A legtökéletesebb maceszgombóc-leves
- 5% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 6% Zsír
A maceszgombócokhoz:
-
38g macesz115 kcal
-
41g tojás52 kcal
-
11g libazsír101 kcal
-
11g petrezselyem4 kcal
-
0g gyömbér0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
38g alaplé3 kcal
A leveshez
-
125g csirkecomb139 kcal
-
100g sárgarépa36 kcal
-
60g fehérrépa38 kcal
-
65g zeller23 kcal
-
60g karalábé12 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
11g petrezselyem4 kcal
-
3g gyömbér2 kcal
-
0g sáfrány0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 5% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 6% Zsír
A maceszgombócokhoz:
-
150g macesz459 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
45g libazsír405 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
1g gyömbér1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
150g alaplé11 kcal
A leveshez
-
500g csirkecomb556 kcal
-
400g sárgarépa146 kcal
-
240g fehérrépa153 kcal
-
260g zeller94 kcal
-
240g karalábé48 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
12g gyömbér10 kcal
-
0g sáfrány0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 5% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 6% Zsír
A maceszgombócokhoz:
-
6.4g macesz20 kcal
-
7g tojás9 kcal
-
1.9g libazsír17 kcal
-
1.9g petrezselyem1 kcal
-
0g gyömbér0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
6.4g alaplé0 kcal
A leveshez
-
21.3g csirkecomb24 kcal
-
17.1g sárgarépa6 kcal
-
10.2g fehérrépa7 kcal
-
11.1g zeller4 kcal
-
10.2g karalábé2 kcal
-
3.8g vöröshagyma1 kcal
-
1.9g petrezselyem1 kcal
-
0.5g gyömbér0 kcal
-
0g sáfrány0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 5% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 22.9 g
Zsír
-
Összesen 26.2 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 207 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 969.2 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 25 mg
-
Kálcium 145 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 76 mg
-
Foszfor 345 mg
-
Nátrium 371 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 52.4 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 320.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 915 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 78 mg
-
D vitamin: 31 micro
-
K vitamin: 417 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 121 micro
-
Kolin: 157 mg
-
Retinol - A vitamin: 76 micro
-
α-karotin 3095 micro
-
β-karotin 8521 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 1722 micro
- 5% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 91.7 g
Zsír
-
Összesen 104.9 g
-
Telített zsírsav 29 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 49 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 17 g
-
Koleszterin 827 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3876.9 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 99 mg
-
Kálcium 580 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 306 mg
-
Foszfor 1379 mg
-
Nátrium 1485 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 209.5 g
-
Cukor 46 mg
-
Élelmi rost 38 mg
VÍZ
-
Összesen 1282.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3660 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 311 mg
-
D vitamin: 124 micro
-
K vitamin: 1668 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 21 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 483 micro
-
Kolin: 628 mg
-
Retinol - A vitamin: 305 micro
-
α-karotin 12378 micro
-
β-karotin 34083 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 4 micro
-
Lut-zea 6889 micro
- 5% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 3.9 g
Zsír
-
Összesen 4.5 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 35 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 165.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 25 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 59 mg
-
Nátrium 63 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8.9 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 54.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 156 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 71 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 27 mg
-
Retinol - A vitamin: 13 micro
-
α-karotin 528 micro
-
β-karotin 1455 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 294 micro
Hozzávalók
A maceszgombócokhoz:
-
3 db tojás
-
1 csokor petrezselyem
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
A leveshez
-
2 db csirkecomb
-
5 közepes db sárgarépa
-
4 kis db fehérrépa
-
1 közepes db karalábé
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
1 csokor petrezselyem
-
1 hüvelykujjnyi gyömbér
-
1 késhegynyi sáfrány
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
A maceszgombócokhoz:
- A maceszgombócok elkészítéséhez a pászkalapokat egy tiszta konyharuhába tesszük, alaposan becsomagoljuk, majd körbe-körbe forgatva összetörjük. Ha nem sikerült elég apróra darabokra (durvára) törni, akkor öntsük mozsárba és újra törjük össze alaposan, de le is darálhatjuk.
