejszínt, és tegyük bele kis darabokra vágott camembert-t. Szórjuk bele a rózsaborsot, és forraljuk össze. Kissé sózzuk.
- A vörösbort öntsük serpenyőbe, és kanalazzuk bele a dzsemet és az áfonyát. Egyszer forraljuk össze.
- Ha a krumpli meghűlt, gyúrjuk össze a sóval, tojással és a liszttel addig, amíg egy nem ragadós tésztát kapunk. Ekkor lapítsuk ki egy kicsit, szórjuk meg az áfonyával, és óvatosan gyúrjuk bele.
- A tésztát vágjuk darabokra, minden darabból sodorjunk kb. 2 cm átmérőjű hengert. Ezeket vágjuk kb. 2 cm-es darabokra, majd egy villa mintáját nyomkodjuk mindegyik tetejébe.
- Forró vízben addig főzzük, amíg fel nem úsznak a víz tetejére. Szűrővel kiszedjük, hideg víz alá tartjuk, lecsepegtetjük, majd a szósszal, a dióval és a dzsemmel tálaljuk.
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 276
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 15120
- Feltöltés dátuma: 2011. november 19.
Ajánló
pH besorolás: közepesen savasít
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Ilyen tájban (kicsit előbb) érnek, de főleg így szép hoszzú ősszel, az áfonyafélék. Közel 300 faj létezik belőlük, de csak hármat tartanak számon gyógyászati és egészségügyi szempontból. Ez a tőzegáfonya, a kék áfonya és a vörös áfonya. Hatóanyagaik értékes részei nagyrészt főzés után is megmaradnak. "A legértékesebb áfonyaféleség a vörös áfonya (havasi meggy, kövi málna) 10-30 cm magas örökzöld félcserje. Szigorúan védett. (Viszont kertészetekben már lehet kapni, mi most vettünk 5 kis bokorral.) Egészen fantasztikus hatását bizonyították mostanában. A vörös áfonya olyan A típusú proanticianidineket tartalmaz, amik az oxaliplatin tartalmú, jelenleg az egyik leghatásosabb rákellenes gyógyszerünk hatékonyságát hatszorosára fokozza. A ráksejtek így nem képesek a gyógyszerrel szemben rezisztenciát (közömbösítő hatást) kifejleszteni! Ezt a proanticianidin fajtát eddig semmilyen más gyümölcsben nem találták meg. A fekete áfonya vagy kék az Erika félék családjába tartozó északon lombhullató, délebbre örökzöld cserje. Legfőbb gyógyhatása a benne lévő quercetinnek van (pl. influenza, nátha). A Tamiflu egyik hatóanyaga is quercetin (a másik a sikiminsav). Ez ma a leghatékonyabb influenza elleni vírus ölő gyógyszerünk! Antocianidin tartalma is magas. A második világháborúban az éjszakai bevetést végrehajtó pilótáknak kötelező volt fogyasztani, mert a látást jelentősen javítja. A zöld hályog kialakulását erősen lassítja, a szürke hályog képződést is fékezi." (Forrás: Dr. Tihanyi) A tőzegáfonyának két változata van: a cseresznye méretű nagy cranberry (Amerika) és az Európában honos kis cranberry. Mindkettő ugyanarról híres: ha valaki felfázott, ez a gyümölcs kezeli a legjobban. Napi 2 nagy pohár Cranberry Juice (már ha egyáltalán látott áfonyát) hatásos lehet antibiotikum helyett egy enyhébb húgyuti fertőzésre és felfázásra. Működik. Tapasztalat. Az áfonyafajtákról képek itt.