Must
Leírás
A szőlő frissen kipréselt leve. Magában is finom ital, de a konyhában, főzéshez is felhasználhatjuk. A must értéke a cukortartalmától függ: hiszen az erjedés során a cukor alakul át alkohollá (élesztők által), tehát minél több cukor van a mustban, annál erősebb lesz a belőle készülő bor. A magyar bortörvény szerint mustnak csak a szilárd részektől megszabadított friss szőlőfürt erjedésmentes leve számít. A forrásban lévő mustot murcinak nevezzük.
Mikor vegyem
Késő nyáron, ősszel, vagyis szüretkor.
hogyan tároljam
Palackban, hűtőszekrényben.
100g Must
fehérjetartalom
0.37 g
zsírtartalom
0.05 g
szénhidráttartalom
14.77 g
víztartalom
84.51 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
14 mg
Kalcium
11 mg
Magnézium
10 mg
Nátrium
5 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.032 g
Kolin
3.2 mg
Niacin - B3 vitamin
0.133 mg
C vitamin
0.1 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
0.37 g
Zsír
telített zsírsav
0.025 g
egyszeresen telített zsírsav
0.003 g
többszörösen telített zsírsav
0.022 g
ásványi anyagok
Kalcium
11 mg
Vas
0.25 mg
Magnézium
10 mg
Foszfor
14 mg
Nátrium
5 mg
Cink
0.07 mg
Réz
0.018 mg
Mangán
0.239 mg
szénhidrát
rost
0.2 g
cukor
14.2 g
víz
84.51 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.017 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.015 mg
Niacin - B3 vitamin
0.133 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.048 mg
Kolin
3.2 mg
Béta-karotin
5 µg
Lutein+zeaxantin
57 µg
K vitamin
0.4 µg
C vitamin
0.1 mg
B6 vitamin
0.032 g