r
Nosalty Logó

Vaníliás fánkocskák

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Durcsó
Vaníliás fánkocskák
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 48% Zsír

A tésztához

A sütéshez

Összesen 977 kcal
  • 6% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 48% Zsír

A tésztához

A sütéshez

Összesen 3899 kcal
  • 6% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 48% Zsír

A tésztához

A sütéshez

Összesen 507 kcal
  • 6% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 48% Zsír
  • 10% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.8 g

Zsír

  • Összesen
    77.9 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    34 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    24 g
  • Koleszterin
    135 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    251.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    27 mg
  • Kálcium
    62 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    121 mg
  • Nátrium
    24 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    58.8 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    16.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    124 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    27 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    22 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    72 micro
  • Kolin:
    91 mg
  • Retinol - A vitamin:
    121 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    29 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    121 micro
Összesen 977 kcal
  • 6% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 48% Zsír
  • 10% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    39.2 g

Zsír

  • Összesen
    311.7 g
  • Telített zsírsav
    64 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    135 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    97 g
  • Koleszterin
    542 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1005.1 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    108 mg
  • Kálcium
    246 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    62 mg
  • Foszfor
    483 mg
  • Nátrium
    96 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    235.1 g
  • Cukor
    41 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    64.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    494 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    107 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    87 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    289 micro
  • Kolin:
    366 mg
  • Retinol - A vitamin:
    484 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    114 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    483 micro
Összesen 3899 kcal
  • 6% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 48% Zsír
  • 10% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.1 g

Zsír

  • Összesen
    40.5 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    70 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    130.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    32 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    63 mg
  • Nátrium
    12 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    30.5 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    8.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    64 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    47 mg
  • Retinol - A vitamin:
    63 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    15 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    63 micro
Összesen 507 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A sütéshez

Elkészítés

A tésztához

  1. A tejet meglangyosítjuk, és felfuttatjuk benne az élesztőt.
  2. A lisztbe belekeverjük a sót, a vaníliás cukrot, hozzászitáljuk a porcukrot, ésbelegyúrjuk az olvasztott vajat, a rumot és a két sárgáját is.
  3. Végül a tészta közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a felfuttatott élesztős tejet, kézzel összegyúrjuk (akár robotgép dagasztókarjával, úgy egyszerűbb), majd addig dagasztjuk, míg a tészta el nem válik az edény falától. Szükség esetén kevés plusz lisztet adhatunk hozzá.
  4. Tiszta tálba helyezve duplájára kelesztjük a tésztát. (Ez meleg radiátoron vagy kislángon égő sütő felett kb. 1 órát vesz igénybe.)
  5. Alaposan lisztezett deszkán átgyúrjuk, s szintén lisztezett sodrófával 1 cm vastagra nyújtjuk. Pogácsaszaggatóval 5-10 cm átmérőjű, lyukas közepű fánkokat szaggatunk belőle.
  6. Bő, forró olajban oldalanként 1-2 perc alatt kisütjük a fánkokat. Első oldaluk sütésekor fedjük le az edényt, a másodiknál már ne.
  7. Papírra szedve itassuk fel a felesleges olajat. (Vaníliás) porcukorral megszórva, baracklekvárral körítve tálaljuk.
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Receptkönyvben: 106
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 14864
  • Feltöltés dátuma: 2010. február 24.

Ajánló

Ez a mennyiség az eredeti recept fele. Azonban a vaníliás cukor mennyiségét nem feleztem, így az itt megadott 1 zacskó arányosan duplája az eredetinek - szerintem nem árt neki sem az édesség, sem a vaníliás íz erősítése. A másik, hogy az eredetiben 3 tojássárgája szerepel, s mivel sárgákat felezgetni nem túl mókás, 2 kis darabot írtam be, én most így készítettem. 25 dkg liszttel kb. 18 fánkot kapunk.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Durcsó 160 recept

A templomban készíti egyik kedves ismerősünk mindig ezeket a hatalmas sikerű vaníliás fánkocskákat. Már rég elkértem a receptet (mely a hölgy töredelmes bevallása szerint egy vaníliás cukros zacskó hátuljáról származik), s ki is próbáltam, így előre tesztelt fánkokat süthettem német családomnak. Szerencse, hogy ők is ünneplik a "Fasschang"-ot, így nem érte őket meglepetés, mikor húshagyó kedd sürgető közeledtével fánksütésre adtam a fejem. Angolszász kultúrkörben más a szokás: húshagyó keddet "palacsinta napnak" nevezik, ekkor mindenképp palacsintát kell enni. Azt olvastam, ennek oka a böjti tojástilalom, előre be kell tárazni belőle... Furcsa, én még sosem hallottam a fehérje ezen forrásának tilalmáról semmilyen katolikus kultúrkörben, de lehet, hogy errefelé így tartják. No mindegy, a lényeg, hogy a fánkot még idejében megsütöttük!

Hozzávalók

A tésztához

A sütéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...