Vaníliás fánkocskák
- 6% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 48% Zsír
A tésztához
-
63g finomliszt228 kcal
-
6 kcal
-
31g tej18 kcal
-
0g só0 kcal
-
6g porcukor24 kcal
-
10 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
-
2g rum5 kcal
-
13g vaj90 kcal
A sütéshez
-
64g napraforgó olaj564 kcal
- 6% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 48% Zsír
A tésztához
-
250g finomliszt910 kcal
-
23 kcal
-
125g tej70 kcal
-
0g só0 kcal
-
25g porcukor97 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
8g rum18 kcal
-
50g vaj359 kcal
A sütéshez
-
255g napraforgó olaj2254 kcal
- 6% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 48% Zsír
A tésztához
-
32.5g finomliszt118 kcal
-
0.9g instant élesztő3 kcal
-
16.2g tej9 kcal
-
0g só0 kcal
-
3.2g porcukor13 kcal
-
1.3g vaníliás cukor5 kcal
-
5.2g tojássárgája17 kcal
-
1g rum2 kcal
-
6.5g vaj47 kcal
A sütéshez
-
33.1g napraforgó olaj293 kcal
- 6% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 48% Zsír
- 10% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.8 g
Zsír
-
Összesen 77.9 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 34 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 24 g
-
Koleszterin 135 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 251.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 27 mg
-
Kálcium 62 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 121 mg
-
Nátrium 24 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 58.8 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 16.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 124 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 27 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 22 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 72 micro
-
Kolin: 91 mg
-
Retinol - A vitamin: 121 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 29 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 121 micro
- 6% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 48% Zsír
- 10% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 39.2 g
Zsír
-
Összesen 311.7 g
-
Telített zsírsav 64 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 135 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 97 g
-
Koleszterin 542 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1005.1 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 108 mg
-
Kálcium 246 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 62 mg
-
Foszfor 483 mg
-
Nátrium 96 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 235.1 g
-
Cukor 41 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 64.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 494 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 107 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 87 micro
-
K vitamin: 18 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 289 micro
-
Kolin: 366 mg
-
Retinol - A vitamin: 484 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 114 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 483 micro
- 6% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 48% Zsír
- 10% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.1 g
Zsír
-
Összesen 40.5 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 70 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 130.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 32 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 63 mg
-
Nátrium 12 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 30.5 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 8.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 64 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 37 micro
-
Kolin: 47 mg
-
Retinol - A vitamin: 63 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 15 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 63 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
25 dkg finomliszt
-
1 tasak (7 gr) instant élesztő
-
125 ml tej
-
0.5 csipet só
-
2.5 dkg porcukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
2 db tojássárgája
-
1 ek rum
A sütéshez
-
3 dl napraforgó olaj
Elkészítés
A tésztához
- A tejet meglangyosítjuk, és felfuttatjuk benne az élesztőt.
- A lisztbe belekeverjük a sót, a vaníliás cukrot, hozzászitáljuk a porcukrot, ésbelegyúrjuk az olvasztott vajat, a rumot és a két sárgáját is.
- Végül a tészta közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a felfuttatott élesztős tejet, kézzel összegyúrjuk (akár robotgép dagasztókarjával, úgy egyszerűbb), majd addig dagasztjuk, míg a tészta el nem válik az edény falától. Szükség esetén kevés plusz lisztet adhatunk hozzá.
- Tiszta tálba helyezve duplájára kelesztjük a tésztát. (Ez meleg radiátoron vagy kislángon égő sütő felett kb. 1 órát vesz igénybe.)
- Alaposan lisztezett deszkán átgyúrjuk, s szintén lisztezett sodrófával 1 cm vastagra nyújtjuk. Pogácsaszaggatóval 5-10 cm átmérőjű, lyukas közepű fánkokat szaggatunk belőle.
- Bő, forró olajban oldalanként 1-2 perc alatt kisütjük a fánkokat. Első oldaluk sütésekor fedjük le az edényt, a másodiknál már ne.
- Papírra szedve itassuk fel a felesleges olajat. (Vaníliás) porcukorral megszórva, baracklekvárral körítve tálaljuk.
- Sütés ideje: 15 perc
- Receptkönyvben: 106
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 14864
- Feltöltés dátuma: 2010. február 24.
Ajánló
Ez a mennyiség az eredeti recept fele. Azonban a vaníliás cukor mennyiségét nem feleztem, így az itt megadott 1 zacskó arányosan duplája az eredetinek - szerintem nem árt neki sem az édesség, sem a vaníliás íz erősítése. A másik, hogy az eredetiben 3 tojássárgája szerepel, s mivel sárgákat felezgetni nem túl mókás, 2 kis darabot írtam be, én most így készítettem. 25 dkg liszttel kb. 18 fánkot kapunk.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
A templomban készíti egyik kedves ismerősünk mindig ezeket a hatalmas sikerű vaníliás fánkocskákat. Már rég elkértem a receptet (mely a hölgy töredelmes bevallása szerint egy vaníliás cukros zacskó hátuljáról származik), s ki is próbáltam, így előre tesztelt fánkokat süthettem német családomnak. Szerencse, hogy ők is ünneplik a "Fasschang"-ot, így nem érte őket meglepetés, mikor húshagyó kedd sürgető közeledtével fánksütésre adtam a fejem. Angolszász kultúrkörben más a szokás: húshagyó keddet "palacsinta napnak" nevezik, ekkor mindenképp palacsintát kell enni. Azt olvastam, ennek oka a böjti tojástilalom, előre be kell tárazni belőle... Furcsa, én még sosem hallottam a fehérje ezen forrásának tilalmáról semmilyen katolikus kultúrkörben, de lehet, hogy errefelé így tartják. No mindegy, a lényeg, hogy a fánkot még idejében megsütöttük!