r
Nosalty Logó

Cserepes töltött káposzta

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojást tartalmaz
ironmikee
Cserepes töltött káposzta
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 10% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 893 kcal
  • 10% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 8922 kcal
  • 10% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 145 kcal
  • 10% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    55.1 g

Zsír

  • Összesen
    56 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    229 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2578.3 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    62 mg
  • Kálcium
    119 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    87 mg
  • Foszfor
    629 mg
  • Nátrium
    1668 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.2 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    413.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    38 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    49 mg
  • D vitamin:
    78 micro
  • K vitamin:
    66 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    144 micro
  • Kolin:
    223 mg
  • Retinol - A vitamin:
    29 micro
  • α-karotin
    37 micro
  • β-karotin
    83 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    257 micro
  • Lut-zea
    523 micro
Összesen 893 kcal
  • 10% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    550.8 g

Zsír

  • Összesen
    560.4 g
  • Telített zsírsav
    191 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    241 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    88 g
  • Koleszterin
    2285 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    25783.1 g
  • Cink
    63 mg
  • Szelén
    617 mg
  • Kálcium
    1191 mg
  • Vas
    62 mg
  • Magnézium
    866 mg
  • Foszfor
    6290 mg
  • Nátrium
    16680 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    401.6 g
  • Cukor
    66 mg
  • Élelmi rost
    74 mg

VÍZ

  • Összesen
    4137.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    381 micro
  • B6 vitamin:
    16 mg
  • B12 Vitamin:
    14 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    485 mg
  • D vitamin:
    782 micro
  • K vitamin:
    661 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    14 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    9 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    161 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1439 micro
  • Kolin:
    2234 mg
  • Retinol - A vitamin:
    294 micro
  • α-karotin
    374 micro
  • β-karotin
    825 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    2573 micro
  • Lut-zea
    5232 micro
Összesen 8922 kcal
  • 10% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9 g

Zsír

  • Összesen
    9.1 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    37 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    420.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    103 mg
  • Nátrium
    272 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    67.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    6 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    36 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    42 micro
  • Lut-zea
    85 micro
Összesen 145 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Elutazunk Mohács környékére, s veszünk egy 8-10 literes cserépedényt, agyagedényt, vászonedényt, és nem köcsögöt, azért haragszanak. Spéci cucc, ami a parázs közvetlen közelében használható, főleg levesekhez, de a töltött káposztához is.
  2. A darált húst, darált kolozsvári szalonnát, tojást, fűszereket, hagyma, fokhagyma, félig megfőtt rizst (igen,én félig megfőzöm, szokás kérdése) jól összegyúrjuk, s hagyjuk állni lehetőség szerint 24 órát vagy 36-ot (bízzatok bennem), a 12 óra az abszolút minimum, ha sietünk. Szóval töltött káposztához való gombócot csinálunk, formázni ráérünk a végén.
  3. Elkezdjük rétegesen megpakolni a cserépedényünket, alulra a lecsó, rá a harmad füstölt hús feldarabolva, kis bors, csipet borsikafű, csipet őrölt zöldség (vagy ételízesítő), vékonyra szelt édes káposzta, egy sor gombóc, savanyú káposzta, bors, csipet borsikafű, csipet őrölt zöldség (vagy ételízesítő), babérlevél, füstölt hús, káposzta stb. Szép sorban, amíg a tetejére nem érünk. Oda a szeletelt paradicsomot tesszük. Figyelem: NEM SÓZZUK, még nem, majd a végén ha kell, nem nagyon kell amúgy.:)
  4. Tüzet rakunk, erős parazsat csinálunk.
  5. Mielőtt a parázs MELLÉ tesszük (nem bele, nem a tűzbe, csak a parázs mellé) , forró vízzel öntjük fel a cserépedényt, hogy átmelegedjen, s a parázs szét ne repessze a hirtelen hőingadozás miatt.
  6. Lefedve akár vagy anélkül odatesszük főni 3-4-5 órára, mert nem sietünk, ez nem 30 perces modern recept.:)
  7. Igazgatjuk a tüzet,a parazsat, keverni nem kell az ételt, csak fél óra, háromnegyed óránként meg fordítani, hogy egyenletesen főjön. Ha lemegy a víz, forróval pótoljuk, lassan kóstolgatjuk a levet, 4-5 óra múlva rendben vagyunk.
  8. A végén hagyjuk kicsit lefőni a levet, de maradjon rajta, csak már ne lepje el. Félrehúzzuk, s igazából az az igazi, ha áll másnapig, de mivel nem bírjuk ki, ezért csak 1 órát hagyjuk állni. Forró marad nem kell aggódni, a cserép nagyon rossz hővezető, nehezen melegszik fel, de nehezen is adja le. Szóval jót tesz az ételnek egy kis állás. Legjobb korán reggel elkezdeni, s ebédre kész, vagy délben elkezdeni, s vacsira kész.. De ki hogy ér rá.
  9. A végén tejföllel, s friss kenyérrel tálaljuk.
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 204
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 22286
  • Feltöltés dátuma: 2012. február 23.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Cserepes töltött káposzta
ironmikee 6 recept

Tavaly tavasszal találtam ezt a csodát a neten. A mohácsi Sokac-októl ered az edény maga, az ételt nevezhetjük magyarnak. Igazából egy sima töltött káposzta jól felturbózva, aminek a különleges ízét egyrészt a a cserép, másrészt a szabadban való elkészítés parázs mellett és az alapanyagok adják. A gombócba kevert kolozsvári szalonna mennyei ízt kölcsönöz az ételnek, az omlós lesz, mintha elolvadna a nyelveden. A borsikafű is egy kis különlegesség bele, kicsit a "szelekre" is jó, meg aztán minél több házi dolog van benne, lecsó (ami remek ízt ad szintén), paradicsom, házi savanyú káposzta stb., mind mind emelik az est fénypontját! :) Ahogy kedves barátom mondaná: "gasztronómiai kéjhömpöly". Szóval nem minden nap főz ilyenben az ember, bár én viszonylag többet, de ha igen, annak meg kell adni a módját. Az étel megérdemli és mi is. Nagyon szeretek főzni, "szívvel -lélekkel", máshogy nem megy. Ez az első recept, amit ide felteszek, remélem sokan megkedvelitek, s majd követi több is.:) Szívesen adok tippeket, címeket, mit hol lehet beszerezni, keressetek bátran.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...