r
Nosalty Logó

A legtökéletesebb maceszgombóc-leves

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Hering András
A legtökéletesebb maceszgombóc-leves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A maceszgombócokhoz:

A leveshez

Összesen 537 kcal
  • 5% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A maceszgombócokhoz:

A leveshez

Összesen 2156 kcal
  • 5% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A maceszgombócokhoz:

A leveshez

Összesen 92 kcal
  • 5% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    22.9 g

Zsír

  • Összesen
    26.2 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    207 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    969.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    145 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    76 mg
  • Foszfor
    345 mg
  • Nátrium
    371 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    52.4 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    320.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    915 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    78 mg
  • D vitamin:
    31 micro
  • K vitamin:
    417 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    121 micro
  • Kolin:
    157 mg
  • Retinol - A vitamin:
    76 micro
  • α-karotin
    3095 micro
  • β-karotin
    8521 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    1722 micro
Összesen 537 kcal
  • 5% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    91.7 g

Zsír

  • Összesen
    104.9 g
  • Telített zsírsav
    29 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    49 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    17 g
  • Koleszterin
    827 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3876.9 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    99 mg
  • Kálcium
    580 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    306 mg
  • Foszfor
    1379 mg
  • Nátrium
    1485 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    209.5 g
  • Cukor
    46 mg
  • Élelmi rost
    38 mg

VÍZ

  • Összesen
    1282.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3660 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    311 mg
  • D vitamin:
    124 micro
  • K vitamin:
    1668 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    21 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    483 micro
  • Kolin:
    628 mg
  • Retinol - A vitamin:
    305 micro
  • α-karotin
    12378 micro
  • β-karotin
    34083 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    4 micro
  • Lut-zea
    6889 micro
Összesen 2156 kcal
  • 5% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    3.9 g

Zsír

  • Összesen
    4.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    35 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    165.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    59 mg
  • Nátrium
    63 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    8.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    54.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    156 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    71 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    13 micro
  • α-karotin
    528 micro
  • β-karotin
    1455 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    294 micro
Összesen 92 kcal

Hozzávalók

A maceszgombócokhoz:

A leveshez

Elkészítés

A maceszgombócokhoz:

  1. A maceszgombócok elkészítéséhez a pászkalapokat egy tiszta konyharuhába tesszük, alaposan becsomagoljuk, majd körbe-körbe forgatva összetörjük. Ha nem sikerült elég apróra darabokra (durvára) törni, akkor öntsük mozsárba és újra törjük össze alaposan, de le is darálhatjuk.
  2. Egy keverőtálba mérjük ki a tetszőleges zsiradékot (libazsírt vagy olívaolajat ajánlunk), üssük bele a tojásokat, adjuk hozzá a reszelt gyömbért, sót, borsot és a finomra aprított petrezselyemzöldet. Egyenletesen keverjük össze, majd mehet hozzá az alaplé (vagy víz), végül adjuk hozzá az összetört pászkát. Alaposan keverjük össze, majd tegyük a hűtőnkbe (letakarva) pihenni nagyjából 1-1,5 órára. A lényeg, hogy könnyen gyúrható masszát kapjunk.
  3. Az összeállt maceszmasszából vizes kézzel diónyi gombocókat gyúrunk (lehet nagyobbakat is, de tartsuk szem előtt, hogy a főzés során majdnem duplájára nőnek a gombócok), majd (ha maceszgombóclevest készítünk) a forrásban lévő levesünkbe engedjük őket és abban főzzük meg, vagy - szükség szerint - egy egy külön lábasban, gyöngyöző, enyhén sós vízben főzzük ki a maceszgombócokat (nagyjából 30 perc alatt).

A leveshez

  1. A leveses fazekunkba tesszük a csirkecombokat, majd színültig töltjük hidegvízzel. Elkezdhetjük forralni, az esetlegesen képződő habot szűrőkanállal merjük le.
  2. Eközben megtisztítjuk a zöldségeket: a sárgarépát és fehérrépát mindig hosszú hasábokra vágjuk, ha vékonyabbak, egészben menjen a levesbe, a közepes vagy kisebb méretű zellergumó, karalábé, vöröshagyma szintén mehet egészben a vízhez. Adjuk hozzá a gyömbért, sót, borsot, sáfrányt, majd nagyon alacsony lángon, lassan, gyöngyözve kezdjük el főzni a levesünket egészen addig, amíg a csirkecombok és a zöldségek meg nem puhulnak. Kis lángon ez akár 2-3 óra is lehet, így lesz igazán finom, és a zöldségek esszenciájától teli a levesünk.
  3. Ez idő alatt készítsük el a maceszgombócokat, majd a forrásban lévő levesünkbe engedjük őket és abban főzzük meg, vagy - szükség szerint - egy egy külön lábasban, gyöngyöző, enyhén sós vízben főzzük ki a maceszgombócokat (nagyjából 30 perc alatt).
  4. Végezetül szedjük ki egy tálra a frissen főtt zöldségeket, a húst és a gombócokat és szűrjük le a levest.
  5. Tálaláskor helyezzük a maceszgombócokat a tányérra, merjük rá a leszűrt alaplevelet, szórjuk meg friss, apróra vágott petrezselyemmel. Kínáljuk mellé a főtt zöldségeket és csirkehúst.
  • Receptkönyvben: 105
  • Tegnapi nézettség: 16
  • 7 napos nézettség: 116
  • Össznézettség: 24840
  • Feltöltés dátuma: 2021. november 25.

Ajánló

A titka, hogy sokáig, lassú tűzön kell főzni, hogy összeérjenek az ízek, majd ebbe főzzük ki a maceszgombócokat, melyeket a gyömbér tesz tökéletessé.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A legtökéletesebb maceszgombóc-leves
Hering András 182 recept

A zsidó konyha egyik emblematikus étele a maceszgombóc-leves, amit ha igazán jól készítünk el, igazi gyógyír a testnek és a léleknek is. Zsidó hagyományok szerint pészach idején ez a legnépszerűbb fogás, de szerte a világban hanuka vagy karácsony idején is gyakran készül. Fontos, hogy a levesünkhöz lehetőleg házi tyúkból, és ne csirkéből készítsük az alaplevet, amelyet nagyon lassan és hosszan (2-3 óra), vagy akár egy egész napig hagyjunk összefőni, így érnek össze az ízek. A pászkából készült maceszgombócnak szintén jót tesz ha a bekeverése után néhány órát a hűtőben pihentetjük, ha tehetjük hagyjuk ott egy egész éjszakára a kifőze előtt.

Hozzávalók

A maceszgombócokhoz:

A leveshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...