Volkswagen Bogár puncstorta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
VWTulipán
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 7% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 20% Zsír
A piskótához
-
48g tojás61 kcal
-
8g cukor29 kcal
-
9g finomliszt32 kcal
-
0 kcal
A krémhez és díszítéshez
-
25g margarin179 kcal
-
28g porcukor106 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
25g tej14 kcal
-
13g rum29 kcal
-
25g feketekávé2 kcal
-
11 kcal
-
13g mazsola37 kcal
-
13g dió82 kcal
-
25g habtejszín73 kcal
-
31g gesztenyemassza56 kcal
-
100g marcipán462 kcal
-
5g tojásfehérje3 kcal
-
3g barna cukor10 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
Összesen
1203
kcal
- 7% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 20% Zsír
A piskótához
-
385g tojás484 kcal
-
60g cukor232 kcal
-
70g finomliszt255 kcal
-
0 kcal
A krémhez és díszítéshez
-
200g margarin1434 kcal
-
220g porcukor851 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
200g tej112 kcal
-
100g rum231 kcal
-
200g feketekávé18 kcal
-
91 kcal
-
100g mazsola299 kcal
-
100g dió654 kcal
-
200g habtejszín584 kcal
-
250g gesztenyemassza448 kcal
-
800g marcipán3696 kcal
-
40g tojásfehérje21 kcal
-
20g barna cukor76 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
Összesen
9624
kcal
- 7% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 20% Zsír
A piskótához
-
12.4g tojás16 kcal
-
1.9g cukor7 kcal
-
2.3g finomliszt8 kcal
-
0.1g szódabikarbóna0 kcal
A krémhez és díszítéshez
-
6.5g margarin46 kcal
-
7.1g porcukor27 kcal
-
3.6g tojás4 kcal
-
6.5g tej4 kcal
-
3.2g rum7 kcal
-
6.5g feketekávé1 kcal
-
1.3g cukrozatlan kakaópor3 kcal
-
3.2g mazsola10 kcal
-
3.2g dió21 kcal
-
6.5g habtejszín19 kcal
-
8.1g gesztenyemassza14 kcal
-
25.8g marcipán119 kcal
-
1.3g tojásfehérje1 kcal
-
0.6g barna cukor2 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
Összesen
309
kcal
- 7% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 20.6 g
Zsír
-
Összesen 63.9 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 230 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 640.8 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 108 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 81 mg
-
Foszfor 229 mg
-
Nátrium 195 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 130 g
-
Cukor 101 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 102.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 362 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 50 micro
-
K vitamin: 25 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 44 micro
-
Kolin: 176 mg
-
Retinol - A vitamin: 348 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 169 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 278 micro
Összesen
1203
kcal
- 7% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 164.6 g
Zsír
-
Összesen 511.2 g
-
Telített zsírsav 102 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 123 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 107 g
-
Koleszterin 1842 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5126.3 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 180 mg
-
Kálcium 864 mg
-
Vas 20 mg
-
Magnézium 647 mg
-
Foszfor 1833 mg
-
Nátrium 1559 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1039.8 g
-
Cukor 807 mg
-
Élelmi rost 52 mg
VÍZ
-
Összesen 818.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2894 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 25 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 403 micro
-
K vitamin: 200 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 353 micro
-
Kolin: 1407 mg
-
Retinol - A vitamin: 2781 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1352 micro
-
β-crypt 39 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2228 micro
Összesen
9624
kcal
- 7% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.3 g
Zsír
-
Összesen 16.5 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 59 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 165.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 28 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 59 mg
-
Nátrium 50 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 33.6 g
-
Cukor 26 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 26.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 93 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 45 mg
-
Retinol - A vitamin: 90 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 44 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 72 micro
Összesen
309
kcal
Hozzávalók
A piskótához
-
7 db tojás
-
6 ek cukor
-
7 csapott ek finomliszt
-
1 kk szódabikarbóna
A krémhez és díszítéshez
-
20 dkg margarin
-
2 db tojás
-
2 dl tej
-
1 dl rum
-
4 ek cukrozatlan kakaópor
-
10 dkg mazsola
-
10 dkg dió
-
2 dl habtejszín
-
250 g gesztenyemassza
-
80 dkg marcipán
-
1 db tojásfehérje
-
2 ek barna cukor
Elkészítés
A piskótához
- Először kerek tortaformában piskótát készítünk. A tojásokat kettéválasztjuk, a tojásfehérjéket magas fokozaton habbá verjük, hozzáadjuk kanalanként a cukrot és fényesedésig verjük. Alacsonyabb fokozaton hozzákeverjük a tojássárgájákat.
