Makadámdió
Leírás
Az ausztrál makadámdiófa gömbölyű gyümölcse: fehér-bézses színű, kellemesen édeskés, vajas ízű és magas zsírtartalmú a diószerű mag. Nyersen, vagy pörkölve kapható. Rendkívül kemény a héja, ezért a boltokban mindig pucolva árulják. Leginkább édességekhez, fagylaltokhoz használatos, de Ázsiában curry-be és ragukhoz is adják. Rendszeres fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet, gazdag omega-7 és omega-9 zsírsavban, és olyan polifenol-összetételt tartalmaz, ami rendkívül kedvező hatással van egészségünkre. Már rövid ideig történő makadámfogyasztás is kedvezően csökkenti az oxidatív stresszt, a trombózis és a gyulladások, valamint a koszorúér-megbetegedés kialakulásának kockázatát, emellett rost és fehérjetartalma is jelentős.
Mikor vegyem
Bármikor.
hogyan tároljam
Felbontás után légmentesen lezárva, hűtőszekrényben.
100g Makadámdió
fehérjetartalom
7.91 g
zsírtartalom
72.44 g
szénhidráttartalom
13.82 g
víztartalom
1.36 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
188 mg
Magnézium
130 mg
Kalcium
85 mg
Nátrium
5 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.275 g
Niacin - B3 vitamin
2.473 mg
C vitamin
1.2 mg
Tiamin - B1 vitamin
1.195 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
7.91 g
Zsír
telített zsírsav
12.061 g
egyszeresen telített zsírsav
58.877 g
többszörösen telített zsírsav
1.502 g
ásványi anyagok
Kalcium
85 mg
Vas
3.69 mg
Magnézium
130 mg
Foszfor
188 mg
Nátrium
5 mg
Cink
1.3 mg
Réz
0.756 mg
Mangán
4.131 mg
Szelén
3.6 µg
szénhidrát
rost
8.6 g
cukor
4.57 g
víz
1.36 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
1.195 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.162 mg
Niacin - B3 vitamin
2.473 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.758 mg
Folát
11 µg
E vitamin
0.54 mg
C vitamin
1.2 mg
B6 vitamin
0.275 g