A Busójárás alapvetően a Mohácson és környékén élő „sokácok” (dél-szláv nemzetiségi – más eredet-magyarázatok szerint illír (görög) – gyökerekkel rendelkező, a településsel egyidős múltra visszatekintő lakók) rendkívül látványos elemekben bővelkedő hagyományőrző népszokása, amely a múlt század első harmadától egyben idegenforgalmi rendezvény is, melyre tízezrek látogatnak el a világ minden részéből. Az esemény gerince, központi eleme a több napos Busójárás, a maga nemében a világon egyedülálló farsangi karnevál, melynek nem is lehetne jobb helye, mint a több mint kilencszáz éves dunaparti város, Mohács.
Olvastad már?
A farsangi időszakban a város nemzetiségeinek konyhájában készülő ételek is igazi gasztronómiai kuriózumok: a sokácok cserépedényben készülő babgulyásán, a savanyú báránylevesen, gibenicán (azaz keltrétes), és az igazi farsangi fánkon túl a többféle tájjellegű borral, és az itt termett gyümölcsökből készült pálinkákkal is érdemes közelebbről megismerkedni, ha a mohácsi Busójáráson karneválozunk.
Ha idén nem jutunk el Mohácsra, ezeket a helyi specialitásokat érdemes otthon is elkészítenünk a farsangi szezonban - főzzünk mellé fűszeres forralt bort, vagy koccintsunk finom házipálinkával!
-
1.
Cserepes csülkös babgulyás
-
2.
Gibanica
-
3.
Csöröge Lizinka konyhájából
-
4.
Tárkonyos bárányleves tüdőgaluskával
-
5.
Fánk fahéjas szilvalekvárral
-
6.
Hajtogatott kolbászos pogácsa
-
7.
Vörösboros tejfölös babgulyás
-
8.
Tepertős pogácsa szilvalekvárral
-
9.
Bográcsos babgulyás Gelevától
-
10.
Farsangi fánk kathy konyhájából
-
11.
Kuktás babgulyás füstölt csülökkel
-
12.
Forralt bor - Morfeusz újratölti
-
13.
Cserepes töltött káposzta
-
14.
Pálinkás csörögefánk
-
15.
Ágyas pálinka 2. - aszalt gyümölcsös
Tudtad?
A Mohácson élő horvát nemzetiség, a sokácok gasztronómiai különlegessége a tűzálló cserépedényben (köcsögben), szabadtűzön készített speciális babétele. Valamikor a földműveléssel foglalkozók mindennapi étele volt, a mezőgazdasági munkák idején a barázda végén elhelyezett égő fával körülrakott cserépedényben főtt az étel, ma igen gazdagon, sok hússal, füstölt ínyencségekkel készítik.
Tudj meg még többet a mohácsi Busójárásról, vagy látogass el hétvégén a város karneváljára!
(címlapfotó Pinterest by Staub)