Vaníliás-gyümölcsös kosárkák
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 6% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 29% Zsír
A tésztához
-
50g finomliszt182 kcal
-
33g vaj239 kcal
-
17g porcukor65 kcal
-
3g tojássárgája11 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
12 kcal
A vaníliás krémhez
Összesen
658
kcal
- 6% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 29% Zsír
A tésztához
-
300g finomliszt1092 kcal
-
200g vaj1434 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
-
71 kcal
A vaníliás krémhez
Összesen
3938
kcal
- 6% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 29% Zsír
A tésztához
-
25.8g finomliszt94 kcal
-
17.2g vaj124 kcal
-
8.6g porcukor33 kcal
-
1.7g tojássárgája6 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
-
0.7g napraforgó olaj6 kcal
A vaníliás krémhez
-
3.9g vaníliás pudingpor15 kcal
-
34.5g tej19 kcal
-
3g porcukor12 kcal
-
4.3g vaj31 kcal
Összesen
340
kcal
- 6% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 29% Zsír
- 11% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 8.1 g
Zsír
-
Összesen 37.8 g
-
Telített zsírsav 22 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 126 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 251.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 99 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 78 mg
-
Nátrium 41 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 70.4 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 15.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 298 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 40 mg
-
Retinol - A vitamin: 292 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 69 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 46 micro
Összesen
658
kcal
- 6% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 29% Zsír
- 11% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 48.4 g
Zsír
-
Összesen 227.1 g
-
Telített zsírsav 134 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 65 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 755 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1511.1 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 117 mg
-
Kálcium 593 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 74 mg
-
Foszfor 468 mg
-
Nátrium 249 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 422.3 g
-
Cukor 152 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 92.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1786 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 44 micro
-
K vitamin: 19 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 115 micro
-
Kolin: 243 mg
-
Retinol - A vitamin: 1752 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 413 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 273 micro
Összesen
3938
kcal
- 6% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 29% Zsír
- 11% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.2 g
Zsír
-
Összesen 19.6 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 65 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 130.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 51 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 40 mg
-
Nátrium 21 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 36.4 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 154 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 151 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 36 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 24 micro
Összesen
340
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
30 dkg finomliszt
-
10 dkg porcukor
-
1 db tojássárgája
A vaníliás krémhez
-
1 tasak vaníliás pudingpor
-
4 dl tej
-
5 ek porcukor
-
5 dkg vaj
Elkészítés
A tésztához
- Az omlós tésztát a szokásos módon begyúrjuk. Egy nagy tálban a lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a porcukrot, vaníliás cukrot, a tojássárgáját, belereszeljük a citromhéját, és az egész tésztát gyorsan összedolgozzuk (egy kis joghurtot vagy tejfölt adhatunk hozzá, ha nem állna össze anélkül). Tegyük a hűtőbe pihenni egy órára, de legalább 30 percre.
- A sütőt melegítsük elő 200°C-ra, és készítsük elő a kosár sütőformákat, olajozzuk ki őket alaposan, nehogy beleragadjanak majd a kosarak.
- Nyújtsuk ki a tésztát, és egy akkora kiszúróval, amekkora illik a kosárformákhoz (én boros poharat használtam), szaggassuk ki a tésztát, majd béleljük ki velük a kosárformákat. Az előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt szépen megsülnek. Vegyük ki őket a sütőből, és hagyjuk kihűlni.
- Ezalatt készítsük el a vaníliás krémet. Ezúttal nem a klasszikus tojássárgájás verziót készítettem, hanem pudingosat, egy kis margarinnal fellazítva. A pudingport elkavarjuk a porcukorral, majd tejjel lassanfelhígítvacsomómentesre kavarjuk, és sűrűre főzzük. Félretesszük hűlni, néha megkavarjuk, majd amikor már csak éppen langyos, hozzákavarjuk a margarint.
- Ezzel a krémmel töltsük meg a kihűlt kosarakat, és gyümölccsel díszítjük.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 15 alkalommal
- Receptkönyvben: 188
- Tegnapi nézettség: 81
- 7 napos nézettség: 263
- Össznézettség: 30144
- Feltöltés dátuma: 2012. november 12.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
A blogomon már sokféle linzertésztával találkozhattatok, kicsit mindegyik más volt, más volt bennük a liszt-vaj-cukor aránya, de ezúttal a klasszikus linzertészta arányokkal, azaz a 3:2:1 verzióval dolgoztunk. Természetesen nem maradhatott el ebből sem a kedvencem, a reszelt citromhéj. Nyamm!