Vörösboros marhapörkölt hagymás dödöllével
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
Réthly Dávid
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 8% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 3% Zsír
A marhapörkölthöz
-
30g vöröshagyma11 kcal
-
5g libazsír45 kcal
-
250g marhalábszár320 kcal
-
100g víz0 kcal
-
33g paradicsom6 kcal
-
33g paprika5 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
33g száraz vörösbor27 kcal
A hagymás dödölléhez
-
167g burgonya96 kcal
-
83g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
42g finomliszt152 kcal
-
5g libazsír45 kcal
-
30g vöröshagyma11 kcal
Összesen
719
kcal
- 8% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 3% Zsír
A marhapörkölthöz
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
30g libazsír270 kcal
-
1500g marhalábszár1920 kcal
-
600g víz0 kcal
-
200g paradicsom36 kcal
-
200g paprika33 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
200g száraz vörösbor164 kcal
A hagymás dödölléhez
-
1000g burgonya578 kcal
-
500g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
250g finomliszt910 kcal
-
30g libazsír270 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
Összesen
4321
kcal
- 8% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 3% Zsír
A marhapörkölthöz
-
3.7g vöröshagyma1 kcal
-
0.6g libazsír6 kcal
-
30.8g marhalábszár39 kcal
-
12.3g víz0 kcal
-
4.1g paradicsom1 kcal
-
4.1g paprika1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
4.1g száraz vörösbor3 kcal
A hagymás dödölléhez
-
20.5g burgonya12 kcal
-
10.3g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
5.1g finomliszt19 kcal
-
0.6g libazsír6 kcal
-
3.7g vöröshagyma1 kcal
Összesen
89
kcal
- 8% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 81% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 62.5 g
Zsír
-
Összesen 20.3 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 108 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1105 g
-
Cink 18 mg
-
Szelén 59 mg
-
Kálcium 97 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 87 mg
-
Foszfor 657 mg
-
Nátrium 178 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 62.4 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 605.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 19 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 8 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 55 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 17 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 68 micro
-
Kolin: 27 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 39 micro
-
β-karotin 208 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 858 micro
-
Lut-zea 155 micro
Összesen
719
kcal
- 8% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 81% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 374.7 g
Zsír
-
Összesen 121.8 g
-
Telített zsírsav 37 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 61 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 645 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6630.1 g
-
Cink 109 mg
-
Szelén 356 mg
-
Kálcium 582 mg
-
Vas 46 mg
-
Magnézium 521 mg
-
Foszfor 3942 mg
-
Nátrium 1068 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 374.3 g
-
Cukor 30 mg
-
Élelmi rost 33 mg
VÍZ
-
Összesen 3630.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 114 micro
-
B6 vitamin: 10 mg
-
B12 Vitamin: 50 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 333 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 45 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 100 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 406 micro
-
Kolin: 160 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 236 micro
-
β-karotin 1250 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 5146 micro
-
Lut-zea 932 micro
Összesen
4321
kcal
- 8% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 81% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 7.7 g
Zsír
-
Összesen 2.5 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 13 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 136 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 12 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 81 mg
-
Nátrium 22 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7.7 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 74.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 3 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 26 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 106 micro
-
Lut-zea 19 micro
Összesen
89
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
A marhapörkölthöz
-
2 db vöröshagyma
-
2 ek libazsír
-
1.5 kg marhalábszár
-
6 dl víz
-
2 db paradicsom
-
2 db paprika
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
2 ek füstölt pirospaprika
-
1 tk őrölt fűszerkömény
-
2 gerezd fokhagyma
-
2 dl száraz vörösbor
A hagymás dödölléhez
-
1 kg burgonya
-
5 dl víz
-
só ízlés szerint
-
25 dkg finomliszt
-
2 ek libazsír
-
2 db vöröshagyma
Elkészítés
A marhapörkölthöz
- Egy nagy lábasban felhevítjük a 2-3 evőkanál libazsírt, majd rádobjuk a finomra vágott vöröshagymát. Sózzuk, hogy levet eresszen és könnyebben üvegesre párolódjon.
- Közben hasonló méretű kockákra vágjuk a megtisztított marhalábszárat (ki-ki ízlése szerint 2x2 cm-es vagy 3x3 cm-es kockákra), majd mehet a hagyma mellé. Addig pirítjuk, míg egységesen kifehéredik a hús, majd a tűzről félrehúzva beleszórjuk a (jó minőségű) 2-3 evőkanál füstölt pirospaprikát.
- Elkeverjük, visszatesszük a tűzre, és felöntjük 2-3 dl vízzel. Apró kockákra vágjuk a paradicsomokat és paprikákat, majd ezt is hozzáadjuk a pörköltünkhöz, sózzuk-borsozzuk, és megszórjuk 1-2 teáskanál fűszerköménnyel.
- Fedő alatt addig főzzük, amíg a hús (szinte) teljesen meg nem puhul. A jó szafthoz a vizet állandóan pótoljuk, és mindig pirítsuk zsírjára. Ez a pörkölt legfontosabb része! A következő 2-3-4 órában (függ a hús minőségétől és nagyságától is), míg rotyog a pörkölt, elkészítjük a dödöllét.
- Ha már szinte teljesen megfőtt a hús, hozzáadjuk az átnyomott fokhagymákat és a vörösbort, és puhára főzzük.
- Ha teljesen megpuhult a hús és a szaftunk is jó állagú, finom, akkor a hagymás dödöllével, ízlés szerint tejföllel és kovászos uborkával tálalva fogyaszthatjuk is! Jó étvágyat!
A hagymás dödölléhez
- A burgonyákat megtisztítjuk, kockákra vágjuk, egy nagy lábasba szórjuk, és felöntjük annyi vízzel, hogy majdnem ellepje a krumplikat.
- Alaposan megsózzuk, majd közepes lángon puhára főzzük.
- A megfőtt burgonyát (a lábasban hagyva) egy krumplitörő segítségével összetörjük, majd a sütőlapot alacsony lángon hagyva, részletekben hozzáadjuk a 25-30 deka lisztet, és simára keverjük.
- Közben egy nagy serpenyőben libazsírt hevítünk, és rádobjuk a felaprított vöröshagymákat.
- Ha picit kezd barnulni, két kanál segítségével galuskákat formázunk a krumplis keverékből, és a hagymás zsírja dobjuk őket.
- Gyakori forgatás-kavargatás mellett jól megpirítjuk, és készen is vagyunk.
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 351
- Tegnapi nézettség: 15
- 7 napos nézettség: 139
- Össznézettség: 56519
- Feltöltés dátuma: 2020. január 24.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
karácsony
kategória:
karácsonyi főételek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Réthly Dávid
32 recept
"Ahány ház, annyi szokás..." Ismerhetjük a mondást, de a pörköltekre ez hatványozottan igaz. Szinte az összes háziasszonynak, férfiembernek megvan a saját, bevált receptje, szóval most én is megmutatom, hogyan készítem. Semmi extra, semmi csavar, csak egy tisztességes pöri hagymás dödöllével. Finom volt, hamar elfogyott.