Vaníliás/karamellás krémes
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Jahin
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 8% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 19% Zsír
A tésztához
-
94g finomliszt341 kcal
-
25g porcukor97 kcal
-
0 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
7g tojás9 kcal
-
25g tej14 kcal
-
5g tejföl10 kcal
-
0g só0 kcal
-
6g finomliszt23 kcal
A vaníliás vagy a karamellás krémhez
-
125g tej70 kcal
-
41g tojás52 kcal
-
19g finomliszt68 kcal
-
25g cukor97 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
10 kcal
A tetejére
-
13g tortabevonó68 kcal
-
13g tortabevonó68 kcal
Összesen
1285
kcal
- 8% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 19% Zsír
A tésztához
-
750g finomliszt2730 kcal
-
200g porcukor774 kcal
-
0 kcal
-
200g vaj1434 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
200g tej112 kcal
-
40g tejföl79 kcal
-
0g só0 kcal
-
50g finomliszt182 kcal
A vaníliás vagy a karamellás krémhez
-
1000g tej560 kcal
-
330g tojás415 kcal
-
150g finomliszt546 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
200g vaj1434 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
A tetejére
-
100g tortabevonó546 kcal
-
100g tortabevonó546 kcal
Összesen
10278
kcal
- 8% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 19% Zsír
A tésztához
-
20.8g finomliszt76 kcal
-
5.6g porcukor22 kcal
-
0.1g szódabikarbóna0 kcal
-
5.6g vaj40 kcal
-
1.5g tojás2 kcal
-
5.6g tej3 kcal
-
1.1g tejföl2 kcal
-
0g só0 kcal
-
1.4g finomliszt5 kcal
A vaníliás vagy a karamellás krémhez
-
27.8g tej16 kcal
-
9.2g tojás12 kcal
-
4.2g finomliszt15 kcal
-
5.6g cukor22 kcal
-
5.6g vaj40 kcal
-
0.6g vaníliás cukor2 kcal
A tetejére
-
2.8g tortabevonó15 kcal
-
2.8g tortabevonó15 kcal
Összesen
287
kcal
- 8% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 23.9 g
Zsír
-
Összesen 57.5 g
-
Telített zsírsav 33 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 270 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 943.4 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 55 mg
-
Kálcium 244 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 69 mg
-
Foszfor 279 mg
-
Nátrium 288 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 165 g
-
Cukor 71 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 58.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 416 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 35 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 53 micro
-
Kolin: 147 mg
-
Retinol - A vitamin: 409 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 87 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 242 micro
Összesen
1285
kcal
- 8% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 190.8 g
Zsír
-
Összesen 460.3 g
-
Telített zsírsav 267 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 128 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 25 g
-
Koleszterin 2160 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7547.1 g
-
Cink 16 mg
-
Szelén 440 mg
-
Kálcium 1953 mg
-
Vas 33 mg
-
Magnézium 554 mg
-
Foszfor 2235 mg
-
Nátrium 2303 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1319.7 g
-
Cukor 568 mg
-
Élelmi rost 40 mg
VÍZ
-
Összesen 467.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3332 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 15 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 278 micro
-
K vitamin: 49 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 421 micro
-
Kolin: 1177 mg
-
Retinol - A vitamin: 3274 micro
-
α-karotin 14 micro
-
β-karotin 694 micro
-
β-crypt 33 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1939 micro
Összesen
10278
kcal
- 8% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.3 g
Zsír
-
Összesen 12.8 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 60 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 209.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 54 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 62 mg
-
Nátrium 64 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 36.7 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 13 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 93 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 33 mg
-
Retinol - A vitamin: 91 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 19 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 54 micro
Összesen
287
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
75 dkg finomliszt
-
20 dkg porcukor
-
2 kk szódabikarbóna
-
1 db tojás
-
2 dl tej
-
2 ek tejföl
-
1 csipet só
A vaníliás vagy a karamellás krémhez
-
1 l tej
-
6 db tojás
-
15 dkg finomliszt
A tetejére
Elkészítés
A tésztához
- A tészta száraz hozzávalóit elkeverjük, a langyos vajjal és a nedves hozzávalókkal összegyúrjuk.
- Rugalmas, nem ragadós tésztát kapunk (szükség szerint + pár dkg liszttel), majd fél óráig pihentetjük.
- A cipót negyedeljük, téglalapra nyújtjuk, tepsi hátulján a négy lapot egyenként 10 percig sütjük.
- A kész ,kihűlt lapokat ízlés szerint megtöltjük 1l tejből készült vaníliás vagy 1 l tejből készült karamellás krémmel.
- Vaníliás krém elkészítése:
- A tojásokat szétválasztjuk, a tejet feltesszük lassan melegedni a darabka vaníliával.
- A sárgákat kikeverjük a cukorral, kanalanként a liszttel. Közben a melegedő tejből adagolunk hozzá, és tovább keverjük.
- Hőkiegyenlítésre törekszünk, a tojásos masszát beletesszük a kb. azonos hőmérsékletű meleg tejbe, majd folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük.
- Ha kissé kihűlt, beledobjuk a vajat, addig keverjük, míg elolvad.
- Kemény habbá verjük a tojásfehérjét, majd óvatosan beleforgatjuk a vaníliás alapba.
- Karamellás krém elkészítése:
- A cukrot karamellizáljuk, felöntjük tejjel, megvárjuk, míg felforr, elolvad benne a karamell.
- A karamellás tejjel dolgozunk tovább, ha visszahűl. Innentől az ügymenet azonos a vaníliás krémnél leírtakkal.
- A kész, tetszőleges krémmel megkenjük a lapokat, a tetejét csokimázzal vonjuk be.
- Egy éjszakára hűtőbe tesszük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 40 perc
- Receptkönyvben: 324
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 52094
- Feltöltés dátuma: 2010. május 09.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Jahin
189 recept
Gyermekkorom kedvenc sütije (főként a karamelles verzió), receptje Anyukámtól származik. Macerás elkészíteni, no meg egy-két szelet szerintem kiteszi a napi ajánlott kalóriabevitel tetemes részét, de sajnos ez a süti ellenállhatatlan!:-)