Walesi tortácskák Szt. Dávid napjára
- 6% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 6% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 6% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 8.5 g
Zsír
-
Összesen 24.1 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 104 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 613.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 23 mg
-
Kálcium 151 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 24 mg
-
Foszfor 265 mg
-
Nátrium 148 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 84.6 g
-
Cukor 38 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 24.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 207 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 22 micro
-
Kolin: 49 mg
-
Retinol - A vitamin: 204 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 43 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 71 micro
- 6% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 33.9 g
Zsír
-
Összesen 96.5 g
-
Telített zsírsav 58 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 28 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 417 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2452.8 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 93 mg
-
Kálcium 603 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 96 mg
-
Foszfor 1058 mg
-
Nátrium 591 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 338.3 g
-
Cukor 151 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 97.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 830 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 90 micro
-
Kolin: 197 mg
-
Retinol - A vitamin: 816 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 174 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 284 micro
- 6% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5.7 g
Zsír
-
Összesen 16.3 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 70 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 415 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 102 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 179 mg
-
Nátrium 100 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 57.2 g
-
Cukor 26 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 16.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 140 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 33 mg
-
Retinol - A vitamin: 138 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 29 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 48 micro
Hozzávalók
Elkészítés
- A lisztet leszitáljuk a sóval és a sütőporral, majd hozzáadjuk az apróra vágott vajat. Alaposan elmorzsoljuk a vajat a lisztben, hogy finom morzsákat kapjunk, de nem baj, ha pár nagyobb szem marad benne.
- Kézzel hozzákeverjük a cukrot és az aszalt gyümölcsöt is.
- Beleütjük a tojást, és kézzel egynemű tésztát gyúrunk. Ha esetleg még morzsálódna, nagyon pici tejet adunk hozzá, hogy nem ragadós, nyújtható állagú legyen a massza.
- Lisztezett deszkán 5 mm vastagra nyújtjuk a tésztát, s egy 7,5-10 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk (Kb. 16-18 korong lesz belőle.)
- Eredetileg vaslapon vagy sütőkövön kell kisütni, de egy teflonos serpenyő is tökéletes. Ezt megkenjük vajjal, felforrósítjuk, s oldalanként 2-3 percig, míg szépen megbarnul, megsütjük benne/ rajta a tortácskákat.
- Még melegen megszórhatjuk őket cukorral, s megehetjük, vagy hagyhatjuk kihűlni, s fogyaszthatjuk lekvárral, esetleg mézzelmegkenve / összeragasztva a korongokat.
- Sütés ideje: 10 perc
- Receptkönyvben: 49
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 8699
- Feltöltés dátuma: 2010. március 06.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Szent Dávid 500 körül született Wales-ben, s egyházi hivatalnokként eltöltött élete 589. március 1-jén ért véget. Az Egyesült Királyság többi részének védőszentjeivel ellentétben (Anglia: Szt. György, Skócia: Szt. András, (Észak-)Írország: Szt. Patrik) Szt. Dávid valóban Wales-ben született és élt, így sorsáról meglepően sokat tudunk. Tanított, és aszkétikus életet folytatott, halálakor állítólag angyalok töltötték meg a kolostorát. Ez a nap (március 1.) évszázadok óta nemzeti ünnep Wales-ben, hivatalosan a 18. század óta. Sok szokás is kapcsolódik Szt. Dávid ünnepéhez. Eredetileg valamilyen póréhagyma-szimbólumot volt szokás viselni, mivel ez (is) Szt. Dávid attribútuma, azonban egy angolok felett aratott walesi győzelemhez is kapcsolódik, így az utóbbi években inkább a másik jelkép, a nárcisz viselete terjedt el. Én is sok embert láttam itt nárcisszal a mellén. A nárcisz egyébként Wales nemzeti szimbóluma, s azért is jól pótolja a póréhagymát, mert walesi nevük igen hasonló. A póré Cenhien, míg a nárcisz Cenhien Pedr, szó szerint Péter póréja. Az ilyenkor készítendő ételek közül a Cawl a legfontosabb, mely egy walesi gulyás-jellegű leves hússal és zöldségekkel. Összetevői változhatnak, de a póréhagyma mellett a bárány is nagyon gyakori. A csupa-vajas, skót shortbread-re emlékeztető walesi tortácska is elterjedt finomság, melyről minden háztartásban más és más tuti receptet őriznek. Az enyém egy Margaret John nevű idős színésznő receptje, aki videón tette közzé a BBC Food honlapján. Ügyes a néni, s a videó végén még Nigella Lawson-nak is megmondja a tutit. : )