Vörösáfonyával töltött sertésszűz
- 11% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 4% Zsír
A tekercshez
-
250g sertés szűzpecsenye273 kcal
-
34g bacon134 kcal
-
63g vörösáfonya29 kcal
-
13g lilahagyma5 kcal
-
25g száraz vörösbor21 kcal
-
13g cukor48 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g fokhagymapor0 kcal
A rókagomba-mártáshoz
-
75g gomba16 kcal
-
25g száraz vörösbor21 kcal
-
50g főzőtejszín66 kcal
-
13g vöröshagyma5 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A grillezett koktélparadicsomhoz
-
34g koktélparadicsom6 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 11% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 4% Zsír
A tekercshez
-
1000g sertés szűzpecsenye1090 kcal
-
136g bacon534 kcal
-
250g vörösáfonya115 kcal
-
50g lilahagyma18 kcal
-
100g száraz vörösbor82 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g fokhagymapor0 kcal
A rókagomba-mártáshoz
-
300g gomba64 kcal
-
100g száraz vörösbor82 kcal
-
200g főzőtejszín262 kcal
-
50g vöröshagyma18 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A grillezett koktélparadicsomhoz
-
136g koktélparadicsom24 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 11% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 4% Zsír
A tekercshez
-
42.1g sertés szűzpecsenye46 kcal
-
5.7g bacon23 kcal
-
10.5g vörösáfonya5 kcal
-
2.1g lilahagyma1 kcal
-
4.2g száraz vörösbor3 kcal
-
2.1g cukor8 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g fokhagymapor0 kcal
A rókagomba-mártáshoz
-
12.6g gomba3 kcal
-
4.2g száraz vörösbor3 kcal
-
8.4g főzőtejszín11 kcal
-
2.1g vöröshagyma1 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A grillezett koktélparadicsomhoz
-
5.7g koktélparadicsom1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 11% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 61.7 g
Zsír
-
Összesen 24.2 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 202 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1513.9 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 93 mg
-
Kálcium 85 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 93 mg
-
Foszfor 807 mg
-
Nátrium 426 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 29.3 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 464.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 68 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 17 mg
-
D vitamin: 32 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 21 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 24 micro
-
Kolin: 247 mg
-
Retinol - A vitamin: 51 micro
-
α-karotin 34 micro
-
β-karotin 188 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 875 micro
-
Lut-zea 100 micro
- 11% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 247 g
Zsír
-
Összesen 96.9 g
-
Telített zsírsav 38 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 36 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 810 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6055.5 g
-
Cink 23 mg
-
Szelén 370 mg
-
Kálcium 341 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 374 mg
-
Foszfor 3227 mg
-
Nátrium 1704 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 117.3 g
-
Cukor 83 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 1857.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 274 micro
-
B6 vitamin: 9 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 69 mg
-
D vitamin: 126 micro
-
K vitamin: 26 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 11 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 5 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 84 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 96 micro
-
Kolin: 990 mg
-
Retinol - A vitamin: 205 micro
-
α-karotin 137 micro
-
β-karotin 751 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 3499 micro
-
Lut-zea 399 micro
- 11% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.4 g
Zsír
-
Összesen 4.1 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 34 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 255 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 14 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 136 mg
-
Nátrium 72 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.9 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 78.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 12 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 4 micro
-
Kolin: 42 mg
-
Retinol - A vitamin: 9 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 32 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 147 micro
-
Lut-zea 17 micro
Hozzávalók
A tekercshez
-
1 kg sertés szűzpecsenye
-
8 szelet bacon
-
1 kis fej lilahagyma
-
1 dl száraz vörösbor
-
5 ek cukor
-
2 db szegfűszeg
-
só ízlés szerint
-
fokhagymapor ízlés szerint
A rókagomba-mártáshoz
-
1 dl száraz vörösbor
-
2 dl főzőtejszín
-
1 kis fej vöröshagyma
-
1 gerezd fokhagyma
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
A grillezett koktélparadicsomhoz
-
8 db koktélparadicsom
-
só ízlés szerint
Elkészítés
A tekercshez
- Vörösáfonyás sertéstekercs:
- A sertésszűzet vékony téglalap alakúra vágjuk úgy, hogy a húst utána fel lehessen tekerni.
