Makadámdió
Leírás
Makadámdió – receptek, leírás, tippek
Az ausztrál makadámdiófa gömbölyű gyümölcse a makadámdió: fehéres, bézses színű, kellemesen édeskés, vajas ízű és magas zsírtartalmú diószerű mag. Nyersen, vagy pörkölve kapható. Rendkívül kemény a héja, ezért a boltokban mindig pucolva árulják.
A makadámdiót leginkább édességekhez, fagylaltokhoz lehet felhasználni, de currykbe és ragukhoz is hozzáadják. Rendszeres fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet, gazdag Ómega-7 és Ómega-9 zsírsavban, polifenol-összetétele rendkívül kedvező hatással bír az egészségünkre. Már a rövid távú makadámfogyasztás is csökkentheti az oxidatív stresszt, a trombózis és a gyulladások, valamint a koszorúér-megbetegedés kialakulásának kockázatát, emellett rost- és fehérjetartalma is jelentős.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a makadámdió?
A makadámdió egy különleges és rendkívül tápláló dióféle, amelyet a Macadamia nemzetségbe tartozó fák terméséből nyernek. Eredetileg Ausztráliából származik, de ma már több más trópusi és szubtrópusi régióban, például Hawaii-on, Dél-Afrikában és Brazíliában is termesztik. A makadámdió finom, vajszerű íze és ropogós állaga miatt világszerte népszerű, mind nassolnivalóként, mind pedig különféle ételek és desszertek alapanyagaként.
Hogyan vásároljuk?
Makadámdiót héjas vagy hámozott változatban tudunk venni piacon, szuper- és hipermarketekben, valamint csomagolásmentes boltokban. Ha hámozva vesszük, akkor légmentesen zárható csomagolásban tárolva 2-3 hónapig áll el. A héjas változat akár egy évig is fogyasztható, ha hűtőszekrényben tároljuk.
Mire jó a makadámdió?
A makadámdió rendkívül egészséges, egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag, amelyek jótékony hatással vannak a szív- és érrendszerre. Magas energiatartalmú, körülbelül 718 kalóriát tartalmaz 100 grammonként. Kiváló B-vitamin-forrás (pl. tiamin, riboflavin, niacin). Magas magnézium-, vas-, réz-, és mangántartalommal rendelkezik. Tartalmaz E-vitamint is, amely antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik.
Fogyasztható önmagában, sózva vagy ízesítve. Sokféle süteménybe tehetjük, hiszen gazdag ízvilággal ruházza fel azokat. A makadámolaj népszerű a kozmetikai iparban, mivel bőrbarát.
Mi készülhet a makadámdióból?
Készülhet színes-illatos citrussaláta édesköménylevéllel, fullos kávés pohárkrém, Baileys-es amerikai palacsinta extra csokiszósszal, tripla csokis brownie és makadámdiós, fehér csokoládés keksz.
Még több makadámdiós receptért görgess lejjebb!
Mikor vegyem
Makadámdiót az év bármely időszakában tudunk venni.
hogyan tároljam
Felbontás után légmentesen lezárva, hűtőszekrényben tároljuk.
100g Makadámdió
fehérjetartalom
7.91 g
zsírtartalom
72.44 g
szénhidráttartalom
13.82 g
víztartalom
1.36 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
188 mg
Magnézium
130 mg
Kalcium
85 mg
Nátrium
5 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.275 g
Niacin - B3 vitamin
2.473 mg
C vitamin
1.2 mg
Tiamin - B1 vitamin
1.195 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
7.91 g
Zsír
telített zsírsav
12.061 g
egyszeresen telített zsírsav
58.877 g
többszörösen telített zsírsav
1.502 g
ásványi anyagok
Kalcium
85 mg
Vas
3.69 mg
Magnézium
130 mg
Foszfor
188 mg
Nátrium
5 mg
Cink
1.3 mg
Réz
0.756 mg
Mangán
4.131 mg
Szelén
3.6 µg
szénhidrát
rost
8.6 g
cukor
4.57 g
víz
1.36 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
1.195 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.162 mg
Niacin - B3 vitamin
2.473 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.758 mg
Folát
11 µg
E vitamin
0.54 mg
C vitamin
1.2 mg
B6 vitamin
0.275 g