Cukorborsó

A cukorborsó élénk zöld színű, zsenge borsófajta, melyet leszednek, mielőtt a borsószemek teljesen kifejlődnének a héjban. A cukorborsó egészben, hüvelyestül megehető, erre utal francia elnevezése is (mange-tout = „edd meg az egészet”).
A cukorborsót tehetjük nyersen salátákba, rövid párolás/ főzés után pedig finom, zsenge, rostdús, roppanós köret vagy kiegészítő válhat belőle például tavaszi/nyári tésztaételekben, ázsiai fogásokban.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A cukorborsó, bár botanikailag ugyanabba a fajba tartozik, mint a közönséges zöldborsó, másképp fogyasztandó: a zöldborsó esetén csak a magokat, azaz a borsószemeket esszük meg, kifejtve őket a hüvelyből, a cukorborsó viszont egészben megehető, a zsenge zöld hüvellyel és a benne lévő apró, még ki nem fejlődött borsószemekkel együtt, pucolás nélkül.
A borsót még éretlenül, zölden fogyasztjuk, így tartalmazza a legtöbb vitamint és ásványi anyagot. Valódi fehérjebomba, 10 dekája 5–7 grammot tartalmaz, szénhidrátból ugyancsak 10-et, kalóriatartalma kb. 90 Kcal. Vitaminokból a B1-, B2- és C-vitaminja említésre méltó. Kétszer is terem egy évben, egyéves növény.
Tavasz végén, nyár elején szezonális, ekkor vehetjük meg a piacokon, zöldségeseknél a zsenge, buján zöld cukorborsót. Tény, hogy elég ritka, inkább hazai, organikus termelőknél keressük!
A cukorborsó többek között az ázsiai konyha kedvelt alapanyaga, de remek lehet főzeléknek, levesnek, és akár párolva, köretnek is. Salátákba, (olaszos, ázsiai, fúziós) tésztaételekbe is rakhatjuk frissen, de vajon /olíván kicsit megpárolva-sütve is finom. A lényeg, hogy ne veszítse el a túlzott hőkezelés által zsenge, ress, roppanós textúráját, és vitaminjait, rostjait!
Ehetjük kókuszbundás csirkemellhez, mehet ázsiai sült zöldségekhez vagy pirított rizshez, csirkés spenótcurryhez, savanyú csirkebecsinált-leveshez, de egészben grillezve, juhtúrós bagetten is isteni. Próbáljuk ki pirított csirkével is szójával, naranccsal és gyömbérrel turbózva vagy wokos thai lazaccal, zöldséges kacsamellel, esetleg kínai cukorborsó-saláta gyanánt!
Még több cukorborsós receptért görgess lejjebb!
Tavasz végén, nyár elején szezonális és zsenge, ekkor keressük a piacokon, zöldségeseknél.
A hűtőszekrény zöldséges rekeszében egy-két napig eláll.
fehérjetartalom
2.8 g
zsírtartalom
0.149 g
szénhidráttartalom
7.55 g
víztartalom
88.89 g
Foszfor
53 mg
Kalcium
43 mg
Magnézium
24 mg
Nátrium
4 mg
B6 vitamin
0.16 g
C vitamin
60 mg
Kolin
17.4 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.75 mg
fehérje
2.8 g
Zsír
telített zsírsav
0.039 g
egyszeresen telített zsírsav
0.021 g
többszörösen telített zsírsav
0.089 g
ásványi anyagok
Kalcium
43 mg
Vas
2.08 mg
Magnézium
24 mg
Foszfor
53 mg
Nátrium
4 mg
Cink
0.27 mg
Réz
0.079 mg
Mangán
0.244 mg
Szelén
0.7 µg
szénhidrát
rost
2.6 g
cukor
4 g
víz
88.89 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.15 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.08 mg
Niacin - B3 vitamin
0.6 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.75 mg
Folát
42 µg
Kolin
17.4 mg
Alfa-karotin
44 µg
Béta-karotin
630 µg
Lutein+zeaxantin
740 µg
E vitamin
0.39 mg
K vitamin
25 µg
A vitamin
54 µg
C vitamin
60 mg
B6 vitamin
0.16 g
Itt az idő, hogy megkezdjük a tavaszi kertészkedést, és előkerüljenek a vetőmagvak! A fűszernövények között is bőven akad olyan, amit a tavaszi szezonban kell elvetni, hogy pár hónap múlva már szedhessük a friss fűszert. Te mennyire ismered jól ezeket a növényeket?
NosaltyA kókuszolaj sokak kedvence a konyhában. Igen ám, de ha hideg hozzávalókkal keverjük, az kellemetlen meglepetésekhez vezethet, így jobb felkészülten belevágni a vele történő sütés-főzésbe.
Szabó AnnaVannak, akik szeretnek meginni egy pohár bort főzés közben, különösen, ha valamilyen összejövetelre készülnek – de nem ez az egyetlen módja az alkohol felhasználásának a konyhában.
Szabó AnnaNyílt levélben fogalmazta meg aggályait a népszerű termékkritikus a boltokba épphogy csak visszatért Traubisodával kapcsolatban: szerinte romlott az üdítő minősége.
Apró tökre vagy csilipaprikára emlékeztető, C-vitaminban dús pirosas-barnás gyümölcsök, melyek Brazíliában, de akár nálunk is megteremnek. Íme a brazil cseresznye, alias pitanga, amit alig ismerünk.
Puffadás, gyomorpanaszok, emésztési gondok. Hogy tudod elkerülni a kellemetlen tüneteket? Gasztroenterológusok segítenek, mely ételeket érdemes tiltólistára tenni!
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.
Nem ragad, nem szakad, ez a mi palacsinta alapreceptünk!
Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető ez a finom sajtgolyó, amelyet most tilsiti sajtból készítettem el, de próbáltam már trappista sajtból is, úgy is nagyon fincsi volt! Finom ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!