r
Nosalty Logó

Vaníliás fánkocskák

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Durcsó
Vaníliás fánkocskák
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A sütéshez

977
Kalória
9.8g
Fehérje
58.8g
Szénhidrátok
77.9g
Zsír
16.1g
Víz
135.4g
Koleszterin
2.2g
Rost
10.2g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 48% Zsír

A tésztához

A sütéshez

Összesen 977 kcal
  • 6% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 48% Zsír

A tésztához

A sütéshez

Összesen 3899 kcal
  • 6% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 48% Zsír

A tésztához

A sütéshez

Összesen 507 kcal
  • 6% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 48% Zsír
  • 10% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.8 g

Zsír

  • Összesen
    77.9 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    34 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    24 g
  • Koleszterin
    135 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    251.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    27 mg
  • Kálcium
    62 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    121 mg
  • Nátrium
    24 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    58.8 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    16.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    124 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    27 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    22 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    72 micro
  • Kolin:
    91 mg
  • Retinol - A vitamin:
    121 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    29 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    121 micro
Összesen 977 kcal
  • 6% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 48% Zsír
  • 10% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    39.2 g

Zsír

  • Összesen
    311.7 g
  • Telített zsírsav
    64 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    135 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    97 g
  • Koleszterin
    542 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1005.1 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    108 mg
  • Kálcium
    246 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    62 mg
  • Foszfor
    483 mg
  • Nátrium
    96 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    235.1 g
  • Cukor
    41 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

Víz

  • Összesen
    64.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    494 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    107 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    87 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    289 micro
  • Kolin:
    366 mg
  • Retinol - A vitamin:
    484 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    114 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    483 micro
Összesen 3899 kcal
  • 6% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 48% Zsír
  • 10% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.1 g

Zsír

  • Összesen
    40.5 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    70 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    130.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    32 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    63 mg
  • Nátrium
    12 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    30.5 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    8.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    64 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    47 mg
  • Retinol - A vitamin:
    63 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    15 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    63 micro
Összesen 507 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A tejet meglangyosítjuk, és felfuttatjuk benne az élesztőt.
  2. A lisztbe belekeverjük a sót, a vaníliás cukrot, hozzászitáljuk a porcukrot, ésbelegyúrjuk az olvasztott vajat, a rumot és a két sárgáját is.
  3. Végül a tészta közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a felfuttatott élesztős tejet, kézzel összegyúrjuk (akár robotgép dagasztókarjával, úgy egyszerűbb), majd addig dagasztjuk, míg a tészta el nem válik az edény falától. Szükség esetén kevés plusz lisztet adhatunk hozzá.
  4. Tiszta tálba helyezve duplájára kelesztjük a tésztát. (Ez meleg radiátoron vagy kislángon égő sütő felett kb. 1 órát vesz igénybe.)
  5. Alaposan lisztezett deszkán átgyúrjuk, s szintén lisztezett sodrófával 1 cm vastagra nyújtjuk. Pogácsaszaggatóval 5-10 cm átmérőjű, lyukas közepű fánkokat szaggatunk belőle.
  6. Bő, forró olajban oldalanként 1-2 perc alatt kisütjük a fánkokat. Első oldaluk sütésekor fedjük le az edényt, a másodiknál már ne.
  7. Papírra szedve itassuk fel a felesleges olajat. (Vaníliás) porcukorral megszórva, baracklekvárral körítve tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Sütés ideje: 15 perc

A templomban készíti egyik kedves ismerősünk mindig ezeket a hatalmas sikerű vaníliás fánkocskákat. Már rég elkértem a receptet (mely a hölgy töredelmes bevallása szerint egy vaníliás cukros zacskó hátuljáról származik), s ki is próbáltam, így előre tesztelt fánkokat süthettem német családomnak. Szerencse, hogy ők is ünneplik a "Fasschang"-ot, így nem érte őket meglepetés, mikor húshagyó kedd sürgető közeledtével fánksütésre adtam a fejem. Angolszász kultúrkörben más a szokás: húshagyó keddet "palacsinta napnak" nevezik, ekkor mindenképp palacsintát kell enni. Azt olvastam, ennek oka a böjti tojástilalom, előre be kell tárazni belőle... Furcsa, én még sosem hallottam a fehérje ezen forrásának tilalmáról semmilyen katolikus kultúrkörben, de lehet, hogy errefelé így tartják. No mindegy, a lényeg, hogy a fánkot még idejében megsütöttük!

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Vegán fánk

Farsang idején bevett étel a fánk, és hogy senki ne maradjon ki belőle, most hoztunk egy vegán verziót. Sokféle fánk létezik, ez most egy egyszerű típus, amibe szúrtunk egy lyukat és ...

Hankusz Sára

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!