Makadámdió

Makadámdió

Leírás

Az ausztrál makadámdiófa gömbölyű gyümölcse: fehér-bézses színű, kellemesen édeskés, vajas ízű és magas zsírtartalmú a diószerű mag. Nyersen, vagy pörkölve kapható. Rendkívül kemény a héja, ezért a boltokban mindig pucolva árulják. Leginkább édességekhez, fagylaltokhoz használatos, de Ázsiában curry-be és ragukhoz is adják. Rendszeres fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet, gazdag omega-7 és omega-9 zsírsavban, és olyan polifenol-összetételt tartalmaz, ami rendkívül kedvező hatással van egészségünkre. Már rövid ideig történő makadámfogyasztás is kedvezően csökkenti az oxidatív stresszt, a trombózis és a gyulladások, valamint a koszorúér-megbetegedés kialakulásának kockázatát, emellett rost és fehérjetartalma is jelentős.

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Felbontás után légmentesen lezárva, hűtőszekrényben.

100g Makadámdió

fehérjetartalom

7.91 g

zsírtartalom

72.44 g

szénhidráttartalom

13.82 g

víztartalom

1.36 g

gramm makadámdió?

Top ásványi anyagok

Foszfor

188 mg

Magnézium

130 mg

Kalcium

85 mg

Nátrium

5 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.275 g

Niacin - B3 vitamin

2.473 mg

C vitamin

1.2 mg

Tiamin - B1 vitamin

1.195 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

7.91 g

Zsír

telített zsírsav

12.061 g

egyszeresen telített zsírsav

58.877 g

többszörösen telített zsírsav

1.502 g

ásványi anyagok

Kalcium

85 mg

Vas

3.69 mg

Magnézium

130 mg

Foszfor

188 mg

Nátrium

5 mg

Cink

1.3 mg

Réz

0.756 mg

Mangán

4.131 mg

Szelén

3.6 µg

szénhidrát

rost

8.6 g

cukor

4.57 g

víz

1.36 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

1.195 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.162 mg

Niacin - B3 vitamin

2.473 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.758 mg

Folát

11 µg

E vitamin

0.54 mg

C vitamin

1.2 mg

B6 vitamin

0.275 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...