Zöldborsós-brokkolis rizottó
cukormentes
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Saza
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 4% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
13g vaj90 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
125g brokkoli26 kcal
-
25g zöldborsó20 kcal
-
425g zöldség alaplé30 kcal
-
88g rizottó rizs313 kcal
-
50g fehérbor41 kcal
-
25 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
Összesen
588
kcal
- 4% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
50g vaj359 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
500g brokkoli104 kcal
-
100g zöldborsó81 kcal
-
1700g zöldség alaplé119 kcal
-
350g rizottó rizs1253 kcal
-
200g fehérbor164 kcal
-
25g parmezán sajt98 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
Összesen
2352
kcal
- 4% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
1.6g vaj12 kcal
-
3g vöröshagyma1 kcal
-
16.5g brokkoli3 kcal
-
3.3g zöldborsó3 kcal
-
56.1g zöldség alaplé4 kcal
-
11.5g rizottó rizs41 kcal
-
6.6g fehérbor5 kcal
-
0.8g parmezán sajt3 kcal
-
0.5g olívaolaj5 kcal
Összesen
77
kcal
- 4% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.8 g
Zsír
-
Összesen 16.6 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 31 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1898.2 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 131 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 54 mg
-
Foszfor 222 mg
-
Nátrium 1465 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 81.4 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 165 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 132 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 80 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 87 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 272 micro
-
Kolin: 28 mg
-
Retinol - A vitamin: 96 micro
-
α-karotin 24 micro
-
β-karotin 412 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1690 micro
Összesen
588
kcal
- 4% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 47.2 g
Zsír
-
Összesen 66.2 g
-
Telített zsírsav 32 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 26 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 125 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7592.8 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 69 mg
-
Kálcium 524 mg
-
Vas 20 mg
-
Magnézium 218 mg
-
Foszfor 887 mg
-
Nátrium 5862 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 325.4 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 25 mg
VÍZ
-
Összesen 660 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 526 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 318 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 349 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 19 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1086 micro
-
Kolin: 112 mg
-
Retinol - A vitamin: 386 micro
-
α-karotin 97 micro
-
β-karotin 1646 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 6759 micro
Összesen
2352
kcal
- 4% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.6 g
Zsír
-
Összesen 2.2 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 4 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 250.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 17 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 29 mg
-
Nátrium 193 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 10.7 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 21.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 17 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 36 micro
-
Kolin: 4 mg
-
Retinol - A vitamin: 13 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 54 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 223 micro
Összesen
77
kcal
Hozzávalók
-
50 g vaj
-
1 közepes db brokkoli
-
1700 ml zöldség alaplé
-
350 g rizottó rizs
-
200 ml fehérbor
Elkészítés
- A vajat egy nagy serpenyőben megolvasztjuk, majd a hozzáadott hagymát lassú tűzön körülbelül 10 percig izzasztjuk, amíg igazán puha lesz.
- A rizst a hagymához öntjük, és közepes hőfokon 1 percig pirítjuk. Hozzáöntjük a bort, és addig kevergetjük, amíg teljesen felszívódik. A zöldségléből 1-2 merőkanálnyit rálocsolunk a rizsre, és alacsony hőfokon pároljuk. Rendszeres kevergetés mellett, egyszerre 1-2 merőkanálnyi levet hozzáadva, addig főzzük a rizst, míg teljesen megpuhul, és jó krémes állagú lesz - ez kb. 20-30 perc.
- Amíg fő a rizs, a brokkolit megtisztítjuk, kis falatnyi rózsákra bontjuk, a borsót, ha fagyasztott, kevés hideg vízben felolvasztjuk.
- Miután a zöldséglé több mint felét már a rizshez adtuk, belerakjuk a brokkolit és zöldborsót is, hogy együtt puhuljanak a rizzsel. Ha valaki teljesen puhán szereti a zöldségeket, előbb is hozzá lehet adni.
- Keverjük hozzá a parmezánt, ízlés szerint fűszerezzük (fehérbors, pici só), majd a tűzről levéve néhány percig állni hagyjuk. Tálalás előtt még egyszer megkeverjük, tányérokra rakjuk, és ha szeretjük, kevés extra virgin olívaolajjal díszítjük.
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 81
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 9
- Össznézettség: 5839
- Feltöltés dátuma: 2016. július 16.
Ajánló
Másfajta zöldségekkel is elkészíthető, azonban ügyeljünk, hogy különböző zöldségek más és más főzési időt igényelnek. Külön is megpárolhatjuk a zöldségeket, azonban az ízek mindig jobban érvényesülnek, ha a rizzsel együtt pároljuk őket.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Saza
32 recept
Amikor valami rizsesre, krémesre és zöldségesre és könnyűre vágyik az ember, a risotto mindig jó választás. Az eredeti receptet a BBC Good Food-on találtam, és saját ízlésre formáltam.