Cserepes töltött káposzta
- 10% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
150g darált sertéshús273 kcal
-
197 kcal
-
50g füstölt oldalas132 kcal
-
100 kcal
-
150g savanyú káposzta29 kcal
-
75g káposzta15 kcal
-
30g rizs107 kcal
-
20g lecsó8 kcal
-
10g paradicsom2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g borsikafű0 kcal
-
11g tojás14 kcal
-
34g vöröshagyma12 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
- 10% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
1500g darált sertéshús2730 kcal
-
300g kolozsvári szalonna1965 kcal
-
500g füstölt oldalas1316 kcal
-
500g füstölt sertéscsülök1000 kcal
-
1500g savanyú káposzta285 kcal
-
750g káposzta150 kcal
-
300g rizs1074 kcal
-
200g lecsó82 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g borsikafű0 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
340g vöröshagyma124 kcal
-
30g fokhagyma40 kcal
- 10% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
24.5g darált sertéshús45 kcal
-
4.9g kolozsvári szalonna32 kcal
-
8.2g füstölt oldalas21 kcal
-
8.2g füstölt sertéscsülök16 kcal
-
24.5g savanyú káposzta5 kcal
-
12.2g káposzta2 kcal
-
4.9g rizs18 kcal
-
3.3g lecsó1 kcal
-
1.6g paradicsom0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g borsikafű0 kcal
-
1.8g tojás2 kcal
-
5.5g vöröshagyma2 kcal
-
0.5g fokhagyma1 kcal
- 10% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 55.1 g
Zsír
-
Összesen 56 g
-
Telített zsírsav 19 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 24 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 229 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2578.3 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 62 mg
-
Kálcium 119 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 87 mg
-
Foszfor 629 mg
-
Nátrium 1668 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 40.2 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 413.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 38 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 49 mg
-
D vitamin: 78 micro
-
K vitamin: 66 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 144 micro
-
Kolin: 223 mg
-
Retinol - A vitamin: 29 micro
-
α-karotin 37 micro
-
β-karotin 83 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 257 micro
-
Lut-zea 523 micro
- 10% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 550.8 g
Zsír
-
Összesen 560.4 g
-
Telített zsírsav 191 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 241 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 88 g
-
Koleszterin 2285 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 25783.1 g
-
Cink 63 mg
-
Szelén 617 mg
-
Kálcium 1191 mg
-
Vas 62 mg
-
Magnézium 866 mg
-
Foszfor 6290 mg
-
Nátrium 16680 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 401.6 g
-
Cukor 66 mg
-
Élelmi rost 74 mg
VÍZ
-
Összesen 4137.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 381 micro
-
B6 vitamin: 16 mg
-
B12 Vitamin: 14 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 485 mg
-
D vitamin: 782 micro
-
K vitamin: 661 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 14 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 9 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 161 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1439 micro
-
Kolin: 2234 mg
-
Retinol - A vitamin: 294 micro
-
α-karotin 374 micro
-
β-karotin 825 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 2573 micro
-
Lut-zea 5232 micro
- 10% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9 g
Zsír
-
Összesen 9.1 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 37 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 420.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 19 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 103 mg
-
Nátrium 272 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 67.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 6 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 23 micro
-
Kolin: 36 mg
-
Retinol - A vitamin: 5 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 13 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 42 micro
-
Lut-zea 85 micro
Hozzávalók
-
0.5 kg füstölt oldalas
-
0.5 kg füstölt sertéscsülök
-
1.5 kg savanyú káposzta
-
1.5 bögre rizs
-
só ízlés szerint
-
fűszerpaprika ízlés szerint
-
majoranna ízlés szerint
-
10 db babérlevél
-
5 csipet borsikafű
-
2 db tojás
-
2 nagy fej vöröshagyma
-
10 gerezd fokhagyma
Elkészítés
- Elutazunk Mohács környékére, s veszünk egy 8-10 literes cserépedényt, agyagedényt, vászonedényt, és nem köcsögöt, azért haragszanak. Spéci cucc, ami a parázs közvetlen közelében használható, főleg levesekhez, de a töltött káposztához is.
