r
Nosalty Logó

Áfonyás barhesz

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Allisc
Áfonyás barhesz
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 434 kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 2598 kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 269 kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.7 g

Zsír

  • Összesen
    12.4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    66 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    230.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    30 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    126 mg
  • Nátrium
    20 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    70 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    67.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    26 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    61 micro
  • Kolin:
    61 mg
  • Retinol - A vitamin:
    25 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    9 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    106 micro
Összesen 434 kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    58.4 g

Zsír

  • Összesen
    74.4 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    32 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    25 g
  • Koleszterin
    397 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1385.4 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    181 mg
  • Kálcium
    181 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    128 mg
  • Foszfor
    757 mg
  • Nátrium
    119 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    420 g
  • Cukor
    64 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

VÍZ

  • Összesen
    406 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    157 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    27 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    83 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    367 micro
  • Kolin:
    368 mg
  • Retinol - A vitamin:
    152 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    56 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    634 micro
Összesen 2598 kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6 g

Zsír

  • Összesen
    7.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    41 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    142.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    78 mg
  • Nátrium
    12 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43.3 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    41.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    16 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    16 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    65 micro
Összesen 269 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A lisztből félreteszünk kb. 2 evőkanálnyit a nyújtáshoz, a többit tálba szitáljuk, egy kis mélyedést képezünk a közepébe, és ebbe beleöntjük a langyos vizet. Beleszórjuk a cukrot, sót és a friss élesztőt. Letakarva hagyjuk pár percig, amíg az élesztő dolgozni nem kezd.
  2. Ezután elkavarjuk a lisztben a felhabosodott élesztős vizet, hozzáadjuk az olajat, a tojást, és jól kidolgozzuk, kissé ragacsos marad mindvégig. Letakarva kelesztjük huzatmentes helyen kb. 1-1,5 órát.
  3. A kb. kétszeresére nőtt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, három (vagy négy, akár öt) darabra osztjuk. Az egyes darabokat kézzel szépen ellapogatjuk, meghintjük az aszalt áfonyával, és feltekerjük, majd ezeket összefonjuk. A hagyományos barhesz inkább 4 vagy 5 ágból fonott.
  4. Sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, és ekkor kapcsoljuk be a sütőt, 180°C-ra állítva (alsó-felső sütés). Amíg melegszik a sütő, addig még kel a barheszünk is. Sütőbe tolás előtt lekenjük a tetejét tojássárgájával, és megszórhatjuk durva szemű vaníliás cukorral, vagy mákkal illetve szezámmaggal.
  5. Kb. 40 percig sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Receptkönyvben: 17
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 829
  • Feltöltés dátuma: 2017. május 06.

Ajánló

Természetesen ha a vizet tejre, az olajat olvasztott vajra cseréljük, normál kalácstésztát kapunk.... Ebben az esetben reszelhetünk egy kis citromhéjat is a tésztába, de kizárólag csak bio citromot használjunk! 

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Kalácsot szerettem volna sütni, de mivel nem volt tej a hűtőben, alternatíva után néztem.... így találtam rá a barheszre. Aszalt áfonyával töltöttem ezt a zsidó hagyományok szerint péntek éjszaka és töltelék nélkül készülő kelt tésztát. Kóser szabályok szerint fontos, hogy friss élesztőt, és ne szárítottat használjunk, a lisztet át kell szitálni, nehogy bogár vagy egyéb nem oda való kerüljön bele,  és a tojásokat egyenként feltörni, mert a véres, magos tojás nem alkalmas. 

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...