Cukorborsó

Cukorborsó

Leírás

Cukorborsó – receptek, leírás, tippek

A cukorborsó élénk zöld színű, zsenge borsófajta, melyet leszednek, mielőtt a borsószemek teljesen kifejlődnének a héjban. A cukorborsó egészben, hüvelyestül megehető, erre utal francia elnevezése is (mange-tout = „edd meg az egészet”).

A cukorborsót tehetjük nyersen salátákba, rövid párolás/ főzés után pedig finom, zsenge, rostdús, roppanós köret vagy kiegészítő válhat belőle például tavaszi/nyári tésztaételekben, ázsiai fogásokban.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a cukorborsó?

A cukorborsó, bár botanikailag ugyanabba a fajba tartozik, mint a közönséges zöldborsó, másképp fogyasztandó: a zöldborsó esetén csak a magokat, azaz a borsószemeket esszük meg, kifejtve őket a hüvelyből, a cukorborsó viszont egészben megehető, a zsenge zöld hüvellyel és a benne lévő apró, még ki nem fejlődött borsószemekkel együtt, pucolás nélkül.

A borsót még éretlenül, zölden fogyasztjuk, így tartalmazza a legtöbb vitamint és ásványi anyagot. Valódi fehérjebomba, 10 dekája 5–7 grammot tartalmaz, szénhidrátból ugyancsak 10-et, kalóriatartalma kb. 90 Kcal. Vitaminokból a B1-, B2- és C-vitaminja említésre méltó. Kétszer is terem egy évben, egyéves növény.

Hogyan vásároljuk?

Tavasz végén, nyár elején szezonális, ekkor vehetjük meg a piacokon, zöldségeseknél a zsenge, buján zöld cukorborsót. Tény, hogy elég ritka, inkább hazai, organikus termelőknél keressük!

Hogyan készítsük el a cukorborsót?

A cukorborsó többek között az ázsiai konyha kedvelt alapanyaga, de remek lehet főzeléknek, levesnek, és akár párolva, köretnek is. Salátákba, (olaszos, ázsiai, fúziós) tésztaételekbe is rakhatjuk frissen, de vajon /olíván kicsit megpárolva-sütve is finom. A lényeg, hogy ne veszítse el a túlzott hőkezelés által zsenge, ress, roppanós textúráját, és vitaminjait, rostjait!

Mi készülhet a cukorborsóból?

Ehetjük kókuszbundás csirkemellhez, mehet ázsiai sült zöldségekhez vagy pirított rizshez, csirkés spenótcurryhez, savanyú csirkebecsinált-leveshez, de egészben grillezve, juhtúrós bagetten is isteni. Próbáljuk ki pirított csirkével is szójával, naranccsal és gyömbérrel turbózva vagy wokos thai lazaccal, zöldséges kacsamellel, esetleg kínai cukorborsó-saláta gyanánt!

Még több cukorborsós receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Tavasz végén, nyár elején szezonális és zsenge, ekkor keressük a piacokon, zöldségeseknél.

hogyan tároljam

A hűtőszekrény zöldséges rekeszében egy-két napig eláll.

100g Cukorborsó

fehérjetartalom

2.8 g

zsírtartalom

0.149 g

szénhidráttartalom

7.55 g

víztartalom

88.89 g

gramm cukorborsó?

Top ásványi anyagok

Foszfor

53 mg

Kalcium

43 mg

Magnézium

24 mg

Nátrium

4 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.16 g

C vitamin

60 mg

Kolin

17.4 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.75 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

2.8 g

Zsír

telített zsírsav

0.039 g

egyszeresen telített zsírsav

0.021 g

többszörösen telített zsírsav

0.089 g

ásványi anyagok

Kalcium

43 mg

Vas

2.08 mg

Magnézium

24 mg

Foszfor

53 mg

Nátrium

4 mg

Cink

0.27 mg

Réz

0.079 mg

Mangán

0.244 mg

Szelén

0.7 µg

szénhidrát

rost

2.6 g

cukor

4 g

víz

88.89 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.15 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.08 mg

Niacin - B3 vitamin

0.6 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.75 mg

Folát

42 µg

Kolin

17.4 mg

Alfa-karotin

44 µg

Béta-karotin

630 µg

Lutein+zeaxantin

740 µg

E vitamin

0.39 mg

K vitamin

25 µg

A vitamin

54 µg

C vitamin

60 mg

B6 vitamin

0.16 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...