- Végül kanalanként belekeverjük a lisztet és a szódabikarbónát. Ezt már nem robotgéppel, hanem kanállal.
- Alul kivajazott és liszttel megszórt tortaformában, előmelegített sütőben először 10 percig magas fokozaton, majd alacsonyabb hőfokon sütjük. Körülbelül 20 perc alatt kész.
- A mazsolát vízbe vagy rumba áztatjuk, a diót durvára vágjuk. A kisült és kihűlt piskóta 2/3-át összemorzsáljuk, 1/3-át féltenyérnyi darabokra tördeljük.
- A rum felét összekeverjük a tejjel, és a tésztát meglocsoljuk vele.
- A tojásokat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a kakaót és a kávét. Láboskába töltjük, és gőz fölött, állandóan kevergetve forrásig hevítjük, de nem forraljuk.
- A tűzről levéve még melegen belekeverjük a margarint, az elmorzsolt tortabelsőt, a gesztenyepürét, a maradék rumot, a beáztatott és lecsepegtetett mazsolát és a durvára vágott diót.
- Egy órára hűtőbe tesszük a masszát. Ezalatt a marcipánt előkészítjük: kevés porcukorral meghintett deszkán kezünkkel átgyúrjuk, így felmelegítve könnyebben formálható, nyújtható. Utána a tetejét is meghintjük egy kevés por- vagy szőlőcukorral és nyújtófával vékonyra kinyújtjuk. Nem szabad túl vékonyra, mert akkor a torta bevonásánál kilyukad. Ha színezni szeretnénk a marcipánt, azt inkább előző napon tegyük meg, az itt leírt módon: http://www.tortaimado.hu/2008/12/marcipn-hasznlata-bevonshoz.html.
- Most jön a legnehezebb rész: a hűtőből kivett puncsos masszából Volkswagen Bogár formát formálunk. Ehhez a kezünkre, egy fotóra és némi kézügyességre lesz szükségünk. A nagyobb darabokban meghagyott piskótát használhatjuk a kerekek és az ún. combok elkészítésénél, valamint a torta (az autó) belsejébe is kerüljön belőle egyenletesen, hogy a szeletelésnél majd mindenkinek jusson nem csak töltelékes rész.
- Nem kevésbé időigényes feladat a kész forma marcipánnal való bevonása, de megéri, mert nagyon széppé, egyenletesség, simává teszi a végeredményt.
- A Bogár lámpáit ételfestékkel színezett cukormázzal készítetjük el.
- Az ablaküvegeket és a kerekeket csokoládémázzal és ecsettel festjük meg: a kakaóport összekeverjük a cukorral, pici vízzel és összeforraljuk egy apró lábasban, majd a tűzről levéve egy kiskanálnyi margarinnal keverjük össze.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 25 perc
- Receptkönyvben: 29
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 15648
- Feltöltés dátuma: 2010. november 18.
Ajánló
A tortát a marcipánon kívül még cukormázzal is bevonhatjuk, de színezhetjük magát a marcipánt is, akkor nem kell külön cukormázat készíteni. Minden Volkswagen Bogár és más autókat szerető fiúnak, férfinek - és persze lánynak, nőnek.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
VWTulipán
1 recept
Ezt a tortán Volkswagen-rajongó és értő Férjemnek készítettem egyik születésnapjára. A torta belsejét egy puncstorta recept alapján készíetettem, de megbolondítottam még a gesztenyepürével, és lazítottam egy kicsit a nagyobb piskótadarabokkal. Elkészítése igen időigényes, és türelmet meg némi kézügyességet igényel, de megéri, nálunk is osztatlan sikert aratott.