- A hús mindkét oldalát befűszerezzük sóval, borssal, fokhagymagranulátummal, és egyenként ráhelyezzük a baconszeleteket.
- Ezután kevés olajon az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk.
- Hozzátesszük a vörösáfonyát, és fedő alatt kb. 5 percig együtt pároljuk (víz hozzáadása nélkül, mert az áfonya úgyis enged magából vizet).
- Hozzáöntjük a bort, és várunk, amíg az alkohol elpárolog, azután beletesszük a cukrot.
- Sóval, borssal, szegfűszeggel ízesítünk.
- Ezt a végeredményben mártásszerű, áfonyás masszát rákenjük a befűszerezett baconös húsra, és szépen feltekerjük, ha szükséges, fogpiszkálóval rögzítsük. (Vigyázzunk, hogy ne tegyünk bele túl sok vörösáfonyát, mert kifolyhat sütés közben!)
- A feltekert húst beolajozott dupla alufóliába tesszük, és becsomagoljuk.
- Tűzálló tálba helyezzük a "csomagot", és megsütjük. Az időlejárta előtt 10 perccel kicsit meg lehet bontani az alufóliát, és még 10 percig pirítjuk a hús tetejét.
- Felvágjuk szép szeletekre a húsokat, és ha még maradt a vörösáfonyából, nyugodtan lehet halmozni a szeletekre.
- Rókagomba-mártás:
- A gombát megmossuk, és lecsepegtetjük.
- A gomba 3/4-ét egy kis víz hozzáadásával összeturmixoljuk, a maradék 1/4 rész gombát (lehetőleg kisebbeket) félretesszük.
- A vöröshagymát üvegesre pároljuk, és hozzátesszük az egész gombákat, kis vízzel fedő alatt puhára pároljuk.
- Hozzáadjuk a vörösbort, és erős lángon néhány percig forraljuk, míg el nem párolog az alkohol.
- Rádobjuk az összeturmixolt gombát, és tovább forraljuk együtt, majd sóval, borssal és a zúzott fokhagymával ízesítünk.
- A legvégén öntjük bele a tejszínt, amit simára kavarunk, és készre forralunk.
- Köret:
- A paradicsomhoz nem kell sok tudomány: megmossuk a paradicsomokat, sózzuk, borsozzuk, és kevés olÍvaolaj hozzáadásával grill-lapos serpenyőben meggrillezzük.
- A hercegnő burgonyát Juli receptje alapján készíthetjük el.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 90 perc
- Receptkönyvben: 21
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 30
- Össznézettség: 3589
- Feltöltés dátuma: 2011. október 18.
Ajánló
Száraz vörösborok közül tudom ajánlani a kékfrankost, a kadarkát, illetve a cabernet sauvignon-t. Köretnek én hercegnő burgonyát javaslok, melyet Juli receptje szerint készítettem el :).
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Ez a recept eredetileg egy "Alkoss ételt a bor mellé" pályázatra készült, amiről csak egy képet láttam, de igazából nem tudtam sem a hozzávalókat, sem az elkészítési módot. Így én megalkottam a kép segítségével a képzletemmel a vörösáfonyás sertésszűzet. Mivel Finnországban élek, és az egyik legkedveltebb és leggyakoribb gyümölcsük az áfonya, aminek most ősszel van a szezonja, úgy gondoltam, ideje kipróbálni egy különleges receptet. 1-2 pohár vörösbor elfogyasztása után jött az ihlet :). Nagyon kifejező ízvilága van, és a körettel együtt rendkívül harmonizálnak az ízek.