r
Nosalty Logó

Zaalouk, a marokkói padlizsánkrém

Rosanics Petra
Marokkói padlizsánkrém
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

103
Kalória
2.2g
Fehérje
13g
Szénhidrát
5.8g
Zsír
207.2g
Víz
-
Koleszterin
5.5g
Élelmi rost
8g
Cukor
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 103 kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 619 kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 42 kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    2.2 g

Zsír

  • Összesen
    5.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    117.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    29 mg
  • Foszfor
    57 mg
  • Nátrium
    7 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    13 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    207.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    114 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    88 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    62 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    46 micro
  • β-karotin
    1188 micro
  • β-crypt
    308 micro
  • Likopin
    858 micro
  • Lut-zea
    119 micro
Összesen 103 kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    13.5 g

Zsír

  • Összesen
    34.9 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    702.6 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    130 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    176 mg
  • Foszfor
    341 mg
  • Nátrium
    42 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    77.9 g
  • Cukor
    48 mg
  • Élelmi rost
    33 mg

Víz

  • Összesen
    1243.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    684 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    528 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    80 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    371 micro
  • Kolin:
    89 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    277 micro
  • β-karotin
    7131 micro
  • β-crypt
    1848 micro
  • Likopin
    5146 micro
  • Lut-zea
    713 micro
Összesen 619 kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    0.9 g

Zsír

  • Összesen
    2.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    46.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    23 mg
  • Nátrium
    3 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    5.2 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    82.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    46 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    35 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    18 micro
  • β-karotin
    475 micro
  • β-crypt
    123 micro
  • Likopin
    343 micro
  • Lut-zea
    48 micro
Összesen 42 kcal

Elkészítés

  1. A padlizsánokat és a paprikát sütőbe tesszük, és 200 fokon kb. 30 perc alatt alaposan megsütjük. Akkor jó ha a zöldségek héja szinte teljesen fekete.
  2. A megsült zöldséget hagyjuk utána pihenni kicsit, majd szedjük le a héjukat. A padlizsán belsejét a kés lapjával nyomkodjuk pépesre, a paprikát pedig aprítsuk nagyon apróra.
  3. Egy serpenyőbe locsoljunk olívaolajat és dobjuk rá a sült zöldségeket, valamint a reszelt fokhagymát és a szintén lereszelt paradicsomokat. Szórjuk meg a szárított fűszerekkel, és gyakori kevergetés mellett pirítsuk addig, amíg a felesleges nedvesség távozik róla.
  4. A kész padlizsánkrémet tálaljuk olívaolajjal meglocsolva és frissen aprított korianderrel és petrezselyemmel megszórva. Kenjük pirított kenyérszeletekre vagy mártogassuk friss zöldséggel.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 5 p
  • Főzés ideje: 15 p
  • Sütés ideje: 30 p

Ezt a paprikás padlizsánkrémet marokkóban szinte bármilyen étteremben megkóstolhatjuk és csalódni sosem fogunk. Berber neve ⵣⴰⵄⵍⵓⴽ , arabul pedig زعلوك , és bár sokféle verziója létezik (van amelyikbe nem kerül paprika vagy paradicsom), az mindegyikben közös, hogy a megsült és szétnyomkodott padlizsánt bőkezűen locsolják meg olívaolajjal és fűszerekkel.

További receptek

Villámgyors tojáskrém

A tojáskrém egy igazi retro klasszikus. Készíthetjük reggelire pirítósra kenve, vendégvárónak vagy ebédre egy laktató szendvicsnek. Fogyasztás előtt érdemes pihentetni pár órát a ...

Fekete Melinda

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Rosanics Petra

Mennyei tojáskrém

Gyorsan és könnyen elkészíthető húsvéti fogás ez a tojáskrém, ami pont olyan krémes és légiesen könnyed, mint ahogy gyerekkorunkból emlékszünk rá! A majonézes torma és a tejföl ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...