Mangalica hús

Mangalica hús

Leírás

A mangalica szót – a Történeti Etimológiai Szótár szerint - először 1791-ben említik, amikor az ajkai kanásztól elhajtanak „100 darab sertéseket, rész szerént mangaritzákat rész szerént magyar fajtákat”. A gödöllői Grassalkovits-uradalomban már 1795-ben 110 mangoliczának mondott disznót vásároltak. A mangalica, akárcsak a szalonna szavunk szláv, szerb-horvát eredetű, ugyanis a magyar mangalicát az 1830-as évektől a Szerbiából behozott sumadia disznóból a szalontai és a bakonyi disznó keresztezésével tenyésztették ki.A mangalica ősi magyar zsírsertés. Kis testű, vékony csontozatú, s gyaluforgácsszerűen göndörödő szőrköntös takarja. Négy színváltozata volt. A legelterjedtebb a szőke, de vörös változata is van, míg a fekete mangalica már kipusztult. Értékét a takarmánnyal szembeni igénytelensége, edzettsége és ellenálló képessége adta.A mangalica zsiradékának a többi sertésfajtáéhoz képest nagyobb olajsavtartalmát és kisebb telítettzsírsav-tartalmát több kisérlet nem igazolta. Jelentős ugyanakkor a vitamin- és ásványianyag-tartalma: húsa több tiamint, riboflavint, vasat, cinket és rezet tartalmaz mint a hússertésé.A nagy izombeli zsírtartalom és annak finom, egyenletes, márványos eloszlása kedvező az élvezeti érték (ízletesség, lédússág, porhanyósság) szempontjából, s összességében kiváló steaktulajdonságot jelent. Márványozott húsából és szalonnájából minőségi termékek (hosszú ideig érlelt sonka és szalámi, pecsenyehúsok, kenyérszalonna) készíthetők.

Mikor vegyem

Bármikor

hogyan tároljam

Hűtőszekrényben 2-3 napig, mélyhűtve;8-12 hónapig.

100g Mangalica hús

fehérjetartalom

21.34 g

zsírtartalom

64011.228 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

70.14 g

gramm mangalica hús?

Top ásványi anyagok

Foszfor

216 mg

Nátrium

47 mg

Magnézium

24 mg

Kalcium

7 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.718 g

Kolin

57.3 mg

Niacin - B3 vitamin

5.566 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.722 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

21.34 g

Zsír

telített zsírsav

2.76 g

egyszeresen telített zsírsav

6.481 g

többszörösen telített zsírsav

1.987 g

koleszterin

64 g

ásványi anyagok

Kalcium

7 mg

Vas

0.53 mg

Magnézium

24 mg

Foszfor

216 mg

Nátrium

47 mg

Cink

1.73 mg

Réz

0.056 mg

Mangán

0.007 mg

Szelén

26.5 µg

szénhidrát

víz

70.14 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.426 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.181 mg

Niacin - B3 vitamin

5.566 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.722 mg

Kolin

57.3 mg

Retinol

2 µg

E vitamin

0.12 mg

D vitamin

21 µg

B12 vitamin

0.54 µg

A vitamin

2 µg

B6 vitamin

0.718 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...