- A darált húst, darált kolozsvári szalonnát, tojást, fűszereket, hagyma, fokhagyma, félig megfőtt rizst (igen,én félig megfőzöm, szokás kérdése) jól összegyúrjuk, s hagyjuk állni lehetőség szerint 24 órát vagy 36-ot (bízzatok bennem), a 12 óra az abszolút minimum, ha sietünk. Szóval töltött káposztához való gombócot csinálunk, formázni ráérünk a végén.
- Elkezdjük rétegesen megpakolni a cserépedényünket, alulra a lecsó, rá a harmad füstölt hús feldarabolva, kis bors, csipet borsikafű, csipet őrölt zöldség (vagy ételízesítő), vékonyra szelt édes káposzta, egy sor gombóc, savanyú káposzta, bors, csipet borsikafű, csipet őrölt zöldség (vagy ételízesítő), babérlevél, füstölt hús, káposzta stb. Szép sorban, amíg a tetejére nem érünk. Oda a szeletelt paradicsomot tesszük. Figyelem: NEM SÓZZUK, még nem, majd a végén ha kell, nem nagyon kell amúgy.:)
- Tüzet rakunk, erős parazsat csinálunk.
- Mielőtt a parázs MELLÉ tesszük (nem bele, nem a tűzbe, csak a parázs mellé) , forró vízzel öntjük fel a cserépedényt, hogy átmelegedjen, s a parázs szét ne repessze a hirtelen hőingadozás miatt.
- Lefedve akár vagy anélkül odatesszük főni 3-4-5 órára, mert nem sietünk, ez nem 30 perces modern recept.:)
- Igazgatjuk a tüzet,a parazsat, keverni nem kell az ételt, csak fél óra, háromnegyed óránként meg fordítani, hogy egyenletesen főjön. Ha lemegy a víz, forróval pótoljuk, lassan kóstolgatjuk a levet, 4-5 óra múlva rendben vagyunk.
- A végén hagyjuk kicsit lefőni a levet, de maradjon rajta, csak már ne lepje el. Félrehúzzuk, s igazából az az igazi, ha áll másnapig, de mivel nem bírjuk ki, ezért csak 1 órát hagyjuk állni. Forró marad nem kell aggódni, a cserép nagyon rossz hővezető, nehezen melegszik fel, de nehezen is adja le. Szóval jót tesz az ételnek egy kis állás. Legjobb korán reggel elkezdeni, s ebédre kész, vagy délben elkezdeni, s vacsira kész.. De ki hogy ér rá.
- A végén tejföllel, s friss kenyérrel tálaljuk.
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 204
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 22286
- Feltöltés dátuma: 2012. február 23.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Tavaly tavasszal találtam ezt a csodát a neten. A mohácsi Sokac-októl ered az edény maga, az ételt nevezhetjük magyarnak. Igazából egy sima töltött káposzta jól felturbózva, aminek a különleges ízét egyrészt a a cserép, másrészt a szabadban való elkészítés parázs mellett és az alapanyagok adják. A gombócba kevert kolozsvári szalonna mennyei ízt kölcsönöz az ételnek, az omlós lesz, mintha elolvadna a nyelveden. A borsikafű is egy kis különlegesség bele, kicsit a "szelekre" is jó, meg aztán minél több házi dolog van benne, lecsó (ami remek ízt ad szintén), paradicsom, házi savanyú káposzta stb., mind mind emelik az est fénypontját! :) Ahogy kedves barátom mondaná: "gasztronómiai kéjhömpöly". Szóval nem minden nap főz ilyenben az ember, bár én viszonylag többet, de ha igen, annak meg kell adni a módját. Az étel megérdemli és mi is. Nagyon szeretek főzni, "szívvel -lélekkel", máshogy nem megy. Ez az első recept, amit ide felteszek, remélem sokan megkedvelitek, s majd követi több is.:) Szívesen adok tippeket, címeket, mit hol lehet beszerezni, keressetek bátran.