Áfonyás barhesz
cukrot taratalmaz
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojást tartalmaz
Allisc
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 6% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
75g finomliszt273 kcal
-
8g barna cukor32 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
4 kcal
-
10g napraforgó olaj88 kcal
-
33g víz0 kcal
-
17g vörösáfonya8 kcal
-
3g tojássárgája11 kcal
-
6 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
434
kcal
- 6% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
450g finomliszt1638 kcal
-
50g barna cukor190 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
25g friss élesztő26 kcal
-
60g napraforgó olaj526 kcal
-
200g víz0 kcal
-
100g vörösáfonya46 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
2598
kcal
- 6% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
46.4g finomliszt169 kcal
-
5.2g barna cukor20 kcal
-
5.7g tojás7 kcal
-
2.6g friss élesztő3 kcal
-
6.1g napraforgó olaj54 kcal
-
20.6g víz0 kcal
-
10.3g vörösáfonya5 kcal
-
2.1g tojássárgája7 kcal
-
4 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
269
kcal
- 6% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.7 g
Zsír
-
Összesen 12.4 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 66 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 230.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 30 mg
-
Kálcium 30 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 126 mg
-
Nátrium 20 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 70 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 67.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 26 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 61 micro
-
Kolin: 61 mg
-
Retinol - A vitamin: 25 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 9 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 106 micro
Összesen
434
kcal
- 6% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 58.4 g
Zsír
-
Összesen 74.4 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 32 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 25 g
-
Koleszterin 397 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1385.4 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 181 mg
-
Kálcium 181 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 128 mg
-
Foszfor 757 mg
-
Nátrium 119 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 420 g
-
Cukor 64 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 406 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 157 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 27 mg
-
C vitamin: 14 mg
-
D vitamin: 83 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 367 micro
-
Kolin: 368 mg
-
Retinol - A vitamin: 152 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 56 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 634 micro
Összesen
2598
kcal
- 6% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6 g
Zsír
-
Összesen 7.7 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 41 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 142.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 19 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 78 mg
-
Nátrium 12 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 43.3 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 41.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 16 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 38 micro
-
Kolin: 38 mg
-
Retinol - A vitamin: 16 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 6 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 65 micro
Összesen
269
kcal
Hozzávalók
-
45 dkg finomliszt
-
5 dkg barna cukor
-
1 db tojás
-
2.5 dkg friss élesztő
-
0.7 dl napraforgó olaj
-
2 dl víz
-
10 dkg vörösáfonya
-
1 csipet só
Elkészítés
- A lisztből félreteszünk kb. 2 evőkanálnyit a nyújtáshoz, a többit tálba szitáljuk, egy kis mélyedést képezünk a közepébe, és ebbe beleöntjük a langyos vizet. Beleszórjuk a cukrot, sót és a friss élesztőt. Letakarva hagyjuk pár percig, amíg az élesztő dolgozni nem kezd.
- Ezután elkavarjuk a lisztben a felhabosodott élesztős vizet, hozzáadjuk az olajat, a tojást, és jól kidolgozzuk, kissé ragacsos marad mindvégig. Letakarva kelesztjük huzatmentes helyen kb. 1-1,5 órát.
- A kb. kétszeresére nőtt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, három (vagy négy, akár öt) darabra osztjuk. Az egyes darabokat kézzel szépen ellapogatjuk, meghintjük az aszalt áfonyával, és feltekerjük, majd ezeket összefonjuk. A hagyományos barhesz inkább 4 vagy 5 ágból fonott.
- Sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, és ekkor kapcsoljuk be a sütőt, 180°C-ra állítva (alsó-felső sütés). Amíg melegszik a sütő, addig még kel a barheszünk is. Sütőbe tolás előtt lekenjük a tetejét tojássárgájával, és megszórhatjuk durva szemű vaníliás cukorral, vagy mákkal illetve szezámmaggal.
- Kb. 40 percig sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 40 perc
- Receptkönyvben: 17
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 831
- Feltöltés dátuma: 2017. május 06.
Ajánló
Természetesen ha a vizet tejre, az olajat olvasztott vajra cseréljük, normál kalácstésztát kapunk.... Ebben az esetben reszelhetünk egy kis citromhéjat is a tésztába, de kizárólag csak bio citromot használjunk!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Allisc
56 recept
Kalácsot szerettem volna sütni, de mivel nem volt tej a hűtőben, alternatíva után néztem.... így találtam rá a barheszre. Aszalt áfonyával töltöttem ezt a zsidó hagyományok szerint péntek éjszaka és töltelék nélkül készülő kelt tésztát. Kóser szabályok szerint fontos, hogy friss élesztőt, és ne szárítottat használjunk, a lisztet át kell szitálni, nehogy bogár vagy egyéb nem oda való kerüljön bele, és a tojásokat egyenként feltörni, mert a véres, magos tojás nem alkalmas.