Cukorborsó

Cukorborsó

Leírás

Cukorborsó – receptek, leírás, tippek

A cukorborsó élénk zöld színű, zsenge borsófajta, melyet leszednek, mielőtt a borsószemek teljesen kifejlődnének a héjban. A cukorborsó egészben, hüvelyestül megehető, erre utal francia elnevezése is (mange-tout = „edd meg az egészet”).

A cukorborsót tehetjük nyersen salátákba, rövid párolás/ főzés után pedig finom, zsenge, rostdús, roppanós köret vagy kiegészítő válhat belőle például tavaszi/nyári tésztaételekben, ázsiai fogásokban.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a cukorborsó?

A cukorborsó, bár botanikailag ugyanabba a fajba tartozik, mint a közönséges zöldborsó, másképp fogyasztandó: a zöldborsó esetén csak a magokat, azaz a borsószemeket esszük meg, kifejtve őket a hüvelyből, a cukorborsó viszont egészben megehető, a zsenge zöld hüvellyel és a benne lévő apró, még ki nem fejlődött borsószemekkel együtt, pucolás nélkül.

A borsót még éretlenül, zölden fogyasztjuk, így tartalmazza a legtöbb vitamint és ásványi anyagot. Valódi fehérjebomba, 10 dekája 5–7 grammot tartalmaz, szénhidrátból ugyancsak 10-et, kalóriatartalma kb. 90 Kcal. Vitaminokból a B1-, B2- és C-vitaminja említésre méltó. Kétszer is terem egy évben, egyéves növény.

Hogyan vásároljuk?

Tavasz végén, nyár elején szezonális, ekkor vehetjük meg a piacokon, zöldségeseknél a zsenge, buján zöld cukorborsót. Tény, hogy elég ritka, inkább hazai, organikus termelőknél keressük!

Hogyan készítsük el a cukorborsót?

A cukorborsó többek között az ázsiai konyha kedvelt alapanyaga, de remek lehet főzeléknek, levesnek, és akár párolva, köretnek is. Salátákba, (olaszos, ázsiai, fúziós) tésztaételekbe is rakhatjuk frissen, de vajon /olíván kicsit megpárolva-sütve is finom. A lényeg, hogy ne veszítse el a túlzott hőkezelés által zsenge, ress, roppanós textúráját, és vitaminjait, rostjait!

Mi készülhet a cukorborsóból?

Ehetjük kókuszbundás csirkemellhez, mehet ázsiai sült zöldségekhez vagy pirított rizshez, csirkés spenótcurryhez, savanyú csirkebecsinált-leveshez, de egészben grillezve, juhtúrós bagetten is isteni. Próbáljuk ki pirított csirkével is szójával, naranccsal és gyömbérrel turbózva vagy wokos thai lazaccal, zöldséges kacsamellel, esetleg kínai cukorborsó-saláta gyanánt!

Még több cukorborsós receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Tavasz végén, nyár elején szezonális és zsenge, ekkor keressük a piacokon, zöldségeseknél.

hogyan tároljam

A hűtőszekrény zöldséges rekeszében egy-két napig eláll.

100g Cukorborsó

fehérjetartalom

2.8 g

zsírtartalom

0.149 g

szénhidráttartalom

7.55 g

víztartalom

88.89 g

gramm cukorborsó?

Top ásványi anyagok

Foszfor

53 mg

Kalcium

43 mg

Magnézium

24 mg

Nátrium

4 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.16 g

C vitamin

60 mg

Kolin

17.4 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.75 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

2.8 g

Zsír

telített zsírsav

0.039 g

egyszeresen telített zsírsav

0.021 g

többszörösen telített zsírsav

0.089 g

ásványi anyagok

Kalcium

43 mg

Vas

2.08 mg

Magnézium

24 mg

Foszfor

53 mg

Nátrium

4 mg

Cink

0.27 mg

Réz

0.079 mg

Mangán

0.244 mg

Szelén

0.7 µg

szénhidrát

rost

2.6 g

cukor

4 g

víz

88.89 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.15 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.08 mg

Niacin - B3 vitamin

0.6 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.75 mg

Folát

42 µg

Kolin

17.4 mg

Alfa-karotin

44 µg

Béta-karotin

630 µg

Lutein+zeaxantin

740 µg

E vitamin

0.39 mg

K vitamin

25 µg

A vitamin

54 µg

C vitamin

60 mg

B6 vitamin

0.16 g

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...