A világ legegyszerűbb almás süteménye
- 3% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
38g finomliszt137 kcal
-
25g barna cukor95 kcal
-
50g búzadara180 kcal
-
3g sütőpor1 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
250g alma117 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
44 kcal
-
4g vaj25 kcal
- 3% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
150g finomliszt546 kcal
-
100g barna cukor380 kcal
-
200g búzadara720 kcal
-
10g sütőpor5 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
1000g alma468 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
30g mandulapehely177 kcal
-
14g vaj100 kcal
- 3% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
9.4g finomliszt34 kcal
-
6.2g barna cukor24 kcal
-
12.5g búzadara45 kcal
-
0.6g sütőpor0 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
62.3g alma29 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
6.2g vaj45 kcal
-
1.9g mandulapehely11 kcal
-
0.9g vaj6 kcal
- 3% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.7 g
Zsír
-
Összesen 28.3 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 61 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 979.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 257 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 67 mg
-
Foszfor 425 mg
-
Nátrium 212 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 122.6 g
-
Cukor 48 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 208.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 202 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 57 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 191 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 106 micro
-
β-crypt 25 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 72 micro
- 3% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 50.7 g
Zsír
-
Összesen 113.3 g
-
Telített zsírsav 60 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 37 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 245 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3916.9 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 54 mg
-
Kálcium 1028 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 268 mg
-
Foszfor 1700 mg
-
Nátrium 850 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 490.6 g
-
Cukor 192 mg
-
Élelmi rost 36 mg
VÍZ
-
Összesen 834.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 807 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 41 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 28 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 229 micro
-
Kolin: 86 mg
-
Retinol - A vitamin: 765 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 424 micro
-
β-crypt 99 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 288 micro
- 3% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.2 g
Zsír
-
Összesen 7.1 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 15 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 244.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 64 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 106 mg
-
Nátrium 53 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 30.6 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 52 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 50 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 48 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 26 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 18 micro
Hozzávalók
-
10 g sütőpor
-
1 kg alma
-
100 g vaj
-
3 dkg mandulapehely
Elkészítés
- A sütőt melegítsük elő 180 C fokra. Az almákat reszeljük le durvára és keverjük össze a fahéjjal. Az eredeti recept szerint a cukrot az almához kell keverni, de én véletlenül a liszthez adtam, így is teljesen jól működött a sütemény.
- Vastagon vajazzuk ki a kerek tortaformát (22-25 cm átmérőjű). Ha levehető aljú a forma, akkor burkoljuk be az alját alufóliával, különben szagolhatjuk a sütőbe csorgó és megégett almás vajat (és súrolhatjuk a sütőt.)
- Alaposan keverjük össze a lisztet, búzadarát, sütőport, vaníliát és a cukrot (ha ezt a verziót választjuk). Ha nem, akkor a reszelt almához kell keverni a cukrot.
- Szórjunk egy 3/4 csészényi lisztkeveréket a kivajazott forma aljára, és egyenletesen oszlassuk szét. (Nekem eddig mindig maradt egy kis lisztkeverék sütés után a forma alján, legközelebb kicsit kevesebbet fogok szórni alulra.)
- Most felváltva tegyünk egy-egy réteg reszelt almát (a levével együtt) és lisztkeveréket a formába.
- Úgy ügyeskedjünk, hogy a tetejére lisztkeverék kerüljön. Nekem úgy jött ki most, hogy 4 réteg liszt és 3 réteg alma fért ki ebben a formában.
- A tetejére csipkedjük rá a vajat és szórjuk meg a szeletelt mandulával.
- Légkeveréssel kb. 25 perc alatt sült meg. Sima sütőben pár perccel tovább kell sütni.
- Hűtsük ki teljesen, különben nem lehet szeletelni. Ha nagyon türelmetlenek vagyunk, akkor tegyük ki a hidegre vagy a hideg konyhakőre.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 24 cm átmérőjű
- Sütés ideje: 25 perc
- Receptkönyvben: 419
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 56413
- Feltöltés dátuma: 2011. január 14.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Persze kicsit túlzó a cím, de tényleg csak egy kicsit. Nagyon hasonlít a magyar blogokon népszerű lusta asszony rétesére - de még annál is egyszerűbb (és nincs benne tojás!). A receptet egy nagyon szuper bolgár blogon találtam, és mivel a bolgár-tudásom egyenlő a nullával, ezért ráeresztettem a Google fordítót. A magyarra fordított recept igen mulatságosra sikerült, íme egy kis szemelvény ebből a gyöngyszemből: "Elkészítés: Egy tálban keverjük össze porcukorral, átszitált lisztet, búzadarát, sütőport és a vanília, jól keverjük össze a keveréket. Mossuk alma, héj, puha őket a vetőmag-rész és lereszeljük nagykereskedelem, adjuk hozzá a cukrot és a fahéjat. Zsírral alakú, átmérője 22 cm pour 3 / 4 csésze A száraz keverék egyenlő réteg. Lazán elosztva, hogy egy réteg alma. Váltakozó rétegeket addig folytatódik, amíg az összes termék. Az utolsó réteg kell a száraz keverék. Feldarabolt és terjesztésére egyenletesen vajjal. Süssük 30-40 percig előmelegített 180 fokos sütőben aranybarnára. Readiness azonosulni tud egy fa bottal vagy nyárs. Vágjuk a süteményt, amikor teljesen kihűlni, és szolgálják megszórva porcukorral." Kedvencem a "puha őket vetőmag-rész és lereszeljük nagykereskedelem" és a "Readiness azonosulni tud egy fa bottal vagy nyárs." Szerencsére ha angolra fordíttatjuk le a Google-val, akkor egészen használható receptet kapunk. Először egy hasáb alakú formában sütöttem, abban kicsit nehezen sült át. Másodszor egy kerek pite formát választottam, ami picit nagyobb volt, mint az ajánlott méret - 26 cm átmérőjű 22 cm helyett.