Szamóca

A szamóca, vagy más néven földi eper ízletes, illatos és egészséges gyümölcs. A köznyelvben szamócának a vadon, erdők szélén termő, apró zamatos gyümölcsöt nevezik, míg a termesztett, így boltokban és piacokon kapható, nagyobb szemű fajtáját epernek.

Leírás

Szamóca– receptek, leírás, tippek

Azonban az igazság más: az eper és a szamóca nem ugyanaz a gyümölcs, sőt. Az eper fán nő, mégpedig az eperfán, és vagy fehér vagy fekete színű, a szamóca a kertben, a földben terem, és piros a színe. Így hát amit mi epernek hívunk, az tulajdonképpen szamóca.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a szamóca?

Szamóca

A szamóca finom íze, piros külleme, kellemes illata páratlan, ezért is a világ legkedveltebb gyümölcse. A szamóca a rózsafélék családjába (Rosaceae) tartozó, gyöktörzses növény.

Hogyan vásároljuk?

Ha otthon akarunk szamócát termeszteni, akkor laza, tápanyagdús, semleges kémhatású talajt válasszunk, ugyanis a lúgos talajokban gyorsan elpusztul. Ültetéskor sok tápanyagot használjunk, komposztált trágyával, trágyagranulátummal és tegyünk a talajba. Ha szabadgyökeres palántákat választunk, akkor azt augusztustól októberig tudjuk kiültetni. Két fajta szamóca van, az egyik az egyszer termő szamócák, amik májustól-júniusig teremnek, a másik a folytontermők, ezek szinte folyamatosan hozzák a termést.

Mire jó a szamóca?

A szamóca vitaminokban (B1-, B2-, C-) és ásványi anyagokban (kalcium, kálium, vas) is gazdag, ezzel szemben kalóriatartalma alacsony. 15 dkg eper csak 43 kalóriát tartalmaz. A szamócában magas a folsavszint is, ami fontos a kismamák számára a terhesség első hónapjaiban. Magas az antioxidánstartalma is. Egyes kutatások szerint a szamóca rendszeres fogyasztása csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását.

Mi készülhet a szamócából?

A szamócából mennyei desszertet készíthetünk tojáslikőrrel, ahogyan szamócadzsemet is könnyen főzhetünk, de csodás epres red velvet palacsintába, sőt, trikolor salátába is kerülhet belőle.

Még több szamócás receptért görgess lejjebb!

32
Kalória
0.7g
Fehérje
7.7g
Szénhidrát
0.3g
Zsír
91g
Víz
-
Koleszterin
2g
Élelmi rost
4.9g
Cukor

100 g Szamóca

fehérjetartalom

0.67 g

zsírtartalom

0.213 g

szénhidráttartalom

7.68 g

víztartalom

90.95 g

gramm szamóca?

Top ásványi anyagok

Foszfor

24 mg

Kalcium

16 mg

Magnézium

13 mg

Nátrium

1 mg

Top vitaminok

C vitamin

58.8 mg

B6 vitamin

0.047 g

Kolin

5.7 mg

Niacin - B3 vitamin

0.386 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0.67 g

Zsír

telített zsírsav

0.015 g

egyszeresen telített zsírsav

0.043 g

többszörösen telített zsírsav

0.155 g

ásványi anyagok

Kalcium

16 mg

Vas

0.41 mg

Magnézium

13 mg

Foszfor

24 mg

Nátrium

1 mg

Cink

0.14 mg

Réz

0.048 mg

Mangán

0.386 mg

Szelén

0.4 µg

szénhidrát

rost

2 g

cukor

4.89 g

víz

90.95 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.024 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.022 mg

Niacin - B3 vitamin

0.386 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.125 mg

Folát

24 µg

Kolin

5.7 mg

Béta-karotin

7 µg

Lutein+zeaxantin

26 µg

E vitamin

0.29 mg

K vitamin

2.2 µg

A vitamin

1 µg

C vitamin

58.8 mg

B6 vitamin

0.047 g

39 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

Legnépszerűbb cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...