- Egy keverőtálba mérjük ki a tetszőleges zsiradékot (libazsírt vagy olívaolajat ajánlunk), üssük bele a tojásokat, adjuk hozzá a reszelt gyömbért, sót, borsot és a finomra aprított petrezselyemzöldet. Egyenletesen keverjük össze, majd mehet hozzá az alaplé (vagy víz), végül adjuk hozzá az összetört pászkát. Alaposan keverjük össze, majd tegyük a hűtőnkbe (letakarva) pihenni nagyjából 1-1,5 órára. A lényeg, hogy könnyen gyúrható masszát kapjunk.
- Az összeállt maceszmasszából vizes kézzel diónyi gombocókat gyúrunk (lehet nagyobbakat is, de tartsuk szem előtt, hogy a főzés során majdnem duplájára nőnek a gombócok), majd (ha maceszgombóclevest készítünk) a forrásban lévő levesünkbe engedjük őket és abban főzzük meg, vagy - szükség szerint - egy egy külön lábasban, gyöngyöző, enyhén sós vízben főzzük ki a maceszgombócokat (nagyjából 30 perc alatt).
A leveshez
- A leveses fazekunkba tesszük a csirkecombokat, majd színültig töltjük hidegvízzel. Elkezdhetjük forralni, az esetlegesen képződő habot szűrőkanállal merjük le.
- Eközben megtisztítjuk a zöldségeket: a sárgarépát és fehérrépát mindig hosszú hasábokra vágjuk, ha vékonyabbak, egészben menjen a levesbe, a közepes vagy kisebb méretű zellergumó, karalábé, vöröshagyma szintén mehet egészben a vízhez. Adjuk hozzá a gyömbért, sót, borsot, sáfrányt, majd nagyon alacsony lángon, lassan, gyöngyözve kezdjük el főzni a levesünket egészen addig, amíg a csirkecombok és a zöldségek meg nem puhulnak. Kis lángon ez akár 2-3 óra is lehet, így lesz igazán finom, és a zöldségek esszenciájától teli a levesünk.
- Ez idő alatt készítsük el a maceszgombócokat, majd a forrásban lévő levesünkbe engedjük őket és abban főzzük meg, vagy - szükség szerint - egy egy külön lábasban, gyöngyöző, enyhén sós vízben főzzük ki a maceszgombócokat (nagyjából 30 perc alatt).
- Végezetül szedjük ki egy tálra a frissen főtt zöldségeket, a húst és a gombócokat és szűrjük le a levest.
- Tálaláskor helyezzük a maceszgombócokat a tányérra, merjük rá a leszűrt alaplevelet, szórjuk meg friss, apróra vágott petrezselyemmel. Kínáljuk mellé a főtt zöldségeket és csirkehúst.
- Receptkönyvben: 105
- Tegnapi nézettség: 13
- 7 napos nézettség: 124
- Össznézettség: 25186
- Feltöltés dátuma: 2021. november 25.
Ajánló
A titka, hogy sokáig, lassú tűzön kell főzni, hogy összeérjenek az ízek, majd ebbe főzzük ki a maceszgombócokat, melyeket a gyömbér tesz tökéletessé.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A zsidó konyha egyik emblematikus étele a maceszgombóc-leves, amit ha igazán jól készítünk el, igazi gyógyír a testnek és a léleknek is. Zsidó hagyományok szerint pészach idején ez a legnépszerűbb fogás, de szerte a világban hanuka vagy karácsony idején is gyakran készül. Fontos, hogy a levesünkhöz lehetőleg házi tyúkból, és ne csirkéből készítsük az alaplevet, amelyet nagyon lassan és hosszan (2-3 óra), vagy akár egy egész napig hagyjunk összefőni, így érnek össze az ízek. A pászkából készült maceszgombócnak szintén jót tesz ha a bekeverése után néhány órát a hűtőben pihentetjük, ha tehetjük hagyjuk ott egy egész éjszakára a kifőze előtt.