Szamóca
Leírás
A szamóca, vagy más néven földi eper ízletes, illatos és egészséges gyümölcs, amely vitaminokban (B1, B2, C) és ásványi anyagokban (kalcium, kálium, vas) is gazdag, ezzel szemben kalóriatartalma alacsony. A köznyelvben szamócának a vadon, erdők szélén termő, apró zamatos gyümölcsöt nevezik, míg a termesztett, így boltokban és piacokon kapható fajtáját epernek. Ez a felosztás azonban helytelen, a kertészszakma ugyanis hivatalosan szamócának nevez minden földön termő fajtát, epernek valójában kizárólag az eperfa termését nevezik. A szamócát fogyaszthatjuk nyersen, tejszínhabbal, de kitűnő alapja bármilyen gyümölcstortának, kiválóan használható puding, hab, fagylalt vagy dzsemkészítésre. Fagyasztva hosszan tárolható.
Mikor vegyem
Késő tavasszal, nyár elején érik.
hogyan tároljam
Hűvös helyen, hűtőben.
100g Szamóca
fehérjetartalom
0.67 g
zsírtartalom
0.213 g
szénhidráttartalom
7.68 g
víztartalom
90.95 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
24 mg
Kalcium
16 mg
Magnézium
13 mg
Nátrium
1 mg
Top vitaminok
C vitamin
58.8 mg
B6 vitamin
0.047 g
Kolin
5.7 mg
Niacin - B3 vitamin
0.386 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
0.67 g
Zsír
telített zsírsav
0.015 g
egyszeresen telített zsírsav
0.043 g
többszörösen telített zsírsav
0.155 g
ásványi anyagok
Kalcium
16 mg
Vas
0.41 mg
Magnézium
13 mg
Foszfor
24 mg
Nátrium
1 mg
Cink
0.14 mg
Réz
0.048 mg
Mangán
0.386 mg
Szelén
0.4 µg
szénhidrát
rost
2 g
cukor
4.89 g
víz
90.95 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.024 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.022 mg
Niacin - B3 vitamin
0.386 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.125 mg
Folát
24 µg
Kolin
5.7 mg
Béta-karotin
7 µg
Lutein+zeaxantin
26 µg
E vitamin
0.29 mg
K vitamin
2.2 µg
A vitamin
1 µg
C vitamin
58.8 mg
B6 vitamin
0.047 g